Adorable Bookclub,  Boeken

Altijd dichtbij – Paula Daly

Denise van de Adorable Bookclub las het boek Altijd Dichtbij van Paula Daly. Benieuwd wat zij van deze literaire thriller vond?

Waar gaat Altijd dichtbij over?

Wanneer de jongste dochter van Natty en Sean ziek wordt tijdens een schoolkamp en Natty een paar dagen van huis is om bij haar dochter te zijn, biedt haar goede vriendin Eve aan om haar gezin draaiend te houden. Bij thuiskomst blijkt dat die ‘hulp’ iets te ver is doorgeslagen: Sean is verliefd geworden op Eve en het huwelijk valt uiteen. En hoe hard Natty ook probeert haar leven opnieuw op te bouwen, Eve slaagt er steeds opnieuw in haar dat onmogelijk te maken. Dan ontvangt Natty een anoniem briefje waaruit blijkt dat dit bepaald niet de eerste keer is dat Eve op deze manier een gezin verwoest, met fatale consequenties. Natty is vastbesloten deze ‘serieminnares’ te ontmaskeren…

Altijd dichtbij is een spannende literaire thriller waarin Natty haar gezin dreigt te verliezen aan haar beste vriendin Eve. Eve heeft Natty’s echtgenoot al om haar vinger gewonden en probeert ook Natty’s dochters voor zich te winnen, wat Natty tot waanzin drijft. Ze is niet meer welkom in haar eigen huis en niemand lijkt in te zien wat er eigenlijk aan de hand is. Lukt het Natty om haar beste vriendin te stoppen, of is Eve niet wie ze zegt dat ze is?

De Engelse titel van dit boek is Keep Your Friends Close. Deze roman gaat over een jarenlange vriendschap die van de ene op de andere dag uit elkaar valt omdat Sean, de echtgenoot van Natty, tijdens haar afwezigheid verliefd geworden is op haar beste vriendin Eve. De Nederlandse vertaling van deze titel vind ik daarom iets minder geslaagd: Altijd dichtbij doet me meer denken aan een roman waarin een stalker actief is, maar Eve is juist een bedriegster die zich voordoet als een vriendin met goede bedoelingen. Nadat Natty uit haar eigen huis gezet is door Eve ontvangt ze een anonieme brief waaruit blijkt dat dit niet de eerste keer is dat Eve een gezin uit elkaar drijft. Natty gaat op onderzoek uit en komt erachter dat Eve zich heel anders voordoet dan ze in werkelijkheid is…

Altijd dichtbij is een erg spannend verhaal. Ik heb dit boek razendsnel uitgelezen omdat er telkens weer nieuwe informatie vrijkomt over Eve die haar personage steeds wat gevaarlijker maakt. Natty vind ik een erg realistisch personage: ze wil het beste voor haar gezin, maar is tijdens het creëren van het perfecte leven vergeten wat er echt toe doet. Ze heeft nauwelijks aandacht voor haar echtgenoot omdat ze beide altijd aan het werk zijn, en Natty beseft zich niet dat haar huwelijk daardoor op springen staat. De grote druk waaronder Natty staat maakt dat je haar personage begrijpt en dat je jezelf goed in haar handelingen kan inleven.

“Altijd dichtbij is super spannend en verrassend!”

Eve maakt handig gebruik van het drukke leven van Natty en door Sean op precies de juiste manier te bespelen, denkt hij al snel dat hij verliefd op haar is. Eve is manipulatief en weet hoe ze haar zin kan krijgen. Tijdens het lezen van dit boek vond ik het moeilijk te bedenken dat zulke mensen echt bestaan, maar toch weet Daly Eve een heftig achtergrondverhaal te geven waardoor haar personage wel geloofwaardig overkomt en je écht een hekel aan haar krijgt. Ik vind het altijd erg knap als een schrijver dit voor elkaar krijgt. Ook is dit verhaal goed opgebouwd en ontzettend spannend. De spanningsboog blijft constant aanwezig en daardoor kon ik op een gegeven moment gewoon niet meer stoppen met lezen. De laatste honderd pagina’s heb ik aan één stuk gelezen omdat ik gewoon móest weten wat er nou eigenlijk met aan de hand was Eve was en wat Natty zou gaan doen.

Altijd dichtbij is een kort maar spannend boek dat je in zijn greep houdt. Het verhaal is niet bepaald lang, maar dat is juist prettige. Alle informatie is relevant en wordt op de juiste manier gedoseerd zodat de spanningsboog constant aanwezig blijft in het boek. Ook vond ik het eind erg verrassend en pakkend. Ik vloog door dit boek heen en ben zeker van plan meer van Daly te lezen.

Klik hier voor meer recensies van de boeken van Paula Daly.

altijd dichtbij

Titel: Altijd dichtbij
Auteur: Paula Daly
Verschenen: augustus 2017
Pagina’s: 286
Uitgever: De Fontein
Oorspronkelijke titel: Keep Your Friends Close

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.