Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Young adult

Bloedbroeders – Helen Vreeswijk

bloedbroedersTitel: Bloedbroeders
Auteur: Helen Vreeswijk
Verschenen: september 2015
Pagina’s: 304
Uitgever: van Goor

De zestienjarige Reza komt met zijn moeder en zus tijdelijk naar Nederland om het familierestaurant van zijn oom voor de ondergang te behoeden. Zijn oom heeft zich door creatief boekhouden in de nesten gewerkt en zit daarvoor een celstraf uit. Zijn twintigjarige neef Ayaan wordt opgezadeld met de zorgen voor het restaurant en het gezin.
Ayaan heeft totaal geen affiniteit met het restaurant en denkt maar aan een ding: snel en gemakkelijk geld verdienen zodat hij zijn eigen dromen kan najagen. Om zijn plannen uit te voeren heeft hij echter een handlanger nodig. Reza is daar geknipt voor: hij is familie – een bloedverwant – en bovendien naïef en kneedbaar.
Zorgvuldig heeft Ayaan de beroving uitgewerkt: de locatie, het tijdstip, de vluchtauto, de vluchtroute en een alibi. Er kan niets fout gaan. Maar dan gaat het toch gruwelijk mis…

Mening Fleurine over Bloedbroeders

Ik ben echt een groot fan van Helen Vreeswijk, elk detective boek dat zij uitgeeft, lees ik. Toen de meiden van Adorable Books mij vroegen of ik dit boek wilde lezen, zei ik natuurlijk ja! Maar of ik dit boek net zo goed vond als de rest, dat lees je in deze recensie.

Reza is zestien jaar oud en verhuist samen met zijn zusje en moeder naar Nederland. Hij komt te wonen bij zijn tante, twee kleine nichtjes en zijn twintigjarige neef Ayaan. Ayaan zijn vader zit in de gevangenis waardoor hij het familierestaurant moet runnen en voor geld moet zorgen. Alleen loopt het restaurant niet zo goed en Ayaan doet allemaal illegale klusjes om aan geld te komen. Reza bewondert zijn neef en luistert naar alles wat Ayaan hem zegt. Ayaan heeft nog meer geld nodig en hij komt met het idee om iemand te gaan beroven, Reza stemt daarmee in. Hij heeft alles goed uitgewerkt dacht hij, totdat het helemaal fout gaat.

Het verhaal vond ik erg spannend, vanaf het begin zit je al in het verhaal. Helaas gaat het allemaal wel iets te snel, vooral het einde. Ik vind de recherche stukjes altijd het meest interessant en in dit boek was het ongeveer 10 bladzijden aan politiewerk. Dat vond ik erg jammer en de ontdekking voor de politie kwam daarom veel te snel.

Ik heb zoveel sympathie voor Reza en zijn familie, ze komen naar een vreemd land met een vreemde taal en alsnog proberen ze zo goed mogelijk mee te doen. Er wordt erg veel misbruik van Reza zijn familie gemaakt door de tante en Ayaan waardoor je medelijden met ze krijgt. Het verhaal vind ik erg mooi geschreven en het gekozen perspectief vind ik er echt bij passen.

Bloedbroeders is een spannende Young Adult die je van het begin tot het eind vasthoudt. Dit boek is de perfecte mix van een thriller en een Young Adult, alles heeft het. Ik raad dit boek dan ook zeker aan!

Meer recensies lezen van de boeken van Helen Vreeswijk? Klik dan hier.

Rating: 4,2/5

bol-button

 

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *