Boeken,  Lijstjes,  Tips

Deze boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn het lezen waard


Nu we richting dodenherdenking en bevrijdingsdag gaan, vind ik het een mooi moment om eens te kijken naar de mooiste boeken met de Tweede Wereldoorlog als onderwerp. Dit zijn zeker boeken die het lezen waard zijn.

De jongen die tien concentratiekampen overleefde – Alan Gratz

Showstopper

De jongen die tien concentratiekampen overleefde vertelt het waargebeurde verhaal van Yanek, een Joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen. Als de nazi’s de jacht op de joden openen in het land, verandert zijn vertrouwde leventje in een nachtmerrie die helaas werkelijkheid is . Hij wordt van het ene concentratiekamp in het andere geplaatst, uitgehongerd, gemarteld en uitgebuit en kijkt de dood keer op keer in de ogen. Het is een wonder hoe Yanek, of volgens de tatoeage op zijn arm PRISONER B-3087, de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk overleeft. Maar waar je je als lezer misschien nog wel het meest over verbaast is de kracht van een jongen om te overleven. Hoe lukt het Yanek om zijn hoop niet te verliezen en vooral, om niet te vergeten wie hij werkelijk is?

De jongen die tien concentratiekampen overleefde, de titel zegt het eigenlijk al. Het is een erg dun boekje en zelfs geschikt voor (wat oudere) kinderen. Maar ook voor volwassenen is het erg goed te doen. Zelf las ik het in een middag uit en daarom vind ik het ook zeker een goed boek om mee te beginnen als je eens een Tweede Wereldoorlog boek wilt gaan lezen. Een vlotte schrijfstijl, maar toch een goed beeld van de werkelijkheid.
Bestel het boek hier. €14,99
Lees de recensie hier.

De laatste getuige – Frank Krake

Showstopper

Wim Alosery (1923) zwerft als kleine jongen door de straten van Kattenburg in Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn leven zullen redden. Liggend op het dak van een rijdende trein ontvlucht hij de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder bij een boer in West-Friesland en schuilt maandenlang in een kist onder de grond, tot hij bij een razzia wordt opgepakt. Na een verblijf in het beruchte Gestapo-hoofdkwartier in de Euterpestraat en het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, wordt hij opgesloten in Kamp Amersfoort. Na enkele weken gaat hij op transport naar een relatief onbekend concentratiekamp in Duitsland: Neuengamme, bij Hamburg. Hij weet te overleven door zijn inventiviteit, levenskracht en wat hij op Kattenburg leerde. Neuengamme is het kamp waar de meeste niet-Joodse Nederlanders worden vermoord. Maar niet door het gebruik van gaskamers. In het hoofdkamp en de Aussenlager, de buitenkampen, is het motto: Vernichtung durch Arbeit – vernietiging door arbeid.

De laatste getuige vertelt het autobiografische verhaal van Wim Alosery. Het begint met zijn leven als kleine jongen en vertelt later zijn ervaringen tijdens de concentratiekampen. Het boek is ontzettend vlot geschreven en leest daarom erg makkelijk weg. Het meest bijzondere van dit boek zijn nog wel de foto’s die je erin vindt. Het geeft een beter beeld van zijn leven en wie de personen nou eigenlijk waren.
Bestel het boek hier. €19,99
De recensie lees je binnenkort op Adorable Books.

De gave van Hanna Mendel – Suzy Zail

Showstopper

Hanna speelt de sterren van de hemel. Maar redt het ook haar leven?
1944. De Hongaarse Hanna Mendel heeft een droom. Ze wil net zo’n beroemde pianiste worden als Clara Schumann. Haar toelatingsbewijs voor het conservatorium belooft in ieder geval een mooie toekomst. Maar op een dag wordt haar getto leeggeruimd en moet ze op transport naar Auschwitz, samen met haar familie.
In het kamp blijft haar talent niet onopgemerkt. Ze wordt gesommeerd op auditie te komen bij de sadistische kampcommandant; haar pianospel betovert hem. Vanaf dat moment wordt ze elke dag in zijn huis verwacht en moet ze naar believen voor hem spelen. Soms de hele dag, soms helemaal niet, omdat zijn hoofd er niet naar staat. Elke dag is er de angst dat ze een faux pas maakt.
Als ze verliefd wordt op de zoon van de kampcommandant wordt haar leven nog gecompliceerder; kan dat eigenlijk wel, verliefd zijn op de vijand?

Dit is zo’n boek over de Tweede Wereldoorlog die een klein beetje onwerkelijk is. Maar mocht je nou gewoonweg niet houden van de brute en eerlijke verhalen over de concentratiekampen, dan is dit boek zeker een goed alternatief. Het laat nog steeds de erge kant zien van de oorlog, maar brengt ook een vleugje romantiek met zich mee. Hoewel het gek klinkt in combinatie met Auschwitz, vond ik dat ze het in dit boek heel erg sterk kon vertellen. Zeker een aanrader!
Bestel het boek hier. €7,50
Lees de recensie hier.

De vlucht van de vlinder – Kristy Cambron

Showstopper

Puur kwaad en intense schoonheid floreren naast elkaar in Auschwitz in Kristy Cambrons roman ‘De vlucht van de vlinder’ New York, 2014. Sera James organiseert veilingen voor de elite van de kunstwereld. In haar zoektocht naar interessante stukken, stuit ze op een portret van een onbekend slachtoffer van de holocaust. Wenen, 1942. De talentvolle concertvioliste Adele Von Bron weet precies wat ze wil en wat er van haar verwacht wordt: spelen bij het Wiener Philharmoniker. Maar haar wens om anderen te helpen is sterker. Als de nazi’s ontdekken dat ze Joden helpt onderduiken, wordt haar rooskleurige toekomst van haar afgepakt en belandt ze in de horrorwereld van Auschwitz.

Hoewel dit boek een paar nadelen heeft in het boek, vond ik het nog steeds een ijzersterk boek. Het is een ander soort verhaal dan de meeste verhalen over de oorlog en dat maakt het bijzonder. Daarnaast vind ik het concept ‘vroeger en nu’ altijd erg leuk om te lezen in een boek. Het boek heb ik zeker in een topsnelheid uitgelezen toentertijd. Een aanrader als je ook fan bent van dit soort verhalen.
Bestel het boek hier. €21,99
Lees de recensie hier.

Alleen hij – Andrew Gross

Showstopper

1944. Terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog voortduurt, werken de Amerikanen uit alle macht aan het Manhattanproject. De code die ontbreekt is ontwikkeld door de Poolse natuurkundige Alfred Mendl, die uit het getto van Warschau op transport naar Auschwitz is gezet.
De jonge Pool Nathan Blum is Europa ontvlucht en werkt als vertaler voor de Amerikanen. Hij spreekt vloeiend Duits en Pools, hij is vindingrijk en nu hij alles en iedereen is verloren in de oorlog, is hij vooral vastbesloten zijn leven een zinvolle nieuwe wending te geven. Wanneer de Amerikanen hem vragen het welhaast onmogelijke te doen, aarzelt hij niet. Hij zal terugkeren naar Europa en infiltreren in Auschwitz in een poging Alfred Mendl te bevrijden.

Alleen maar lof over dit boek, echt. Geschikt voor zowel mannen en vrouwen en niet zo’n romantisch verhaal als dat je vaak leest over dit onderwerp. Doordat je het vanuit verschillende verhalen leest blijft het erg spannend en wil je het gewoon in een rap tempo uitlezen. Ik heb zelfs een paar tranen gelaten bij het lezen van dit boek (aan het begin al!) De schrijfstijl is zo goed, dat je het allemaal voor ja gaat zien. Laat die film over dit boek maar komen 😉
Bestel het boek hier. €20,00
Lees de recensie hier.

Welk boek over de Tweede Wereldoorlog spreekt jou aan uit dit lijstje? Of welke raad jij zelf aan?

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.