Een buitengewoon gewoon leven
Adorable Bookclub,  Roman

Een buitengewoon gewoon leven – Monica Wood

Julia van de Adorable Bookclub las het boek Een buitengewoon gewoon leven van Monica Wood. Benieuwd wat zij van het boek vond? Haar recensie lees je vandaag op de website!

Waar gaat Een buitengewoon gewoon leven over?

Juffrouw Ona Vitkus heeft haar hele leven – op drie maanden in de zomer van 1914 na – zo onopvallend mogelijk geleefd en haar geheimen streng bewaakt. De jongen, een scout met een fascinatie voor wereldrecords, brengt daar verandering in met zijn bezoekjes. Hij is elf. Zij is honderdvier jaar én honderdéén dagen oude (ze houden het samen bij). De jongen geeft haar het gevoel dat ze misschien toch wel speciaal is. Beter laat dan nooit… Maar wanneer de jongen ineens wegblijft, begint ze te denken dat hij toch niet zo bijzonder is als ze dacht. Wat kan anders de reden zijn van zijn plotselinge verdwijning?

Nadat juffrouw Vitkus twee zaterdagen tevergeefs op de jongen heeft gewacht, komt de keer daarop niet hij maar zijn vader bij haar langs, vastbesloten om de goede daad waar zijn zoon aan was begonnen af te maken. Ona moet deze nieuwe vreemdeling duidelijk maken dat er niet alleen veel klusjes zijn om op te knappen, maar dat er ook een levenswerk te volbrengen is… Maar waar kan de jongen gebleven zijn?

Het gebeurt bijna nooit, maar dit is wel één van de keren dat ik vind dat de flaptekst het verhaal niet goed omschrijft. Vrij snel in het begin wordt al duidelijk wat er met de jongen (die geen naam heeft) is gebeurd, het mysterie is voor de scherpe Ona dus niet lang overeind gebleven. De vader van de jongen, Quinn, is een muzikant die twee keer gescheiden is van Belle (de moeder) en zag de jongen bijna nooit. Om het goed te maken dat hij er bijna nooit voor de jongen geweest is, gaat hij de klusjes bij Ona opknappen totdat de daadwerkelijke periode voorbij is. Als lezer volg je Quinn in zijn klusjes, de dilemma’s waar hij voor staat en zie je hem veranderen van een vader die geen idee heeft waar hij naartoe wil naar een man die het voor mekaar heeft gekregen. In de tussentijd leer je de pittige 104-jarige Ona Vitkus, die op haar 10e van Litouwen naar Amerika emigreerde, kennen en zie je een mooie vriendschap opbloeien tussen de koppige ik-ga-nog-lang-niet-dood-Ona en de vader die voor keuzes komt te staan die hij al een lange tijd heeft weten uit te stellen.

Het verhaal is opgedeeld in vijf delen, die elk te maken hebben met een Litouws woord dat Ona zich weer kan herinneren. Omdat Ona op haar 10e verhuisde naar Amerika, sprak ze totdat de jongen kwam geen enkel woord Litouws meer. Toch komen de woorden langzaam maar zeker weer terug, heeft de jongen iets magisch teweeg gebracht in het geheugen van Ona? Omdat de jongen voor een opdracht iemand moest interviewen die veel over de Tweede Wereldoorlog weet, kiest hij ervoor om Ona te interviewen. Voordat ze het weten hebben ze het niet alleen over haar leven, maar bedenken ze ook een manier waarop Ona in het wereldrecord boek kan komen met haar bijzondere leeftijd. De vijf delen in het boek worden dus opgevuld met de tien levensfragmenten van Ona’s leven die de jongen heeft opgenomen, het verhaal van Ona, het verhaal van Quinn en veel lijstjes van 10 bijzondere wereldrecords.

“De schrijfster heeft de personages zó goed uitgewerkt dat je geboeid blijft bij elke nieuwe ontwikkeling of tipje van de sluier bij Een buitengewoon gewoon leven.”

Ik vond het boek erg vermakelijk om te lezen! Dat het boek opgedeeld is in delen stoorde totaal niet, het gaf het verhaal juist een extra dimensie. Daarnaast was het geen moment saai en de schrijfster heeft de personages zó goed uitgewerkt dat je geboeid blijft bij elke nieuwe ontwikkeling of tipje van de sluier. Je bent van Ona gaan houden alsof het je eigen oma is en ik vind het jammer dat het verhaal voorbij is. Monica Wood heeft een boek geschreven dat je op een luchtige manier aan het denken zet over vriendschappen, het verwerken van verlies en het leven! Zeker een aanrader!

een buitengewoon gewoon levenTitel: Een buitengewoon gewoon leven
Auteur: Monica Wood
Verschenen: februari 2016
Pagina’s: 320
Uitgever: Karakter Uitgevers

bol-button

Rating: 5/5

 

Dit artikel is geschreven door Julia van de Adorable Bookclub.

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *