Blauwdruk van geluk
Boeken,  Boekrecensies

Blauwdruk van geluk – Petra Kruijt

Het nieuwe boek van Petra Kruijt is hier! Blauwdruk van geluk verscheen in januari 2021 en in deze recensie lees je mijn mening over dit boek.

Waar gaat Blauwdruk van geluk over?

De feelgoodroman ‘Blauwdruk van geluk’ van Petra Kruijt gaat over de vraag: hoe word je wie je bent? Hoofdpersoon Navy werd geboren op het witte doek. Haar moeder ging namelijk zo ver met methodacting dat ze tegelijk met haar personage zwanger werd. De film werd een kaskraker, en de baby? Die werd in één klap beroemd. Navy’s jeugd bestond uit huiswerk maken op de set, rodeloperfeestjes en het gevoel dat ze een accessoire was. Nu is Navy, die zichzelf liever gewoon Avy laat noemen, een twintiger die schoonmaakwerk doet in een hotel. Ze probeert daarnaast aan de bak te komen als actrice. Zonder succes, tot ze filmmaker Raoul ontmoet. Hij gelooft in haar. Maar is dat terecht?

Blauwdruk van geluk draagt om Navy. Of eigenlijk Avy, want dat is de naam die ze heeft aangehouden sinds ze jong is. Avy werd geboren in een bioscoopfilm en werd daardoor wereldberoemd. De film waarin ze geboren werd heeft haar niet veel gebracht, behalve haar bekende naam. Want in de acteerwereld wil het maar niet vlotten en ze wil toch erg graag wat rollen binnen slepen. Haar geld verdient Avy met schoonmaakwerk in een hotel, waar ze gek op is. Ze heeft een goede band met de hoteleigenaar en vindt het leuk werk. Op een dag ontmoet ze Raoul, die een film wil maken. Raoul is de neef van haar baas en denkt dat Avy de perfecte hoofdpersoon voor zijn film is en de twee hebben steeds meer contact.

Het verhaal is geschreven vanuit twee perspectieven: vanuit Avy en vanuit Raoul. Een hele leuke twist aan het verhaal, want ik ging er vanuit dat het alleen om Avy zou draaien. Ieder hoofdstuk weer dacht ik: “ik wil meer weten over deze personages”. In het begin van het boek dacht ik dat Avy een oppervlakkig meisje was, doordat ze alleen maar bezig was met beroemd worden. Maar gaandeweg kom je erachter dat dit verhaal draait om erachter komen wie je nu echt bent. Een belangrijk element is dat Avy opgegroeid is zonder haar vader, ze heeft geen idee wie hij is.

‘Met Blauwdruk van geluk weet Petra Kruijt je compleet in haar ban te houden

Ik ken de boeken van Petra Kruijt al heel lang en heb ook heel wat boeken van haar gelezen. Ik keek dan ook enorm uit naar dit nieuwe verhaal. Al direct op pagina één word je meegesleept door de fijne schrijfstijl van Petra Kruijt. Iedere bladzijde was een genot om te lezen en ik kan dan ook zeker aanraden om dit boek te lezen. Hoofdpersonages Avy en Raoul krijgen voldoende de tijd om te ontwikkelen en je gaat echt een band met hen opbouwen. Na het lezen van dit boek kon ik alleen maar denken: “Ik wil meer van deze personages!”.

Klik hier voor meer recensies van Petra Kruijt.

Blauwdruk van geluk

Titel: Blauwdruk van geluk
Auteur: Petra Kruijt
Verschenen: januari 2021
Pagina’s: 240
Uitgever: Zomer en Keuning

bol-button

Rating: 4.5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *