boeken over slapen
Boeken

Boeken over slapen

Wil je meer leren over slaap en ben je daarom op zoek naar boeken over slapen? In dit artikel verzamelen we boeken over slaap. Het zijn zowel boeken over slapen voor volwassenen als boeken over slaap bij kinderen.

Laatste update: juni 2024

Beste boeken over slapen voor volwassenen

We hebben vijf boeken verzameld die perfect zijn als je op zoek bent naar boeken over slapen voor volwassenen. Deze boeken geven zowel wetenschappelijke inzichten om de slaap te begrijpen als handige tips als je beter wil slapen.

1. Slapen als een oermens, geschreven door Merijn van de Laar

Slapen is van iedereen en van alle tijden. Maar geldt dat ook voor slaapproblemen? Hadden onze verre voorouders gebroken nachten en hoe gingen ze daarmee om? Hoezo moeten we 8 uur slapen? Zijn de eisen van de huidige tijd wel redelijk? Willen we niet allemaal superslapers worden? De antwoorden op deze vragen vind je in dit boek. De slaap van de oermens geeft verrassende inzichten. Na het lezen van dit boek weet je meer over de rol van slaap in ons dagelijks leven en over de functie van slaap en slaapproblemen in relatie tot stress. Ook lees je waarom de moderne mens vaak geteisterd wordt door een slechte nachtrust en wat je daaraan kan doen. Als je zelf last hebt van slaapproblemen, kom je er door dit boek waarschijnlijk achter waarom dit zo is. Misschien kunnen we meer leren van onze voorouders dan we denken.

Meer lezen over dit boek? Bekijk het boek bij Bol.com!

2. Slapen is niets doen, geschreven door Aline Kruit

Niet voor niets brengen we een flink deel van ons leven in bed door. Maar wat als je niet kúnt slapen, terwijl je zo verlangt naar een weldadige nachtrust? Misschien heb je al van alles geprobeerd om van je slaapprobleem af te komen zoals pillen slikken, lang in bed blijven liggen en ‘s avonds geen leuke dingen meer doen. Heel begrijpelijk dat je dat allemaal doet, maar helaas, het werkt niet. Erger nog, je komt van de regen in de drup. In Slapen is niets doen lees je dat je niet méér moet doen om goed te slapen, maar juist mínder. Met als resultaat herstel van je natuurlijke slaappatroon en overdag voldoende energie om je leven voluit te leven.

Meer lezen over dit boek? Bekijk het boek bij Bol.com!

3. Nooit meer niet meer slapen, geschreven door Jelmer Jepsen

Jarenlang sliep Jelmer zeer slecht. De ene nacht kon hij urenlang niet in slaap komen, de andere werd hij wel acht keer per nacht wakker. Wat hij ook probeerde om een goede nachtrust te krijgen, niets hielp. Pas toen hij onder begeleiding kwam van somnoloog Alexander van Daele lukte het hem eindelijk om zijn slaapproblemen de baas te worden. Ze besloten samen dit boek te schrijven om andere slechtslapers te helpen een betere nachtrust te krijgen.

Aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten, praktische tips en levendige anekdotes leggen Jelmer en Alexander uit wat slapeloosheid is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen. Een must-read voor iedereen die (nog) beter wil slapen!

Meer lezen over dit boek? Bekijk het boek bij Bol.com!

4. Slaap, geschreven door Matthew Walker

Waarom slapen we? En waarom is gebrek aan slaap zo schadelijk? Tot voor kort had de wetenschap daar geen antwoord op, maar de laatste twintig jaar heeft een explosie aan nieuw onderzoek veel kunnen verhelderen omtrent een van onze meest fundamentele levensbehoeften. In Slaap legt hersenwetenschapper en slaapexpert Matthew Walker uit waarom slapen en dromen van levensbelang zijn. Dit boek kan je leven ingrijpend veranderen.

Meer lezen over dit boek? Bekijk het boek bij Bol.com!

5. Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’, geschreven door William van der Klaauw

Haalt chronische slapeloosheid de kleur uit jouw leven? Zolang jouw ‘monster’ de baas is, blijft goed slapen onmogelijk: dweil niet langer met de kraan open en vind eindelijk je natuurlijke slaapvermogen terug.

Meer lezen over dit boek? Bekijk het boek bij Bol.com!

Beste boeken over slapen voor kinderen

Wil je meer leren over de slaap van kinderen? Hieronder hebben we vijf boeken verzameld over slaap voor kinderen. Dit zijn boeken over slaap voor baby’s en ook boeken over slapen voor oudere kinderen.

1. Het baby slaapboek, geschreven door Myrthe Stapper

‘Het baby slaapboek’ biedt heldere informatie, praktische tips en voorbeeldroutines over slaapgedrag bij baby’s en kinderen tot 4 jaar. In Het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

Meer lezen over dit boek? Bekijk het boek bij Bol.com!

2. Slaap baby slaap, geschreven door Nathalie Schittekatte

‘Slaap is alles’ vat heel goed de filosofie van Nathalie Schittekatte samen. Ze begeleidde al vele honderden baby’s – en hun ouders – om goed te slapen en is ervan overtuigd dat een goede voorbereiding heel wat problemen kan voorkomen. In Slaap, baby, slaap keert ze daarom terug naar de basis en toont ze je hoe je je baby van bij het begin gezonde slaapgewoontes kunt meegeven.

Meer lezen over dit boek? Bekijk het boek bij Bol.com!

3. Baby in een droomritme, geschreven door Stephanie Molenaar

Slaapt je baby hazenslaapjes? Wil hij maar niet doorslapen of is hij een vroege vogel? Is je baby onrustig? Met het Droomplan in dit boek geef je je baby op een lieve manier, zonder traantjes, een droomritme. Het gaat uit van baby’s natuurlijke ritmes en leeftijd, zodat je op het juiste moment en op een manier die past bij jullie aan het slapen kunt werken. Het Droomplan is inmiddels anderhalve decennium oud en gestoeld op zowel theorie als praktijk, waardoor veel zorgverleners én ouders deze aanpak en dit boek aanbevelen. In dit boek ook uitgebreide informatie over de oorzaken van onrust bij baby’s, zodat je de werkelijke stoorzender kunt ontmaskeren. Hoe baby’s slapen en welke ontwikkelingen daarbij belangrijk zijn, geeft inzicht in wat je kunt verwachten en hoe je hierop kunt inspelen. De vele voorbeeldritmes, persoonlijke ervaringen van moeders en praktische tips maken dit een toegankelijk en vlot handboek waarmee je direct aan de slag kunt gaan

Meer lezen over dit boek? Bekijk het boek bij Bol.com!

4. Slaap kindje, slaap, geschreven door Eduard Estivill

Met zijn beproefde methode heeft de Spaanse kinderneuroloog Eduard Estivill al honderdduizenden kinderen met slaapproblemen en hun ouders een grote dienst bewezen. Zijn uitgangspunt is simpel: slapen is een gewoonte en gewoontes kun je leren. De regels van de methode-Estivill in deze snelgids zijn eenvoudig, praktisch en helder en kunnen door iedere ouder gemakkelijk worden toegepast. Zo heeft ook uw kind in de kortste keren weer een normaal slaappatroon.

Meer lezen over dit boek? Bekijk het boek bij Bol.com!

5. Slaapt-ie al door?, geschreven door Aisha Scheuer & Marloes Grimbergen

Een van de grootste uitdagingen voor ouders van jonge kinderen zijn gebroken nachten. Waar de ene baby zó lijkt door te slapen, doet het andere kind er jaren over. Tot grote frustratie van ouders. Want hoe functioneer je nog op drie uur slaap per nacht? Vaak zitten ouders met de handen in het haar wanneer jonge kinderen in de nacht de boel op stelten lijken te zetten, of weigeren om zelfstandig te gaan slapen. Kinder- en slaapcoach Aisha Scheuer schreef samen met Marloes Grimbergen – zelf moeder van een voormalig nachtbraker – het boek Slaapt ‘ie al door? waarin ouders inzicht krijgen in hun eigen patronen en valkuilen én die van hun kinderen. Daarnaast wordt met de methode De Slaappiramide handvatten gegeven die ouders helpen om hun kind zelfstandig te leren (door)slapen.

Meer lezen over dit boek? Bekijk het boek bij Bol.com!

Vond je dit een leuk artikel? Dan vind je deze artikelen ook leuk:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *