Boekrecensies,  Thriller

Gezworen vrienden – Edward Hendriks

Gezworen vrienden - Edward Hendriks Titel: Gezworen vrienden
Auteur: Edward Hendriks
Verschenen: april 2014
Pagina’s: 304
Uitgever: De Fontein

Ze zouden voorgoed zwijgen…
Bestaat eeuwige trouw tussen vrienden?
1988. Vier scoutingvrienden zweren elkaar eeuwige trouw. Ze zullen álles voor elkaar doen, áltijd. Dan gebeurt er tijdens een zomerkamp een gruwelijk ongeluk.
2013. Een van de vrienden, Sander Thijssen, heeft een hoge positie bij een bank. Als hij op het punt staat de belangrijkste zakelijke beslissing van zijn leven te
nemen, krijgt hij een verontrustend telefoontje. Hij ziet zich genoodzaakt de confrontatie met het verleden aan te gaan. Staan zijn jeugdvrienden nog steeds voor hem klaar? Was het ongeluk van vijfentwintig jaar terug wel een ongeluk? En hoe ver gaat Sander om zijn carrière, zijn gezin en zijn eigen leven te redden?

Mening over Gezworen vrienden

Sander heeft een geweldig leven. Een fantastische baan, een prachtig huis en een liefdevol gezin. Plotseling krijgt hij een belletje van iemand die het verleden doet oprakelen. Sander heeft te maken gehad met de dood van Daniël, een jongen uit zijn scoutinggroep van vroeger. Zijn dood was een ongeluk, toch? Met geld wordt Sander afgeperst, zodat het leven van Sander niet overhoop komt te liggen. Als hij maar betaald. In wanhoop neemt hij contact op met zijn oude vrienden van de scoutinggroep, met wie hij een bloedverband heeft. En echte vrienden laten elkaar nooit in de steek.

Het verhaal is een thriller, waar ik in het begin niet veel van merkte. Het boek heeft een bepaalde spanningsboog, maar de spanningsboog gaat vaak weer een heel stuk omlaag. Terwijl dit normaal gesproken alleen omhoog hoort te gaan. Tegen het einde van het verhaal stijgt de boog wel weer een heel stuk, wat het hele verhaal eigenlijk weer goed maakt.

Sommige stukjes in Gezworen vrienden begreep ik niet goed. Had Sander nou een affaire? En hoe was zijn relatie met zijn gezin eigenlijk precies. Janne, zijn vrouw, en Lieke, zijn dochter, worden vrijwel niet uitgewerkt. Sander leer je daarentegen wel erg goed kennen. Ik leefde erg mee met Sander en had vaak het idee dat ik naast hem stond. Dan wilde ik tegen hem schreeuwen dat hij bepaalde dingen niet moest doen en dat hij ontzettend dom bezig was. Frustrerende stukjes in het boek ja, wat het boek overigens ook erg sterk maakt!
Af en toe neemt Edward je mee naar de zomer van 1988, waar alles in gebeurde. Daarin lees je dan een stukje uit de gebeurtenis van dat zomerkamp. Telkens kom je een heel klein stukje meer te weten. Door deze flashbacks blijft het verhaal boeiend en spannend, en wil je door blijven lezen tot het einde.
Op de helft van het boek krijgt het verhaal een, voor mij dan, enorme wending. Ik had dit totaal niet verwacht en vanaf dat moment heb ik het boek eigenlijk niet meer weggelegd. Ik moest weten wat er ging gebeuren en of het allemaal echt klopte, wat ik in mijn hoofd had.

Edward Hendriks schrijft erg prettig en makkelijk. Zijn boek leest heerlijk door, maar mist zo nu en dan toch een klein beetje de échte spanning van een thriller in zijn verhaal. Sommige stukjes mochten van mij wat meer uitgediept worden, zoals de relatie met zijn gezin. Dit is echter niet van belang in het verhaal, maar gewoon iets wat ik persoonlijk graag had willen lezen.
Ik zou zeker nog een boek van Edward willen lezen en ben ook erg benieuwd wat andere mensen van dit boek zullen vinden. Vooral of zij al vroeg in het boek erachter waren wat er was gebeurd. Voor mij kwam het einde namelijk compleet als een verrassing!

Rating: 3.5/5

bol-button

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *