Boeken over de Tour de France
Boeken

Boeken over de Tour de France

Heb je zin om boeken te lezen die te maken hebben met de Tour de France? In dit artikel staan allerlei fijne boeken over de Tour de France getipt.

Laatste update: februari 2024

Boeken over de Tour de France

1. Incroyable!, geschreven door Thomas Olsthoorn

IncroyableTopwielrenner Guillaume Martin, filosoof en twaalfde in de Tour de France 2019, combineert fysieke en intellectuele prestaties. Om vooroordelen te overwinnen en duidelijk te maken dat het hoofd en lichaam niet onderscheiden moeten worden, hij neemt ons mee op fiets met Socrates in de wereld van topwielrennen, om ons te laten denken. Socrates, Aristoteles, Nietzsche en andere filosofen zouden, indien ze aan de start van de Tour de France zouden staan, hun intelligentie gebruiken om de gele trui te veroveren, maar het fietsen verandert ons begrip van tijd en ruimte en leidt tot andere vormen van contemplatie.

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.

2. Rood wit blauw in de Tour, geschreven door Mart Smeets

Rood wit blauw in de TourSinds de Tour van France in 1903 voor het eerst werd verreden, hebben er 258 Nederlandse mannen aan meegedaan. Ze kregen pech, vonden het te zwaar, haalden de eindstreep niet of vierden juist grote successen, en alles daartussen. Velen zijn inmiddels vergeten. Mart Smeets haalt ze allemaal terug. Van elke renner achterhaalde hij de feiten, de levensloop en een portretje, over velen schrijft hij er ook persoonlijke verhalen bij. Hij baseert zich op boeken, kranten, archieven en eigen waarneming

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.

3. Hoe Tarzan de Tour de France won, geschreven door Guus Luijters

Hoe Tarzan de Tour de France wonAmsterdam, jaren vijftig. Als Tom niet zit te fantaseren over het geheimzinnige huis aan de overkant van de straat, plakt hij uitgeknipte foto’s van wielrenners in zijn schrift. Maar het liefst volgt hij wielerwedstrijden op de radio. Zijn favoriet is Hein van Breenen, die Tarzan wordt genoemd omdat hij zichzelf spectaculair wist te behoeden voor een val door zich aan een boomtak vast te grijpen. Tarzan was een gewone jongen die het geschopt heeft tot de Tour: een held.
Wanneer zijn vader een heuse Buick aanschaft, vertrekt Tom met zijn ouders naar Zuid-Frankrijk om de renners van de Tour de France in het echt te bekijken. Maar die reis verloopt heel anders dan hij zich had voorgesteld…

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.

4. Tour de France quizboek, geschreven door Peter Tetteroo

Tour de France quizboekEen heerlijk boek om de kennis over de Tour de France te testen. We starten met vragen over de voorbereiding voor belangrijkste etappekoers van het jaar. Dan volgen vragen over de Grand Départs, proloog, sprinters, bergetappes, klassementen, gele- groene- bolletjes- witte truien en de truien die kwamen en gingen. De laatste etappe naar Parijs (en in 2024 naar Nice). De najaarscriteriums, de strijd tussen Merckx en Zoetemelk, tussen Demi Vollering en Annemiek van Vleuten.

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.

5. De muur 70, geschreven door Jeroen Wielaert

De muur 70De Tour de France van 2020 beloofde een merkwaardige te worden: grotendeels verreden in september en met een virus dat het peloton 3500 kilometer lang op de hielen zou zitten. Bovendien was het de vraag of Tom Dumoulin er eindelijk in zou slagen Joop Zoetemelk na veertig jaar af te lossen als laatste Nederlandse Tourwinnaar. Jeroen Wielaert, radioverslaggever, schrijver en groot Tour-adept, reisde voor het wielertijdschrift De Muur naar Frankrijk om verslag te doen van de 107e Ronde. In Tour Masqué doet hij verslag. Niet alleen van de sportieve kant van het evenement, maar ook van de vreemde sfeer in een Ronde die voor de Fransen drie weken lang het front vormde in de strijd tegen corona.

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.

6. Socrates op de fiets, geschreven door Guillaume Martin

Socrates op de fietsTopwielrenner Guillaume Martin werd in 2019 twaalfde in de Tour de France. En hij is filosoof. Die combinatie vinden mensen soms moeilijk te begrijpen. Om af te rekenen met vooroordelen en duidelijk te maken dat er geen enkele reden is om onderscheid te maken tussen het hoofd en de rest van het lichaam, neemt Martin ons in Socrates op de fiets mee achter de schermen van de wereld van het topwielrennen – én zet hij ons aan het denken. ‘We moeten doen als een denker en denken als een doener,’ zei Bergson al. Hoe zouden Socrates, Aristoteles, Nietzsche en consorten het aanpakken als ze aan de start stonden van de Tour de France? Zou de intelligentie van deze merkwaardige sporters, deze ‘wielosofen’, voldoende zijn om de zo felbegeerde gele trui te veroveren? Op de fiets, zo wordt al snel duidelijk, verandert ons besef van tijd en ruimte en neemt contemplatie andere wegen dan we gewend zijn.

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.

Vond je dit een leuk artikel om te lezen? Dan is dit ook wat voor jou!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.