Films,  Netflix

Bijzondere film op Netflix: Mowgli

Mowgli
Iedereen kent het verhaal wel: Jungle Book. Dit is echter een geheel andere versie dan de versie die jij kent. En nog beter: hij staat op Netflix! Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

De film vertelt het verhaal van Mowgli die, omringd door een wolvenroedel, in de jungle van India opgroeit. Zijn familie en vrienden, waaronder Baloo de beer en de panter Bagheera, leren hem hoe zich te handhaven in de vaak wrede omgeving. Alle dieren weten het mensenkind te aanvaarden buiten de tijger Shere Khan. Bovendien is de jungle niet zonder gevaren en moet Mowgli zijn menselijke origine accepteren.

Een paar jaar geleden bedacht regisseur Andy Serkis dat het een goed idee was om de klassieker Jungle Book in een ander jasje te steken. Helaas voor Andy én Warner Bros besloot Disney op hetzelfde moment een eigen versie uit te brengen. Een versie die je vast wel kent of hebt gezien. Een waar succes was dat! En dat was voor Warner Bros een goede reden om Mowgli niet uit te brengen. Netflix dacht hier anders over en besloot, een paar jaar later, de film op zich te nemen. Hij was immers al af, dus veel moest er niet aan gebeuren. En dat was het: Mowgli kwam op Netflix te staan. Een film waarvan ik eerst dacht: YES! Een nieuwe Jungle Book versie. Bij het zien van de trailer kreeg ik wel zo m’n twijfels. Wat was dit voor een versie? Toen ik het opzocht snapte ik al snel waarom ik dit dacht. Dit was ‘De Jungle Book voor volwassenen’. Prima, dat wekte mijn nieuwsgierigheid nog meer!

‘Het zijn geen lieve schattige diertjes meer’

Na het zien van deze film had ik gemengde gevoelens. Aan de ene kant miste ik echt het jeugdgedeelte van Jungle Book, maar aan de andere kant is de film ook heel erg goed neergezet. Ik moest wennen aan de personages en hoe alle dieren zijn gemaakt. Het zijn geen lieve schattige diertjes meer. Het is de harde waarheid en o.m.g wat zien ze er smerig uit. Maar aan de andere kant heeft dit wel zijn charme. Het maakt de film hoe het is. Natuurlijk, ik miste bepaalde onderdelen (die jij vast en zeker ook mist na het kijken van deze film). En waarschuwing: kijk deze film NIET met kleine kinderen. Want er zit aardig wat geweld in… Misschien dat velen mensen het geen leuke film vinden, die missen de jeugdigheid erin. Maar probeer deze film eens te kijken zonder het oude verhaal in je achterhoofd te hebben. Ga er zonder verwachtingen in en laat je verassen door de manier hoe je dit verhaal ook kunt vertellen! Want juist dat maakt de film voor mij bijzonder. En als je hem dan toch gaat kijken, let eens op de achterliggende gedachten en hoe ze Mowgli neerzetten in de film. Want hoe triest is dat? Ik kreeg zo ontzettend veel medelijden met die jongen. Zo alleen, zo onbegrepen, zo anders dan de rest. Andy Serkis heeft wat dat betreft echt een sterke film neer kunnen zetten. Maar nogmaals: denk niet aan Jungle Book van vroeger. Probeer de film nergens mee te vergelijken, want zodra je dat doet, zal de film hoogstwaarschijnlijk tegenvallen. Misschien beter gezegd: het is geen Jungle book. De film heet niet voor niets Mowgli.

Mowgli

Titel: Mowgli: Legend of the Jungle
Regie:  Andy Serkis
Verschenen: 7 december 2018
Duur: 104 minuten
Cast: Rohan Chand, en de stemmen van Christian Bale en Cate Blanchett
Genre: Avontuur / Drama

Rating: 8/10

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.