Boeken,  Films

Boeken die een film zijn geworden

sisterhood3

Af en toe, als ik een film zit te kijken, kom ik er achter dat de film eigenlijk ontstaan is uit een boek. Ik heb vandaag een aantal verfilmingen op een rijtje gezet, en ben benieuwd of jullie wisten dat dit allemaal oorspronkelijk boeken waren.

The Help, Kathryn Stockett

Beschrijving van het boek: In het Mississippi van de jaren 60 wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten.
Het is 1962 en de 23-jarige Eugenia, door iedereen Skeeter genoemd, besluit een carrière als schrijfster na te jagen. Naar een onderwerp hoeft ze niet ver te zoeken, als op een dag haar vriendin Hilly vertelt over haar missie in alle huizen van blanke gezinnen een apart toilet te installeren voor de zwarte hulp. Hoe meer Hilly gebrand is op deze vorm van segregatie, hoe meer Skeeter twijfelt aan de ‘gewone’ manier van doen. Ze begint de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen die als hulp in de huishouding werken.
De eerste die haar verhaal aan Skeeter durft te vertellen is Aibileen. Ze heeft als hulp al zeventien blanke kinderen opgevoed, maar als haar eigen zoon Treelore verongelukt op zijn werk, kijken de blanke bazen de andere kant uit. Aibileen haalt ook haar vriendin Minny over om Skeeter in vertrouwen te nemen. Minny is al vaker ontslagen dan ze kan tellen, omdat ze haar werkgevers altijd van repliek dient.
Het boek dat de drie vrouwen schrijven wordt een ontroerend relaas, met schokkende maar ook warme verhalen, met scherpte, humor en hoop. Hoop voor de zwarte gemeenschap, maar ook hoop voor Skeeter, Aibileen en Minny dat hun dromen niet zo onbereikbaar zijn als ze vreesden.

Ik vond The Help echt een fantastische film, maar toen ik de film in 2011 zag wist ik niet dat dit oorspronkelijk een boek was. Het boek heb ik tot op heden nog steeds niet gelezen, maar ik ben er nog wel benieuwd naar.

The Perks of Being a Wallflower, Stephen Chbosky 

Beschrijving van het boek: Charlie gaat naar de bovenbouw. Hij is zeker geen sukkel, maar populair is hij ook niet. Zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloempje blijft. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama’s, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen. Op zijn eigen unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt. Aan jou.

Van The Perks of Being a Wallflower wist ik wél dat het een boek was. Ik vind dit echt zo’n onwijs gaaf verhaal.

The Time Traveler’s Wife, Audrey Niffenegger

Beschrijving van het boek: De vrouw van de tijdreiziger is het verhaal van Clare, een studente kunstgeschiedenis, en Henry, een avontuurlijke bibliothecaris. Ze leerden elkaar kennen toen Clare zes was en Henry zesendertig, en trouwden toen Clare drieëntwintig was en Henry eenendertig. Onmogelijk, maar waar: zonder dat hij er iets aan kan doen verplaatst Henry zich door de tijd, vooral op voor hem emotioneel zware momenten. Samen met zijn grote liefde Clare probeert Henry uit alle macht een leven te leiden zoals ieder ander. Dat dit alles bedreigd wordt door iets wat hij niet kan voorkomen maakt dit ontroerende verhaal onvergetelijk.

Ik vond The Time Traveler’s Wife echt een mooi verhaal. Ik vind het een verrassend boek, en het was totaal anders dan wat ik had verwacht. De film vond ik ook erg leuk om te zien.

Pride and Prejudice, Jane Austen

Beschrijving van het boek: Voor de vijf dochters van de familie Bennet bestaat er maar één carrière: het huwelijk. De komst van twee rijke, knappe en huwbare jongemannen veroorzaakt dan ook de nodige opwinding in de familie en de sociale omgeving. Als Elizabeth voor het eerst kennismaakt met de begeerlijke vrijgezel Mr. Darcy, vindt ze hem arrogant en verwaand; hij lijkt onverschillig te staan tegenover haar mooie verschijning en levendige geest. Wanneer ze ontdekt dat Darcy betrokken is bij de moeizame relatie tussen zijn vriend Mr. Bingley en haar geliefde zus Jane, is ze vastbesloten een nog grotere afkeer voor hem te ontwikkelen. Met snedige humor ontleedt Jane Austen feilloos de mores van de Britse upperclass aan het eind van de achttiende eeuw. De botsing tussen trots en vooroordeel en tussen sociale mobiliteit en starre hiërarchie is nooit ontroerender en komischer beschreven. ‘Het verhaal van de snel oordelende Elizabeth Bennet en de schijnbaar onuitstaanbare Mr. Darcy sprankelt na bijna twee eeuwen nog steeds

Laat ik eerlijk zijn: Pride and Prejudice heb ik nog nooit gezien of gelezen. Het lijkt me fantastisch om zowel het boek als de film te zien, vooral omdat het boek een regelrechte klassieker is.

The Sisterhood of the Travelling Pants, Ann Brashares

Beschrijving van het boek: Lena, Tibby, Carmen en Bridget brengen voor het eerst hun zomervakantie gescheiden door. Gelukkig is daar die éne ‘magische’ spijkerbroek, die hun alle vier als gegoten zit. De broek zal van het ene naar het andere vakantieadres worden gestuurd en is op die manier getuige van ieders bijzondere belevenissen.. Het wordt een zomer om nooit te vergeten!

Ik heb gesmolten bij het zien van The Sisterhood of the Travelling Pants. Ik vond het echt fantastische films, ondanks dat ik de boeken niet heb gelezen De films heb ik denk ik wel 10 keer gezien, als het niet meer is.

Welke van de bovenstaande films heb jij gezien? En wist jij dat dit allemaal boekverfilmingen waren?

15 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *