Boeken,  Roman

Alleen een beetje verliefd misschien – Lonneke van Engelen

Wat moet je doen als je verliefd wordt op een collega en beseft dat je eigen relatie helemaal niks meer voorstelt? Het overkwam Lonneke van Engelen. Haar debuutroman Alleen een beetje verliefd misschien gaat hierover. Lees de recensie hier.

Waar gaat Alleen een beetje verliefd misschien over?

Midden dertig, vijf jaar getrouwd, twee jonge kinderen, een goede baan, een tweekapper en een stationwagen. Alles lekker voor elkaar. Dacht ze… Ik haal een nat doekje over de vette pindakaasstrepen. Meneer komt de keuken in. Hij zegt niks. Pakt zijn spullen en wil weglopen. Zonder het ooit gedacht te hebben, flap ik eruit: ‘Wat ís er toch met jou? Heb je een ander of zo?’ Gemeen lachend kijkt hij me aan. ‘Nee dat niet. Alleen een beetje verliefd misschien…’ …en toen gaf ze zich over. Aan een hopeloze verliefdheid. Op een collega, de knapste van kantoor. Ze is er voor gegaan. Zonder zekerheid, zonder garantie. Met vurige seks, ruzie, verraad, een scheiding, verdriet, twee rechtszaken, drie verhuizingen en een ontslag tot gevolg. Van moeder en echtgenote, naar minnares en leugenaar… Het kan snel gaan. Lonneke van Engelen deelt in deze debuutroman het eerste deel van zeven heftige én waargebeurde jaren. Eerlijk, geestig en o ongepolijst. Is ze gelukkig? Heeft ze spijt? Zijn ze nog samen?

Alleen een beetje verliefd is niet alleen het eerste boek van Lonneke Van Engelen (een pseudoniem, haar echte naam is niet bekend), het is ook een deel van haar leven. Waargebeurd. Tijdens het lezen moest ik daar steeds aan denken. Lonneke is getrouwd, heeft twee kinderen, maar ze wordt stapelverliefd op een collega. De relatie met haar man is al jaren niet meer wat het is geweest. ‘Meneer’ heeft geen oog voor haar en ze staat er eigenlijk zo goed als alleen voor.  In Alleen een beetje verliefd misschien word je meegenomen in het verhaal van Lonneke. Haar struggles met haar man, de liefde voor haar kinderen, de verleiding van haar knappe collega. Drama, relaties, liefde, vreemdgaan, seks, spanning. Het zijn thema’s die allemaal voorkomen in het boek. Tijdens het lezen lijkt het net alsof Lonneke het verhaal aan je vertelt, alsof ze een vriendin is. Je leeft met haar mee en je snapt haar keuzes. Al keur ik vreemdgaan absoluut af, laat ik dat voorop stellen. Maar toch snap je haar. Je wordt meegenomen in haar slopende proces van het leven, wat voor veel mensen voor herkenning zal zorgen.

Tijdens het lezen was er steeds een stemmetje in mijn hoofd dat steeds zei: dit verhaal is waargebeurd. En dan besef je eigenlijk pas écht wat je aan het lezen bent. Een gedurfde en gewaagde beslissing, maar tegelijkertijd ook erg dapper en eerlijk. Het leven is geen rozengeur en maneschijn.

‘Je kunt Alleen een beetje verliefd misschien moeilijk wegleggen’

De schrijfstijl van Lonneke leest lekker weg. Je bent benieuwd hoe het verhaal afloopt. Al vond ik het boek op een gegeven moment wel wat eentonig worden. De seksscènes, de confrontaties met ‘Meneer’, de scènes op kantoor, ze leken allemaal op elkaar. De woordkeuzes zijn weinig afwisselend en ik mis boeiende dialogen. Het is allemaal wat te veel van hetzelfde. Dat neemt niet weg dat het boek lekker leesbaar blijft en je het boek eigenlijk niet weg wil leggen. Al eindigt het boek erg abrupt, alsof de pagina’s ineens op waren. Van Engelen geeft wel een teaser naar het vervolg. Er komt dus een deel twee, waar ik erg benieuwd naar ben.

alleen een beetje verliefd misschien

Titel: Alleen een beetje verliefd misschien
Auteur: Lonneke van Engelen
Verschenen: maart 2021
Pagina’s: 360
Uitgeverij: Uitgeverij MIJ

bol-button

Rating: 3/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *