Boekrecensies,  Chicklit,  Roman

Café Zon & Zee – Jenny Colgan


Café Zon & Zee is het allereerste boek dat ik heb gelezen van Jenny Colgan. Normaal gesproken lees ik niet snel een boek zoals dit. Dus toen ik besloot het wél een keertje te doen was ik dan ook ontzettend benieuwd naar dit verhaal.

Eindeloze lege stranden, prachtige natuur, waarom zou je zo’n plek verlaten? Flora McKenzie weet zeker dat het goed was om het kleine Schotse eiland waar ze is opgegroeid te verruilen voor de anonimiteit van de grote stad.
Maar als ze voor haar werk ineens terug moet naar huis, staat ze weer oog in oog met haar luidruchtige familie, en met haar verleden. Met behulp van een kookschrift van haar overleden moeder ontdekt Flora haar liefde voor koken en ze opent een pop-uprestaurant in een stoffig roze pandje aan de haven.
Nu alleen nog bedenken waar haar toekomst eigenlijk ligt…

Het vertelt het verhaal van Flora, een jong en redelijk succesvol meisje. Toen ze volwassen was gevlucht uit het eenzame eiland waar ze was opgegroeid en haar bruisende leven opgezocht in Londen. Op het eerste gezicht lijkt dit al direct zo’n typische roman. Meisje van het platteland gaat naar de stad en ontmoet daar waarschijnlijk een geweldige man, waardoor er van alles mis gaat en uiteindelijk komt alles weer goed. WRONG! Zo zit dit verhaal dus niet in elkaar en ik was enorm verrast hierdoor.
Flore vind ik al vanaf het begin af aan leuk. Ze lijkt in haar gedrag en haar liefdesleven een beetje op een veel te jonge twintiger, maar dat kan ik dan ook wel weer waarderen. Ze werkt voor een groot advocatenkantoor en wanneer haar baas besluit dat zij degene is die een grote opdracht moet binnenslepen door terug te gaan naar haar woonplaats wordt het haar allemaal even te veel. Er waren wel honderd redenen waarom ze daar weg ging, voor haar plezier (en werk) teruggaan, staat haar dan ook echt niet aan. Toch doet ze dit en dan gebeuren er natuurlijk een heleboel ‘dingen’.

‘Jenny Colgan overtreft al mijn verwachtingen!’

De schrijfstijl van Jenny Colgan is echt fantastisch. Ik vloog zo makkelijk en zo snel door het verhaal heen. Telkens als ik dacht ‘oké, ik heb heel even vrij, ik ga tien minuutjes lezen’ werden dit er al snel 30, of soms zelfs een uur. Daarnaast overtreft ze al mijn verwachtingen. Dit is geen sullig romantisch boek (dat ik overigens ook erg leuk kan vinden) met een voorspelbaar einde. Nee, dit boek vertelt een prachtig verhaal over een geweldige vrouw.
Zelfs ik ben een beetje verliefd geworden op het eiland. De personages leer je langzaam allemaal kennen. Hierdoor begrijp je ook de andere kanten. Doordat Jenny Colgan niet alleen Flora haar verhaal vertelt, ben je ook steeds meer benieuwd naar het verhaal van de andere personages.
Ik heb met enorm veel plezier dit boek uitgelezen. Dat het januari is, maakt mij nu helemaal niks uit. Maar mocht je denken: dit boek gaat op mijn to-read stapel… Lees hem dan zeker weten in de zomer! En mocht je denken: ik wil hem NU lezen! Doe dat! Ik kreeg helemaal zin in een vakantie door dit prachtige verhaal.
Café Zon & Zee is een luchtig boek met een mooi verhaal erin. Geen gedoe, geen overbodige romantische stukjes. Eigenlijk zoals een roman hoort te zijn.

zonenzee

Titel: Café Zon & Zee
Auteur: Jenny Colgan
Verschenen: 11 januari 2018
Pagina’s: 384
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Originele titel: The Summer Seaside Kitchen
bol-button

Rating: 4/5

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *