Bijhouden van je gelezen boeken
Boeken

Bijhouden van je gelezen boeken

Wil je bijhouden welke boeken je hebt gelezen maar ben je op zoek naar een handige methode? Wil je liever digitaal je gelezen boeken bijhouden of kies je juist voor een online community? Of toch liever analoog, met een reading journal? In dit artikel staan vijf handige tips hoe je je leeslijst kunt bijhouden!

Laatste update: maart 2024

5 tips om je leeslijst bij te houden

Zoek je een handige methode om je leeslijst bij te houden? Of om bij te houden welke boeken je precies hebt gelezen? Er zijn allerlei methodes die je bij kunt houden!

1. Je gelezen boeken bijhouden in Goodreads

Goodreads is een vrij grote en bekende website waar je boeken kunt bijhouden. Het is inmiddels onderdeel van Amazon en veel mensen maken er gebruik van. Het is een handige website die ook te gebruiken is met hun handige app. Je kunt bijhouden welke boeken je wil lezen, aan het lezen bent of hebt gelezen. Ook kun je je vrienden toevoegen en boekenupdates schrijven en delen. Goodreads is al jarenlang mijn favoriete methode

2. Het bijhouden van je leeslijst in Storygraph

Storygraph lijkt erg op Goodreads maar is een stuk nieuwer en heeft hele handige features die Goodreads niet heeft. Zo kun je bijvoorbeeld bijhouden wat voor mood bij een boek past en of een boek meer plot-driven is of character-driven. Toch is dit platform een stuk kleiner en maken er minder mensen gebruik van. Wil je Storygraph gebruiken maar heb je al een Goodreads account? Je kunt heel eenvoudig je Goodreads data importeren naar Storygraph!

3. Nederlandse online community en handige tool: Hebban

De Nederlandse tegenhanger van Goodreads en Storygraph: Hebban! Deze fijne Nederlandse leescommunity groeit nog steeds flink door en heeft jaarlijks leuke reading challenges. Het platform probeert mensen aan het lezen te brengen en vooral te houden. Ze houden op dit platform ook goed bij welke boeken nieuw verschijnen, er worden veel Nederlandse boekennieuwtjes gedeeld en het is fijn om recensies van gebruikers te lezen.

4. Een notitieboekje gebruiken voor je leeslijst: een readingjournal

Wil je gebruikmaken van een analoge methode? Dan kun je natuurlijk altijd een notitieboekje bijhouden. Je kunt het notitieboekje op elke manier inrichten als je wil, bijvoorbeeld heel simpel door alleen op te schrijven welk boek je hebt gelezen en wanneer, wat voor cijfer je het boek geeft… Of juist door hele uitgebreide reviews te delen. Op YouTube staan allerlei leuke video’s van reading journals om inspiratie op te doen!

5. Digitaal je gelezen boeken bijhouden: Pinterest of Excel

Natuurlijk is het digitaal bijhouden van je gelezen boeken ook altijd een optie. Je kunt het bijhouden in Excel of bijvoorbeeld op Pinterest. Steeds vaker zie je dat mensen op Pinterest bijhouden welke boeken zij hebben gelezen en het leuke is dat je op Pinterest dan ook plaatjes kunt opslaan die bij de sfeer van het boek horen. Dan heb je ook meteen een digitale reading journal!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *