Alles wat je lief is
Boeken,  Boekrecensies,  Young adult

Alles wat je lief is – Nicola Yoon

Alles wat je lief is, is geschreven door Nicola Yoon en is een gigantische hype op Goodreads. Het boek heet oorspronkelijk Everything, everything en heeft 4 van de 5 sterren gescoord. Hij heeft wekenlang in verschillende toplijsten gestaan en is sinds een paar maanden ook vertaald naar het Nederlands. Yara las het boek en in deze recensie lees je wat ze er van vindt.

Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal uitdraaien. Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg… Alles wat je lief is gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde.

Alles wat je lief is begint bij het verhaal van Madeline. Madeline is écht overal allergisch voor. Voor elk dingetje dat op aarde te vinden is. Toen ik de achterflap las, dacht ik eerst dat er een grapje werd gemaakt. Echt niet. Dat is best heftig om te lezen en vooral heel erg onrealistisch. Je kunt je niet voorstellen hoe zij moet leven en hoeveel dingen ze mist, die wij wel ‘gewoon’ kunnen doen. Dingen die voor ons normaal zijn.

Madeline haar moeder is mega beschermend. Geef haar maar eens ongelijk: haar dochter kan doodgaan aan alles wat er om haar heen plaatsvindt, als ze niet voorzichtig zijn. Maar toch erger ik me al vrij snel aan haar, want ze is overbeschermd en gewoon heel vervelend. Zo’n moeder die haar kind teveel claimt. Wanneer ze nieuwe buren krijgen, raakt Madeline geobsedeerd en probeert haar moeder haar zoveel mogelijk weg te houden van buurjongen Olly. Olly is de allerleukste jongen ever. Madeline stalkt hem totdat het ziekelijk is. Ze weet alles van hem. Ze heeft natuurlijk niet veel te doen behalve haar omgeving in de gaten houden, en thuisscholing.

Ik ben helemaal verliefd op Alles wat je lief is

Madeline en Olly groeien langzaam maar zeker steeds meer naar elkaar toe. En dat lijkt wel onmogelijk te zijn, want hij mag niet in haar buurt komen (dat doen ze stiekem, zonder dat haar moeder het weet), hij mag haar niet aanraken, en al helemaal niet kussen. Dat blijkt toch ook wel heel lastig te zijn als je elkaar eigenlijk heel leuk vind. Op den duur is Madeline haar ziekte he-le-maal zat en besluit ze op de bonnefooi te gaan en even niet te denken aan ziek zijn. Maar dat heeft zo zijn consequenties. Ik ga je niet vertellen wat er verder gebeurt, maar ik kan je verzekeren dat er een gigantische plottwist plaatsvindt waar je oren echt van gaan klapperen. Dit boek gaat je leven veranderen en je zult het verhaal compleet omarmen. Ik ben helemaal verliefd op dit boek.

Meer recensies lezen van de boeken van Nicola Yoon? Klik dan hier.

verborgenTitel:  Alles wat je lief is
Auteur: Nicola Yoon
Verschenen: 6 april 2016
Pagina’s: 304
Uitgever: Querido Kinderboeken

bol-button

Rating: 5/5

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *