Altijd anders
Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Young adult

Altijd anders – Ingrid Kluvers

Fleurine van de Adorable Bookclub las het boek Altijd anders van Ingrid Kluvers. Benieuwd wat zij van het boek vond? Haar recensie lees je vandaag op de website!


Waar gaat Altijd anders over?

Wanneer de zestienjarige Joop van Ravenzwaai met haar zusje naar Parijs gaat, ontdekt ze al snel dat niets is wat het lijkt. Ze maakt kennis met haar onbekende grootvader en leert dat haar zusje bepaald geen held is. Het meest verwarrend voor haar is een belangrijke ontdekking over zichzelf. Veel tijd om aan alles te wennen is er niet, want haar oma krijgt een ongeluk en Joop moet op het bedrijf passen.

Ik was erg benieuwd naar het boek omdat de samenvatting zo veel spannende aspecten aangaf. Een reis naar Parijs, een onbekende grootvader, een ongeluk van haar oma en ook nog eens een belangrijke ontdekking over zichzelf. Dit allemaal zorgde ervoor dat ik vol enthousiasme het boek begon te lezen.

Dit boek maakt deel uit van een trilogie. Hier kwam ik later pas achter, maar het boek is ook prima te lezen als standalone, alleen heb je dan meer vragen over sommige gebeurtenissen. Helaas waren er veel dingen in het boek die voor mij hinderlijk waren tijdens het lezen. Zo is de hoofdpersoon, Joop, een meisje en daar moest ik even aan wennen. Ook noemt Joop haar oudere zus haar ‘zusje’ wat ik ook niet echt begreep.

Het verhaal begint met een spannend proloog van het ongeluk van haar oma. Je zit gelijk in het verhaal, maar wanneer je verder leest, gebeurt er niet heel veel spannends meer. Joop is zestien jaar en woont samen met haar twee moeders, twee vaders en haar oma Oot. Ook heeft ze een halfzusje genaamd Emma die soms in het verhaal voorkomt. Joop worstelt met zichzelf en haar gevoelens over homoseksualiteit in dit verhaal. Ik ben blij dat er weer een nieuw boek is met dit onderwerp.

“Altijd anders is een boek met een verfrissend onderwerp waar nog te weinig over geschreven wordt”

In de flaptekst staan vele spannende en interessante gebeurtenissen maar in het verhaal zelf stelde het mij teleur. De ontmoeting met haar grootvader was erg kort en voegde niet veel toe aan het verhaal, net als het ongeluk van haar oma. Ik heb het gevoel alsof de schrijfster zoveel mogelijk ‘heftige’ gebeurtenissen in het verhaal wilde stoppen, maar dit was niet goed uitwerkt, helaas. Het boek heeft 200 bladzijden, wat erg kort is, maar toch deed ik lang over dit boek. Het pakte mij gewoon niet, omdat je ook van de ene naar de andere gebeurtenis vloog. Het ging eigenlijk gewoon veel te snel en ik had liever meer informatie gehad over alles. Maar daarvoor had ik denk ik de andere twee boeken ook moeten lezen. Dat is jammer want ik zit nog met veel vragen. Altijd anders is een boek met een verfrissend onderwerp waar nog te weinig over geschreven wordt. En ik ben helemaal fan van het omslag van dit boek!

Altijd andersTitel: Altijd anders
Auteur: Ingrid Kluvers
Verschenen: april 2016
Pagina’s: 207
Uitgever: Moon

bol-button

Rating: 2,5/5

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *