Brieven aan de duisternis
Adorable Bookclub,  Young adult

Brieven aan de duisternis – Brigid Kremmerer

Femke van de Adorable Bookclub las Brieven aan de Duisternis van Brigid Kemmerer. Lees hier de recensie van een heerlijk verhaal over vriendschap en liefde.

Waar gaat Brieven aan de duisternis over?

Juliets moeder was oorlogsfotografe. Als ze van een van haar klussen terug naar huis komt, komt ze terecht in een auto-ongeluk en overlijdt. Aan het begin van het boek is dit nog maar een paar maanden geleden en Juliet worstelt met haar verdriet om haar moeder. Ze gaat vaak naar het graf en laat hier brieven voor haar achter. Op het graf werkt Declan, een jongen die een taakstraf heeft gekregen voor iets wat hij heeft gedaan. Hij vindt één van Juliets brieven en leest hem. Hij worstelt zelf ook met zijn eigen problemen en in een opwelling schrijft hij iets onder de brief. Als Juliet dit ziet, reageert ze eerst kwaad omdat iemand haar brief heeft gelezen, maar uiteindelijk ontstaat er een brievenwisseling. Juliet en Declan weten beiden niet naar wie ze schrijven, maar omdat ze allebei rouwen hebben ze het idee dat ze elkaar begrijpen.

Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen. De schrijfstijl was heel fijn en makkelijk omdat het een Young Adult is. Dit betekent echter niet dat het een luchtig verhaal was. In het boek komen best zware thema’s aan bod, zoals mishandeling en hoe hier mee om gegaan wordt, rouw en verdriet om overledenen en gedachten aan zelfbeschadiging. Wat ik mooi vond, was de manier waarop dit boek liet zien dat mensen vaak al een oordeel over iemand hebben, nog voordat ze iemand echt hebben leren kennen en dat deze vooroordelen helemaal niet waar hoeven te zijn.

Ook de vriendschappen tussen Declan en zijn beste vriend Rev en die tussen Juliet en haar beste vriendin Rowan vond ik heel echt. Het was heel fijn om te lezen hoe deze personages elkaar hielpen en elkaar steunden. Het verhaal gaat over goede en slechte relaties tussen mensen. Zo heeft Declan een stiefvader waar hij niet goed mee om weet te gaan en Juliet leert iets over haar moeder dat zij voor haar verborgen wilde houden.

‘Al met al is Brieven aan de duisternis een fijn boek’

Wat ik wat minder vond, was dat het verhaal wel wat voorspelbaar was. Vaak kon ik al aanzien komen wat er ging gebeuren en dan gebeurde er ook wat ik al gedacht had. En het einde voelde een beetje gehaast en voelde niet heel origineel. Al met al vond ik het een fijn boek. De zware thema’s werden op een goede manier behandeld en ik denk dat dit een mooi boek is over het hebben van vooroordelen over anderen en het leren omgaan met rouwverwerking.

brieven aan de duisternis

Titel: Brieven aan de duisternis
Auteur: Brigid Kemmerer
Verschenen: juni 2017
Pagina’s: 376
Uitgever: Young & Awesome
Originele titel: Letters to the Lost

bol-button

Rating: 3,5/5

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.