Overig

Boekpresentatie Baron 1898 – Jacques Vriens

baron10
De Baron 1898, wie kent hem niet! De allernieuwste attractie in de Efteling. Maar wist je dat er een heel verhaal achter deze attractie zit, of in ieder geval een verhaal dat erbij is geschreven? Niemand minder dan kinderboekenheld Jacques Vriens kreeg de eer om een verhaal over Baron 1898 te schrijven. Afgelopen woensdag werd het boek gepresenteerd ín de Efteling! Danique E. en Danique V. waren erbij!

baron1
baron2
Bij de Efteling moesten wij ons melden bij de persbalie, waar wij hartelijk werden ontvangen door ‘de mijnwerkers van de Baron’. Hoe heerlijk awkward zij het wachten voor iedereen maakten was geweldig om te zien. ‘Heb je de mijn al bezocht? Heb je goud meegenomen?’ waren nog maar de normaalste vragen die wij kregen tijdens het wachten. Ondertussen allemaal een goud bandje om, met de mooie woorden ‘De Baron’ erop. Met dit bandje mochten wij gratis de Efteling in, wow!
baron3 baron4
Eenmaal bij De Baron aangekomen zat er al een groep kinderen op stoeltjes netjes te wachten. Een groep 7 klas van de school waar Jacques Vriens les had gegeven. De plek was perfect uitgekozen. Achter de Baron, waar wij precies de achtbaan goed konden zien. Om de paar minuten zag je hoe de mensen op het hoogste punt van de achtbaan stijl naar beneden stortten. Gegil verstoorde de presentatie continue, en het gaf meteen een leuke sfeer.baron5

baron6 baron7 baron8 baron9
De presentatie werd gegeven door één van de mijnwerkers, Olaf Vugts en Jacques Vriens zelf natuurlijk. Het eerste exemplaar werd uitgereikt en een grote rode stoel werd achter Jacques Vriens neergezet. Als schrijver en oud-schoolmeester móest er natuurlijk een stukje voorgelezen worden. En hoe kan dit nou beter dan in een prachtige sprookjesachtige rode stoel, midden in de Efteling?
baron11
baron12
Daarna mochten de kinderen van groep 7 nog enkele vragen stellen aan Olaf en Jacques. De favoriete attracties, waarom hij schrijver is geworden, hoe hij op het idee was gekomen voor dit boek en nog veel meer leuke vragen kwamen voorbij.
baron13
Na de informatie, het stukje voorlezen en de vragenronde was het tijd om ook echt daadwerkelijk in de Baron te gaan! Mensen die wilden, mochten een ritje maken. Met z’n allen stonden we te wachten aan de zijkant van de Baron en mochten we voor de rij langs (al die boze gezichten.. 😉 ). En whoa, wij waren er alle twee al een keer in geweest, maar de Baron blijft toch wel een beetje kriebelig (en geweldig!)

baron14
Achteraf kregen wij het ontzettend mooie boek (zie de foto’s!) en konden wij nog eventueel vragen stellen aan Olaf en Jacques. Daarna mochten wij nog heerlijk drie uurtjes genieten in de Efteling!

baron15 baron16 baron17 baron18
Feitjes over het boek:

  • Jacques werd zelf gevraagd door de Efteling om het boek te schrijven.
  • Het verhaal over de Baron stond al gedeeltelijk vast.
  • Jacques Vriens heeft zelf de rest van het verhaal eromheen bedacht.
  • Hij heeft aan zijn kleinkinderen gevraagd wat een dive coaster was toen hij te horen kreeg dat hij een verhaal over de Baron mocht schrijven.
  • Inspiratie voor het verhaal haalde hij voornamelijk uit de Efteling. Door gewoonweg door de Efteling zelf heen te lopen.

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *