Als je het licht niet kunt zien - Anthony Doerr (+ winactie!) - Adorable Books
Boekrecensies, Roman

Als je het licht niet kunt zien – Anthony Doerr (+ winactie!)

Titel: Als je het licht niet kunt zien
Auteur: Anthony Doerr
Verschenen: februari 2015
Pagina’s: 544
Uitgever: The House of Books

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi’s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Mening:
Dit is zo’n boek dat je niet met een ander boek kunt vergelijken. En dat is niet gek ook; Anthony Doerr schreef tien jaar lang aan deze roman, die door de internationale pers als een meesterwerk wordt beschouwd en waarvan de filmrechten zijn verkocht aan 20th Century Fox.

Het boek gaat over twee kinderen: Marie-Laure, een meisje dat opgroeit in Parijs samen met haar vader en blind wordt als ze zes is, en de Duitse Werner Pfenning, een jongen die in een mijnstad opgroeit samen met zijn zusje in een weeshuis. Marie-Laure’s vader is slotenmaker in een museum en maakt maquettes voor zijn dochter, zodat ze de stad kan leren kennen, ondanks dat ze blind is. Als de oorlog uitbreekt, vluchten ze samen naar Saint-Malo, waar de oudoom van Marie-Laure woont. Haar vader neemt de Zee der Vlammen, de kostbaarste diamant uit het museum, met zich mee. Werner is super geïnteresseerd in radio’s en repareert ze regelmatig voor allerlei mensen. Zijn talent wordt door de Duitse autoriteiten opgemerkt en hij krijgt een opleidingsplaats aangeboden waar hij klaargestoomd wordt voor het leger. Hij moet op zoek naar verborgen radio’s. In Saint-Malo komen de twee verhalen samen.

Voor de twee verhalen samenkomen (rond pagina 400 van het boek), neemt Doerr ons eerst mee op een reis door het verleden. Zo leer je de personages goed kennen. Dit zorgt wel voor traagheid in het verhaal. Je weet namelijk dat de twee verhalen samen gaan komen, maar dit duurt een hele poos. Dit boek moet je lezen om de prachtige zinnen van Doerr, daar heb ik echt van genoten. Hij verwoordt alles zo mooi! Hij beschrijft alles tot in de kleinste details, maar dit leidt voor mij wel af. Dit zorgt ervoor dat ik niet meer bij het ‘echte’ verhaal blijf. Het verhaal van Marie-Laure en Werner, het verhaal van de diamant. Soms gingen mijn ogen onbewust sneller door de pagina’s heen, omdat ik benieuwd was naar het ‘echte’ verhaal en niet naar alle kleine details.

De schrijfstijl van Doerr is wel lekker vlot: korte zinnen afgewisseld met lange, en korte hoofdstukken. Het boek is opgedeeld in verschillende tijdszones, wat voor mij soms ingewikkeld was. Omdat alles zo in detail besproken wordt, weet je soms even niet meer in welk jaartal je zit te lezen.

Ik had eigenlijk veel meer willen lezen over Marie-Laure en haar blindheid. Dat komt nu ook wel aan bod hoor, maar het had nog meer gekund. Ook had ik meer willen lezen over Werner en zijn vriend Frederick tijdens de opleiding. Die hoofdstukken hebben zo’n indruk op me gemaakt. Vind ik om deze redenen Als je het licht niet kunt zien minder speciaal? Dat zeker niet. Dit is zo’n boek dat je niet met een ander boek kunt vergelijken, heel bijzonder!

Winactie
Ben jij benieuwd geworden naar Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr? Wij mogen een exemplaar weggeven aan een van jullie! Wat moet je doen?

– Like Adorable Books op Facebook
– Laat een reactie achter, vul een geldig e-mailadres in zodat wij contact met je kunnen opnemen als je gewonnen hebt!

Verder zouden we het heel erg leuk vinden als je ons volgt op Twitter en Instagram, maar dat is niet verplicht!

Rating: 4/5

bol-button

 

Previous Post Next Post

36 Comments

 • Reply Monique Luijten mei 26, 2015 at 19:56

  ik zou graag mee willen doen met deze winactie.
  Het lijkt mij een mooi boek voor mijn schoonzus.

 • Reply Karin Heun mei 26, 2015 at 20:23

  Lijkt mij een erg mooi boek. Mag zeker niet ontbreken in m’n boekenkast!

 • Reply Willemine mei 26, 2015 at 20:45

  Lijkt me echt een geweldig boek! Ik loot graag mee naar een exemplaar!

 • Reply Monique T. mei 26, 2015 at 21:42

  Ik heb hier een mini boekje van dit boek met het eerste hoofdstuk.
  Het eerste hoofdstuk was mooi maar nu zou ik toch ook graag de rest van het verhaal willen lezen, ik doe dus graag mee!

 • Reply Roos mei 27, 2015 at 00:58

  Gevolgd op facebook 😉 Ik ben echt super benieuwd naar dit boek. Ik heb er alleen maar goede verhalen over gehoord. Ik hoop dus enorm dat ik dit boek win. Het zou absoluut een aanwinst zijn voor mijn boekenkast

 • Reply Jolijn mei 27, 2015 at 09:20

  Lijkt me een prachtig boek! Ik zou het graag willen lezen (:
  Ik volg je ook op twitter en instagram.
  XXX

 • Reply Joke van Beusichem mei 28, 2015 at 16:15

  Heel graag, dit lijkt me een erg mooi boek . Like & Share op facebook .

 • Reply Martine mei 29, 2015 at 12:40

  Volgens mij is dit een heel gaaf boek, mijn stiefmoeder was er ook helemaal weg van. Dus ik doe graag mee aan deze winactie om een kansje te wagen.

 • Reply Jolanda mei 29, 2015 at 14:40

  heel graag lijkt me een erg mooi boek

 • Reply Monique mei 30, 2015 at 18:22

  Dit lijkt me een prachtig boek!

 • Reply zoe mei 31, 2015 at 15:17

  ik doe mee!
  facebook geliked; zoe louwerse

 • 1 2

  Leave a Reply