Boeken over ADHD
Ben je op zoek naar boeken over ADHD, gericht op volwassenen? Wil je meer weten over ADD of ADHD? In dit artikel hebben we allerlei boeken over ADHD op een rij gezet. Mis je boeken in het lijstje? Laat het vooral weten. We richten ons in dit artikel met name op boeken voor volwassenen.
Laatste update: april 2024
- Boeken over ADHD
- Boek over ADHD bij vrouwen: Bloedirritant!, geschreven door Jacqueline van de Sande
- Boek over positieve kanten van ADHD: De kracht van ADHD, geschreven door Anders Hansen
- Boek over ADHD bij volwassenen: Hé, is dit ook ADHD?, geschreven door Hanneke Mijnster
- Boek over neurodivergent zijn: Leven zonder je masker, geschreven door Ellie Middleton
Boeken over ADHD
Boek over ADHD bij vrouwen: Bloedirritant!, geschreven door Jacqueline van de Sande
‘Bloedirritant!’ beschrijft hoe ADHD bij vrouwen eruitziet, met welke thema’s zij worstelen en hoe onzichtbaar hun strijd kan zijn. Hilarische en aangrijpende persoonlijke ervaringen worden aangevuld met de beschikbare wetenschappelijke kennis over vrouwen met ADHD. Het boek staat vol met praktische informatie en tips voor elke levensfase. Van studeren met ADHD, op jezelf gaan wonen, je rijbewijs halen, relaties en intimiteit tot ADHD en werk, zwangerschap, moeder zijn, medicatie, menstruatie, de overgang en nog veel meer. De waargebeurde anekdotes uit het leven van Jacqueline van de Sande, aangevuld met ervaringen van andere vrouwen, maken dit boek levendig en herkenbaar.
Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.
Boek over positieve kanten van ADHD: De kracht van ADHD, geschreven door Anders Hansen
Ken jij iemand die heel gedreven, creatief, onverschrokken, leergierig, flexibel en ondernemend is en veel doorzettingsvermogen heeft? Misschien ben je dit zelf wel? Deze positieve eigenschappen zijn typisch voor mensen met ADHD: een aandoening die over het algemeen wordt gezien als een ‘probleem’. Deze gedeeltelijk erfelijke eigenschappen waren echter essentieel voor het voortbestaan van onze voorouders. Mensen die niet de energie hadden om te jagen of zich niet konden hyperfocussen op de savanne, stierven van de honger of werden zelf een prooi.
Psychiater Anders Hansen, die ook ADHD heeft, leert je in dit boek hoe je van deze diagnose een kracht kunt maken en hoe je met de negatieve aspecten omgaat, of het nu voor jezelf is of voor je kind.
Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.
Boek over ADHD bij volwassenen: Hé, is dit ook ADHD?, geschreven door Hanneke Mijnster
Drieënveertig jaar is Hanneke Mijnster als ze een diagnose krijgt, en de opluchting is groot. Raar, moeilijk en mislukt als volwassene blijkt uiteindelijk gewoon ADHD. Dáárom lijkt haar schoolcarrière dus op de skyline van New York en zegt ze bijna net zo vaak af als ja.
Volwassenen met ADHD worstelen elke dag weer met impulsiviteit, een tekort aan aandacht en uitstelgedrag. Altijd te laat, of juist twintig minuten te vroeg door de zenuwen. Het begrip ‘kleine moeite’ gaat alleen op als alle seinen op groen staan en de wind uit het oosten komt. Tenzij de hyperfocus inkickt. Dan krijg je drie voor de prijs van één. Dan is het werk in een mum van tijd af, is de wintergarderobe op kleur gesorteerd en is er zelfs achter de plinten geen stof meer te bekennen.
Hanneke gaat in Hé, is dit ook ADHD? op zoek naar haar hernieuwde zelf. Wat definieert haar als ouder, vriendin, partner, werknemer, minnaar? Aan de hand van de wetenschap, gesprekken met mede-adhd’ers en persoonlijke verhalen, laat ze zien hoe zo’n anders werkend brein ook je superkracht kan zijn. Een boek voor iedereen die direct of indirect met ADHD te maken heeft.
Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.
Boek over neurodivergent zijn: Leven zonder je masker, geschreven door Ellie Middleton
Of je nu neurodivergent bent, dit vermoedt of een betere medestander wilt zijn: Leven zonder je masker helpt je wegwijs te worden in de wereld van ADHD en autisme en de touwtjes in handen te krijgen.
Ellie Middleton was vierentwintig toen ze ontdekte dat haar hoofd niet stuk was. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek toen ze de diagnose ADHD en autisme kreeg. Eindelijk kon ze beginnen met het verwerken van de trauma’s die ze had opgelopen door zich zo lang onbegrepen te voelen en haar anders zijn te maskeren.
In hapklare stijl, voor whizzy hersenen zoals die van haar, deelt Ellie haar kennis en ervaring op het gebied van mentale gezondheid, zelfdiagnose, pretty privilege en je staande houden op je werkplek en in je vriendenkring. Met als doel dat we neurodivergentie beter leren begrijpen én waarderen.