Boeken

Budget leestip: Damn, Honey lees je voor maar €5,99!

Damn, Honey

Onlangs spotte ik een boek op Instagram dat direct mijn aandacht trok door het roze omslag: het boek Damn, Honey. Uitgegeven door uitgeverij Blossom Books, een feministisch pamflet én maar €5,99. Oké, het boekje bevat maar 92 pagina’s, maar dat zijn vaak de leukste boeken om te lezen!

Waar gaat Damn, Honey over?

‘Ik hoor weleens dat feministen “zure, radicaal linkse zeikerds’ zijn, maar geloof me: dat beeld slaan Marie Lotte en Nydia in één keer neer.’ – LINDANIEUWS.nl
“Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè? Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar.”
Damn, honey.
Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt.
Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt.
Voor alle moeders, oma’s, vriendinnen, collega’s, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor henzelf.

Het feministisch pamflet Damn, Honey is ontstaan als een reactie op het boek van blogger/vlogger Jamie Li, dat ik zelf niet heb gelezen en waar ik ook niet over kan oordelen. De auteurs van dit boek waren het niet eens met de uitspraken die in het boek van Jamie Li stonden en kwamen vervolgens met dit boek als antwoord.

Voor mij kwam het boek Damn, Honey echt als geroepen. Hoe vaak ik niet word nageroepen in mijn wijk als ik een strakke sportlegging draag of ook maar iets dat mijn vormen toont. Meestal negeer ik het. Om vervolgens uitgescholden te worden voor iets heel naars. Ik weet heus wel dat het een veelvoorkomend probleem is, maar dit pamflet bevestigde dat mensen een perceptie hebben ontwikkeld waarbij vrouwen minder goed zijn dan mannen. Wat me echt een heel goed gevoel gaf is dat de auteurs je echt het gevoel geven dat je er mag zijn: hoe je er ook uit ziet. Voller, dunner, kleiner, groter… Alles is goed! Ze nemen je mee in hun eigen ervaringen (hoe pijnlijk en lastig sommige ervaringen ook zijn) en zeggen precies waar het op staat.

Ik denk dat iedereen Damn, Honey moet lezen om meer begrip voor elkaar te krijgen en zelfacceptatie te ontwikkelen. Als ik kijk hoe onzeker vrouwen zijn over hun eigen lijf, terwijl dat 9 van de 10 keer niet nodig is, dan hoop ik vurig dat iedere vrouw Damn, Honey zal lezen. Nadat ik het boekje uit had dacht ik: het is gewoon meer dan prima zo. Ik zie er prima uit, ik doe het prima en ik hoef me van niets aan te trekken. Mannen en vrouwen horen gewoonweg gelijk te zijn. Het heeft me aan het denken gezet en ik sta nu veel vaker stil bij het feit dat het gewoon goed is zoals je bent.

Damn, Honey is verkrijgbaar bij onder meer bol.com voor maar €5,99!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply