Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Fantasy

Het boek van stof – Philip Pullman

Janneke van de Adorable Bookclub las het boek Het boek van stof, geschreven door Philip Pullman. Waarschijnlijk ken je deze schrijver nog wel van Het gouden kompas en ja, ook van de gelijknamige film! 22 jaar na het uitbrengen van Het gouden kompas verschijnt er dit nieuwe boek. Nieuwsgierig? Lees snel door.

Malcolm Polstead is een eerlijke en hulpvaardige jongen – maar hij is ook vreselijk nieuwsgierig. In het klooster verderop wordt in het diepste geheim het baby’tje Lyra verzorgd. Er is niets aan de hand, tot op een dag handlangers van het Magisterium hem opzoeken en alles over Lyra willen weten. Nietsvermoedend gaat Malcolm op onderzoek uit en raakt langzamerhand verstrengeld in een gevaarlijk complot. Ondertussen is er een storm op komst, en een overstroming dreigt. Deze overstroming zal ieders leven op zijn kop zetten. Wat kan Malcolm nog doen om Lyra in veiligheid te houden?

Philip Pullman is wereldberoemd geworden met zijn Noorderlicht-trilogie waar Het gouden kompas het eerste deel van is. Heb je de trilogie niet gelezen? Dan ken je misschien de verfilming, want The Golden Compass verscheen in 2007. Ken je de boeken en de film nog niet? Lees dan vooral verder, want Het boek van stof speelt zich af voor Het gouden kompas en is dus een perfecte kennismaking met de magische wereld van Philip Pullman.

Zelf ben ik totaal niet bekend met de Noorderlicht-trilogie maar Het boek van stof sprak mij heel erg aan. Waarschijnlijk omdat het een bijzondere, magische wereld is, maar toch ook vergelijkbaar met die van ons, wat het verhaal iets realistischer maakt. Daarnaast heeft het verhaal alle elementen om een bijzonder en succesvol boek te worden: een onwaarschijnlijke held, de dreiging van een aankomende overstroming, een gevaarlijk complot en een baby die gered moet worden.

‘Dankzij de nieuwe held Malcolm en zijn avonturen kan ik zeggen dat ik helemaal in de ban ben van Het boek van stof!’

Als je van een beetje spanning houdt, zit je dus wel goed met dit boek! Omdat de gebeurtenissen zich afspelen voor Het gouden kompas, heb je geen voorkennis van het verhaal nodig en ik had ook niet het idee alsof ik iets miste tijdens het lezen. Soms werden er wel toespelingen gemaakt naar de toekomst, maar die maken eerder dat je na deze boeken verder wil gaan lezen.

De schrijfstijl van Pullman is ook heel fijn. De mooie lange zinnen slepen je zo het verhaal in, alleen doet de schrijfstijl je wel afvragen voor welk publiek Pullman schrijft. De jonge held Malcolm zorgt ervoor dat het verhaal voor een jong publiek aantrekkelijk is, maar er zitten ook behoorlijk wat passages in met bijvoorbeeld beschrijvingen van wetenschappelijk onderzoek en gesprekken tussen geleerden. Dat is duidelijk wat minder geschikt voor jong publiek en had ik zelf eerlijk gezegd ook een beetje moeite mee.
Dankzij de nieuwe held Malcolm en zijn avonturen kan ik zeggen dat ik helemaal in de ban ben van Het boek van stof. Naast dat het een heerlijk verhaal is om even bij weg te dromen in een andere wereld is het omslag van het boek ook waanzinnig mooi! Ik kan niet wachten op het volgende deel en ben heel erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat.

Boek van stof

Titel: Het boek van stof
Auteur: Philip Pullman
Verschenen: 19 oktober 2017
Pagina’s: 448
Uitgever: Prometheus

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *