Adorable Bookclub

Blokkenjongen – Keith Stuart

Blokkenjongen

Femke, van de Adorable Bookclub, las het boek Blokkenjongen, geschreven door Keith Stuart. Benieuwd of zij het boek een aanrader vindt? Je leest het in deze recensie!

Alex (dertig-en-een-beetje) is ten einde raad. Hij houdt van zijn vrouw Jody (ook dertig-en-nog-wat), maar toch loopt hun huwelijk spaak. Hij houdt ook van zijn zoon Sam (acht), maar het lukt hem niet een echte band met hem op te bouwen. Want voor Sam is de wereld een puzzel die hij niet in zijn eentje op kan lossen. Er moet iets veranderen. Alex moet nú iets doen om zijn leven weer op de rails te krijgen.
Dan ontdekken Alex en Sam Minecraft, een wereld waar ze zich allebei comfortabel in voelen. Langzaam maar zeker leren vader en zoon met elkaar communiceren, op een manier die nog niemand eerder had bedacht.
Kan een familie die uit elkaar is gevallen zichzelf weer opbouwen, blokje voor blokje?

Ik moet toegeven dat ik het moeilijk vind om een recensie te schrijven voor dit boek. Dit komt omdat ik mij moeilijk in kon leven in het verhaal. Blokkenjongen gaat over een man van eind twintig. Hij is gescheiden van zijn vrouw en heeft een zoontje met autisme. Ik heb zelf geen ervaring met iemand die autisme heeft, maar het leek mij wel mooi om over dit onderwerp te lezen en de samenvatting van het boek maakte mij wel nieuwsgierig.

Het is duidelijk dat de schrijver van Blokkenjongen een heel eerlijk verhaal heeft willen schrijven en zijn eigen ervaringen hiervoor heeft gebruikt, maar toch kon het boek mijn aandacht niet goed vasthouden. Er werd veel gebruik gemaakt van humor, maar vaak vond ik het hele flauwe humor. Ook stond het bol van de referenties naar hedendaagse cultuur, wat leuk is voor een paar keer, maar op een gegeven moment begon ik mij er een beetje aan te ergeren als Spider-man, om een voorbeeld te noemen, voor de zoveelste keer genoemd werd.

‘Blokkenjongen is een aanrader als je meer zou willen weten over hoe het is om een kind met autisme te hebben’

De hoofdpersoon, Alex (de vader van Sam), heeft het in het begin duidelijk erg zwaar met het omgaan met zijn autistische zoon. Dit is logisch en essentieel voor het verhaal, maar hierdoor kwam Alex vaak over als een hele sombere en geïrriteerde man, waardoor ik weinig sympathie voor hem voelde. Naarmate het boek vorderde werd dit gelukkig wel beter. De schrijver wilde laten zien hoe zijn ervaring was met een zoon die autisme heeft en dat dit niet altijd makkelijk is.

Ik denk dat Blokkenjongen een aanrader is als je meer zou willen weten over hoe het is om een kind met autisme te hebben of als je zelf een kind met autisme hebt. Het einde was heel mooi, maar doordat de schrijfstijl mij niet zo aansprak en ik het moeilijk vond om mij in te leven in de personages, was het voor mij niet een nieuwe favoriet.

Blokkenjongen

Titel: Blokkenjongen
Auteur: Keith Stuart
Verschenen: 13 maart 2018
Pagina’s: 416
Uitgever: Harper Collins
Originele titel: A Boy Made of Blocks
bol-button

Rating: 3,5/5

 

BewarenBewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *