Nieuws, Presentatie

Boekpresentatie Schrijven, kreng! van Lisette Jonkman

 photo IMG_3903a.jpg

Gisteren, woensdag 3 december, was het eindelijk zo ver: het vierde boek van Lisette Jonkman werd gepresenteerd! Dit keer werd de presentatie gehouden bij de uitgeverij, Luitingh Sijthoff in Amsterdam. Een stuk dichterbij dan Enschede, waar de boekpresentatie de vorige keer was. De volgende in Brabant? Tedje en Yara waren hierbij aanwezig.

Het vierde boek van Lisette Jonkman heet ‘Schrijven, Kreng!” en is geen chicklit, zoals we normaal gewend zijn. In dit boek geeft Lisette tips over hoe je een boek kunt schrijven. Dit is geen saai, droog verhaal, maar ze legt dit precies uit op haar manier: lekker grappig en gek. Helemaal Lisette!

 photo IMG_3884a.jpg

 photo IMG_3887a.jpg

Voordat Lisette begon met haar presentatie/workshop (jawel!), was het tijd voor tompouce!! Het was bizar koud buiten, dus met verkleumde handen pakte ik een tompouce. Pakken kreng!

 photo IMG_3894a.jpg

Blije Lisette!

Lisette noemt schrijven magisch. Door te schrijven schep je een wereld uit het niets. Scenes, personages: je kunt overal je eigen draai aan geven. Aan de andere kant: schrijven is ook gewoon een vak! Maar dan zonder bloed en spijkers natuurlijk.

Lisette gaf een workshop, genaamd EHVS. Eerste hulp voor schrijvers. Daarin gaf ze 10 bruikbare tips over het schrijven van een boek. Die tips zijn terug te vinden in het boek. Oké, een aantal zal ik jullie verklappen.
Hou het simpel: je hoeft jezelf niet te bewijzen! “Ik word geen Jan Wolkers, want mijn schrijfstem is ladadie-ladada”, zegt Lisette.
Stop altijd midden in een zin: zo voorkom je dat je geen inspiratie meer hebt. En dan lijkt het op een puzzel. Bijvoorbeeld: toen ze de hoek omkeek zag ze…… En dan gewoon stoppen en op een later moment weer verder gaan.

 photo IMG_3896a.jpg

Lisette vertelde dat Schrijven, kreng! min of meer voor de grap is ontstaan. Hedda (van de uitgeverij), vond het een leuk idee als Lisette zou schrijven over het schrijven. “Toen ik het boek op A4’tjes aan het lezen was, kreeg ik zelf zin om een boek te schrijven. En ik had het idee dat het me zou lukken ook!”

 photo IMG_3898a.jpg

 photo IMG_3901a.jpg

Kopen, kreng!

Als eerste viel de prachtige vormgeving van het boek op: Wat was het een mooi boek! Door dit boek wordt schrijven toegankelijk.

Lisette: “Een boek schrijven kost veel tijd, maar je hebt altijd tijd! Je kunt altijd wel een uurtje vrijmaken om te schrijven. Als je het leuk vindt tenminste.”

 photo IMG_3904a.jpg

Lisette aan het signeren. Daar maakt ze altijd een kunstwerk van hoor!

 photo IMG_1740a.jpg

Ik (Tedje) kreeg zelfs een konijn met en wijnglas. “Anders heeft ‘ie het helemaal niet gezellig”, aldus Lisette.

 photo IMG_3907a.jpg

Yara en Lisette

 photo IMG_3923a.jpg

Tedje en Lisette

 photo IMG_3917a.jpg

Het was een onwijs leuke presentatie, vooral door de workshop, vrolijkheid van Lisette, de gezellige sfeer bij de uitgeverij en de heerlijke tompoucen. Wij zijn ontzettend benieuwd naar het boek. Jullie kunnen heel gauw een recensie verwachten! Kun je daar niet op wachten? Dan heb ik nog maar een ding te zeggen: kopen, kreng!

Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply beautifulday4makeup december 4, 2014 at 14:27

  Wat een leuk event en het boek lijkt mij ook wel interessant, zelfs voor een kleine blogger als ik 🙂

 • Reply Lieke december 4, 2014 at 15:31

  Kopen Kreng! Haha, dat is leuk 😀 Lisette lijkt me zo’n ontzettend leuk mens! Ik moet nog steeds al haar boeken lezen *oeps* maar ze lijken me wel erg grappig :3

 • Reply Connie Flipse december 4, 2014 at 15:33

  Leuk verslag. Jammer dat ik jullie niet gesproken heb .

 • Reply Marlissa december 4, 2014 at 16:18

  Leuk! Ik ga het boek snel lezen:)

 • Reply Anneke december 4, 2014 at 17:03

  Wat is het toch een vriendelijk boek he. 😉 Haha. Ziet er erg gezellig uit! Ik denk inderdaad dat je bij dit boek zin krijgt om zelf te gaan schrijven. 😀

 • Reply Laura december 4, 2014 at 18:23

  Leuk! Ik heb nog geen boeken van haar gelezen maar ga ik binnenkort maar eens doen!:)

 • Reply Sax and the Pretty december 4, 2014 at 18:50

  Gewaagd bordje op de stapel boeken, love it! Ik ben benieuwd!

 • Reply Esther december 4, 2014 at 20:31

  Dat jullie hierbij waren!

 • Reply Dieuwke december 4, 2014 at 23:24

  Het was super gezellig! Leuk om jullie weer even te zien 😀

  • Reply Tedje december 5, 2014 at 11:33

   Dat vonden wij ook Diewke! X

 • Reply Mieke Schepens december 5, 2014 at 13:15

  Leuk verslag!

 • Reply Resencie: Schrijven kreng! – Lisette Jonkman | Teddlicious januari 31, 2015 at 05:01

  […] dat opvalt als je het boek ziet? De titel natuurlijk. Alleen Lisette komt weg met zoiets. Op de boekpresentatie vertelde ze dat haar oma had gezegd: “Maar een boek met zo’n titel verkoopt toch […]

 • Leave a Reply