Boekrecensies,  Jeugd

Baron 1898 – Jacques Vriens

Baron 1898Titel: Baron 1898
Auteur: Jacques Vriens
Verschenen: 9 september 2015
Pagina’s: 172
Uitgever: Unieboek

Avonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door de mythische Witte Wieven.

Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak. Jaren later keert hij terug als Baron Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn. Jochem en Doortje raken erbij betrokken, waardoor hun hechte vriendschap op het spel komt te staan. De baron heeft mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

Mening over Baron 1898

Een paar weken geleden waren Danique V. en ik te gast bij de boekpresentatie van Baron 1898 van Jacques Vriens. De presentatie vond plaats in de Efteling (hoe cool?!), het hele verslag daarover hebben jullie hier al kunnen lezen.

Baron 1898 is het boek dat gebaseerd is op de gelijknamige attractie in de Efteling. Even voor de goede orde: de attractie is dus eerder bedacht en ontstaan dan dit verhaal. En dat is wat het zo leuk maakt. Dit boek is om een attractie bedacht, hoe gaaf. Als je al een ritje hebt gemaakt in de Baron 1898, weet je de attractie goed te koppelen aan dit boek. Kinderboekenheld Jacques Vriens kreeg de eer om het verhaal bij de Baron 1898 te maken. Baron 1898 is dan wel een kinderboek, of ja, ik zou het eerder jeugdboek noemen, maar ik vond het boek ook zeker leuk om nog te lezen. Ik denk dat iedereen vroeger weleens de boeken van Jacques Vriens heeft gelezen en die verhalen blijven gewoon leuk, hoe oud je ook bent. Het enige waaraan je merkt dat het een jeugdboek is, is de leeftijd van de hoofdpersonen. Het boek gaat vooral over Jochem. Jochem is in het boek 17 jaar, al gedraagt hij zich soms iets jonger naar mijn idee. Ik vond de leeftijd niet storend, want het boek las echt als een speer.

Het boek gaat over avonturier Gustave die op een dag verblijft in de herberg van Jochems vader. Jochem helpt zijn vader in de herberg samen met Doortje, met wie hij al heel lang vrienden is. Doortje voelt meer als een zus, maar naarmate ze ouder worden, beginnen die gevoelens toch iets te veranderen. Gustave is onderweg naar Antwerpen, om daar op de boot te stappen naar zijn grote liefde. Tijdens het verblijf, hoort Gustave allerlei spookverhalen over de Witte Wieven, die de Zompige Heide hebben behekst. Gustave gelooft niks van deze verhalen. Als Jochem hem op weg helpt richting Antwerpen, door de Zompige Heide heen, ontdekt Gustave iets wat hij nooit had verwacht. Hij komt bij een grot aan, waar hij gewaarschuwd wordt om niet verder te gaan. Als hij dit toch doet, ontdekt hij dat de grot een grote schat bezit, namelijk goud. Jaren later keert Gustave terug om zijn droom waar te maken: een mijn bouwen zodat hij al het goud uit de grond kan halen. Alleen bij zijn terugkeer gedraagt hij zich heel anders dan Jochem en Doortje zich kunnen herinneren. Van de gezellige Gustave is niks meer over en is het wel zo’n slim plan om in het behekste gebied een mijn te bouwen?

Zoals ik eerder al vertelde, leest het boek echt als een speer. Het is ook een jeugdboek, maar toch vind ik het een vermakelijk verhaal dat ik binnen een dag uit had. Ik denk dat je voor dit verhaal geen kind hoeft te zijn om ervan te genieten. Het is leuk om wat meer over de Baron 1898 te lezen, dat maakt het extra leuk om in de attractie te gaan. Mocht je het boek dus tegenkomen, misschien in de boekenkast van je nichtje of broertje, dan zou ik het toch eens uit de kast pakken en lezen.

Rating: 5/5

bol-button

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *