Boekrecensies,  Roman

Bevroren dromen – Anthony Doerr

Ondersteboven was ik van zijn boek Als je het licht niet kunt zien. Vandaag kun je de recensie lezen van Bevroren dromen van Anthony Doerr.

David is een stille jongen met een voorliefde voor sneeuwkristallen. In zijn jeugd droomt hij al van gebeurtenissen die later werkelijkheid worden. Op zijn tweeëndertigste ontmoet hij Sandy. Ze trouwen en gaan in Ohio wonen waar Sandy bevalt van een dochter, Grace. Wanneer David droomt dat Grace zal verdrinken, verlaat hij zijn gezin en reist naar de andere kant van de wereld. Vele jaren gaan voorbij. Heeft Sandy hem inmiddels vergeven? Zou Grace nog leven?

Bevroren dromen schreef Anthony Doerr voor zijn bestseller Als je het licht niet kunt zien. About Grace (de oorspronkelijke titel) kwam al in 2004 uit, maar werd dit jaar pas in het Nederlands vertaald.

David Winkler droomt al sinds zijn jeugd over gruwelijke gebeurtenissen die later werkelijkheid worden. Op een dag droomt hij dat zijn dochter Grace zal verdrinken. In paniek vlucht hij en hoopt dat Grace het zal overleven. Hij belandt op een tropisch eiland in de Caribische Zee. Hij gaat werken als een vliegende kiep bij een hotel. Hij repareert vooral dingen en heeft een simpel bestaan. En dat terwijl hij eerst hydroloog was en zich bezighield met de vorming van ijskristallen. Hij probeert eerst nog contact te zoeken met Sandy, maar zij laat merken dat ze niks meer met hem te maken wil hebben. Na 25 jaar gaat hij terug naar Amerika om te kijken hoe het met Sandy gaat en of Grace nog leeft.

‘Een dromerig boek vol sublieme natuurbeschrijvingen’

Heden en verleden wisselen elkaar af en ook bevat het boek grote contrasten. De kou van Alaska tegenover de hitte van het tropische eiland. Het duurde even voordat ik echt in het verhaal zat. In tegenstelling tot Als je het licht niet kunt zien moest ik wennen aan zijn schrijfstijl en zijn schrijf flow. Alles is wel prachtig opgeschreven, maar de uitgebreide beschrijvingen van de natuur bijvoorbeeld zorgen ervoor dat je soms uit het verhaal wordt getrokken in plaats van er in. Het boek greep me minder aan dan zijn bestseller (dat ondanks het 564 pagina’s bevatte, je voor je gevoel zó uit had gelezen) Als je het licht niet kunt zien. Al met al is Bevroren dromen is een dromerige literaire roman vol met sublieme natuurbeschrijvingen.

bevroren dromen

Titel: Bevroren dromen
Auteur: Anthony Doerr
Verschenen: juni 2017
Pagina’s: 432
Uitgever: The House of Books
Originele titel: About Grace

bol-button

Rating: 3,5/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *