Tweede wereldoorlog boeken
Boeken,  Lijstjes,  Tips

Deze boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn het lezen waard

Ontdek aangrijpende boeken over de Tweede Wereldoorlog met deze tips. Van memoires tot romans, deze boeken moet je zeker hebben gelezen.

Tweede wereldoorlog boeken

Boeken over de Tweede Wereldoorlog

De dochter van Auschwitz – Tova Friedman

Tova Friedman is een van de jongste slachtoffers die Auschwitz overleefden. Ze woonde als peuter in een Joods getto in Midden-Polen en was net vijf toen zij en haar ouders naar een naziwerkkamp werden gestuurd. Bijna een jaar later werd ze samen met haar moeder in een volgepakte veewagen naar vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau overgebracht, terwijl haar vader naar Dachau werd gedeporteerd.
Tova ontsnapte ternauwernood aan de dood en was getuige van wreedheden die ze nooit zou kunnen vergeten. Ze is een van de weinige Joden die een gaskamer zijn binnengegaan en het kunnen navertellen. Terwijl nazimoordcommando’s de laatste weken voor de komst van de Russen in januari 1945 door Birkenau zwierven, verstopten Tova en haar moeder zich tussen de lijken. Na de bevrijding keerden ze terug naar hun geboorteplaats in Polen. Uiteindelijk spoorde Tova’s vader hen op en werd het gezin herenigd.

Klik hier om het boek te bestellen op Bol.com

Is dit een mens – Primo Levi

De Joods-Italiaanse verzetsstrijder Primo Levi trok in 1943 de bergen in, maar hij werd al na enkele maanden gepakt en naar Auschwitz gedeporteerd. Als een van de weinigen overleefde hij die hel en keerde hij terug en schreef, aanvankelijk uit een chaotische, blinde drang, Is dit een mens. In dit boek beschrijft hij in heldere taal en nuchter het leven in het kamp, de angst, de honger, de pijn, de ontberingen, de verschrikkingen. Het wordt terecht als een van de klassieke getuigenissen over de Jodenvervolging beschouwd.

Klik hier om het boek te bestellen op Bol.com

Het donkerste donker – Rosanne Kropman

Na Auschwitz is Sobibor met ruim 34.000 Nederlandse slachtoffers het grootste Nederlandse massagraf. Vanaf 1942 werden hier in anderhalf jaar tijd meer dan 170.000 Joden direct na aankomst vergast. Toch kennen maar weinig mensen dit vernietigingskamp. Na een succesvolle gevangenenopstand in oktober 1943 wordt Sobibor door de nazi’s gesloten, de sporen zo veel mogelijk uitgewist.
Aan de stilte op de plek van het kamp komt in 2014 een einde. Onderzoeksjournalist Rosanne Kropman is erbij als archeologen de fundamenten van de acht gaskamers uitgraven. Schep voor schep komen de contouren van het kamp aan de oppervlakte. Vanaf dat moment gaat Kropman op zoek naar de sporen van het kamp. Ze ontmoet de laatste overlevenden van de opstand en hun families, vertelt verhalen van de daders en ziet de moeizame omgang in Polen met het Holocaust-erfgoed. Het donkerste donker werpt nieuw licht op het mysterie dat Sobibor tot op de dag van vandaag is.

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com

De verraadster – Erik Schaap

November 1943. Franci de Munck-Siffels verricht illegale koeriersdiensten en verbergt een Joods jongetje in haar huis. Maar wanneer ze ontdekt dat haar man een relatie heeft met haar zus, geeft ze de Sicherheitsdienst het onderduikadres van haar wederhelft. Uit het liefdesdrama ontstaat een meedogenloze jacht op het verzet. De 23-jarige, verleidelijke Franci ontpopt zich daarbij als een hondsbrutale infiltrante. Ze verraadt ruim honderdvijftig verzetsmensen en Joden. Tientallen arrestanten belanden voor het vuurpeloton of in de gaskamer. Geen andere vrouw weet in zo’n korte tijd zoveel ‘terroristen’ in Duitse handen te spelen als deze Zaanse vrouw. Haar vernietigende werk duurt maar kort. Een knokploeg ontmaskert de gretige jaagster. Zeven maanden na de impulsief begonnen strafexercitie tegen haar echtgenoot sterft Franci op gruwelijke wijze.

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com

Wat is de Tweede Wereldoorlog?

De Tweede Wereldoorlog was een wereldwijd conflict dat plaatsvond van 1939 tot 1945, waarbij de meeste landen ter wereld betrokken waren, waaronder alle grote mogendheden. Het begon met de Duitse invasie van Polen in september 1939 en escaleerde snel tot een grootschalig conflict na de aanvallen van Nazi-Duitsland op andere Europese landen, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie. De oorlog werd gekenmerkt door grootschalige militaire operaties, luchtbombardementen, belegeringen. En de systematische genocide van miljoenen mensen, waaronder Joden, Roma, gehandicapten en politieke dissidenten, in wat bekend staat als de Holocaust. Het einde van de oorlog kwam in zicht na de geallieerde invasies van Europa en de overgave van Duitsland en Japan in 1945, maar de impact ervan zou decennia lang voelbaar blijven en de wereldkaart en geopolitiek voor altijd veranderen.

Vond je dit artikel interessant? Dan vind je dit misschien ook leuk:

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *