Boeken,  Boekrecensies,  Young adult

Anna K. – Jenny Lee

Laatst ontving ik het boek Anna K. van Jenny Lee. Dit is een hervertelling in een Young Adult variant van het verhaal Anna Karenina van Tolstoj. Anna K. speelt zich af in New York, tussen de rich en famous. Natuurlijk wilde ik dit boek graag lezen!

Waar gaat Anna K.  over?

Anna K. is zeventien jaar oud en staat aan de top van de Manhattan en Greenwich society (alhoewel haar paarden en honden voor haar op nummer 1 staan). Alexander W. is haar perfecte, ietwat saaie vriendje, en haar strenge Koreaans-Amerikaanse vader is haar hele leven al trots op haar geweest. Ze lijkt het dus allemaal perfect voor elkaar te hebben.

Terwijl haar vrienden het moeilijk hebben met hun alledaagse tienerlevens, lijkt Anna er altijd boven te staan. Totdat ze ‘graaf’ Alexia Vronsky ontmoet op Grand Central. Hij is een beruchte playboy die al jaren van kostschool naar kostschool hopt en slechts voor zijn eigen plezier lijkt te leven. Op papier is hij het tegenovergestelde van Anna. Maar vanaf hun ontmoeting wordt alles anders…

Alexia en Anna voelen zich onvermijdelijk tot elkaar aangetrokken en Anna moet beslissen hoeveel van haar leven ze op wil geven om met Alexia verder te gaan. Maar dan dreigt een schokkende onthulling hun relatie te vernielen en wordt Anna gedwongen zich af te vragen of ze zichzelf überhaupt wel écht kent…

Jenny Lee heeft met Anna K. de Russische klassieker in een modern jasje gestoken. Eerlijk is eerlijk, ik heb het originele verhaal nooit gelezen, dus ik begon helemaal blanco aan dit boek.

Anna K. is het mooiste meisje van Manhattan en Greenwich. Ze heeft alles wat haar hartje begeerd, maar het meeste geeft ze om haar honden en paarden. Ze heeft al een aantal jaar een relatie met Alexander, het perfecte vriendje. Haar familie heeft hem hoog zitten, dus dan moet het wel een goede match zijn toch? Maar dan komt Anna K. Vronsky tegen. Een beruchte jongen die bekend staat om zijn vele bedpartners en zijn wilde leven. Maar Anna lijkt een andere kant van hem te zien. Eentje die haar enorm interesseert. Ze gaat hem steeds meer vergelijken met Alexander. Twee jongens die compleet verschillend zijn. Ze heeft zich nog nooit zo aangetrokken gevoelen door een jongen. Maar is Vronsky wel degene die ze denkt dat hij is?

In Anna K. maak je in een korte tijd kennis met heel veel personages. Daardoor was het voor mij in het begin even wennen wie wie was. Maar alle verhaallijnen zijn met elkaar vervlochten, dus dat maakt het al direct gemakkelijker. Ieder personage kampt met zijn/haar eigen problemen. Het is alsof je weer even in de wereld van Gossip Girl komt, met alle drama en high society. Heerlijk vind ik dat!

‘Het is alsof je je weer even in de wereld van Gossip Girl begeeft’

Hoewel het boek vrij vlot leest, omdat de hoofdstukken lekker kort zijn, vond ik het toch soms ietwat langdradig. Dat kan ermee te maken hebben dat alle situaties tot in de detail beschreven worden. Dat maakt het ontzettend beeldend, maar af en toe merkte ik ook dat het daardoor mijn aandacht wat verloor. Er gebeurt veel in het boek. Pas rond het tweede deel kwam ik er een beetje in en kreeg ik ook meer plezier in het lezen. Er komen allerlei soorten onderwerpen aan bod, maar de liefde is toch de belangrijkste rode draad. Tegen het eind komen er wat verrassende plottwist en eerlijk is eerlijk, ik was wel heel erg verrast door het einde van het boek! Het eind vond ik dan ook heel sterk, dat maakte het verhaal wel af. Ik verwacht dat Jenny Lee een mooie hervertelling voor een jongere doelgroep heeft neergezet.

Anna K.

Titel: Anna K.
Auteur: Jenny Lee
Verschenen: april 2020
Pagina’s: 496
Uitgever: Moon

bol-button

Rating: 3/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.