De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Boekrecensies,  Young adult

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine – Ransom Riggs

Onlangs kreeg ik de twee boeken van Ransom Riggs binnen: ik was geselecteerd voor een leesclub voor deze boeken. Cool, toch? Het was vrij onverwachts, ik had niet verwacht dat ik zou worden geselecteerd! De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine wilde ik al eeuwen lezen. Was het boek zo goed als ik had verwacht? Vandaag geef ik uitgebreid mijn mening!

Waar gaat De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine over?

Als kind had Jacob al een speciale band met zijn opa Abraham. Die vertelde zijn kleinzoon bizarre verhalen over zijn jeugd in een weeshuis voor bijzondere kinderen. Opa illustreerde zijn verhalen met oude, echt uitziende foto’s. Jaren later komt de oude Abraham op een gewelddadige manier aan zijn eind. De inmiddels zestienjarige Jacob reist naar een afgelegen eiland voor de kust van Wales, waar hij de ruïne vindt van het tehuis waar zijn opa gewoond heeft. Als Jacob het huis verkent, blijkt dat de jeugdvrienden van Abraham meer dan bijzonder waren. Misschien was er wel een goede reden om hen in afzondering op het eiland te laten wonen. En misschien leven ze nog steeds … Wat volgt, is afwisselend wonderbaarlijk, aandoenlijk en huiveringwekkend.

Al tijden was ik benieuwd naar de boeken van Ransom Riggs. Op Goodreads en Booktube was iedereen er lyrisch over. Het boek bevat onwijs veel foto’s en dat maakt dit boek ook wat meer speciaal dan andere boeken. De foto’s die in het boek staan zijn eigendom van verzamelaars en er is bijna niets aan aangepast aan de foto’s. Hoe creepy?

Debijzonderekinderen2

Het verhaal draait om Jacob. Jacob is een normale jongen uit Amerika. Hij is de jongen die niet zou opvallen. Zijn leven veranderd totaal wanneer zijn opa plotseling overlijdt en hij naar Groot-Brittannië afreist om meer over het verleden van zijn opa te weten te komen. Hij zal nooit meer de normale jongen zijn uit Amerika. In Groot-Brittannië leert hij nieuwe bijzondere kinderen kennen, Emma is daar één van. Ransom Riggs werkt zijn personages uitgebreid uit: niet alleen door de fantastische foto’s die in het boek staan, maar ook door hoe hij ze op papier zet. Je hebt precies het juiste beeld van de personages.

Het heeft me best lang geduurd om in het verhaal te komen. Halverwege het boek kwam ik er pas goed in. Tot ongeveer bladzijde 180 heb ik met duizend-en-een vragen gezeten en die werden maar niet beantwoord. Ik moet wel eerlijk zeggen dat dit me totaal niet heeft geïrriteerd: het zorgde er voor dat ik alleen maar meer richting het einde wilde komen en wilde weten hoe het boek zou eindigen.  Op den duur werden al mijn vragen beantwoord en daardoor werd het alleen maar spannender. Na dit keerpunt kon ik het boek niet meer neerleggen en was ik verslaafd.

Ransom Riggs kan de omgeving waar het weeshuis staat heel uitgebreid beschrijven, waardoor je het gevoel hebt dat je regelrecht in het verhaal zit en zelf op avontuur uit gaat. Ik ben dol op zijn manier van schrijven geworden. De foto’s die in het boeken staan zorgen er voor dat het boek uniek is, anders dan andere boeken.  Ik kan De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine zeker aanraden, het boek is een aanwinst in je boekenkast en het verhaal is verslavend spannend!

Meer recensies lezen van de boeken van Ransom Riggs? Klik dan hier.

De bijzondere kinderen van Mevrouw Peregrine Ransom RiggsTitel: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Auteur: Ransom Riggs
Verschenen: mei 2015
Pagina’s: 336
Uitgever: Clavis
Originele titel: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

bol-button

Rating: 4,8/5

14 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *