Boeken

9 boeken die je vroeger sowieso gelezen hebt

Afgelopen week keek Kappen! op Netflix en dat bezorgde me zoveel jeugdsentimentgevoelens van vroeger, dat het me inspireerde om dit artikel te schrijven. Deze boeken (en stiekem zijn het er veel meer dan 9) heb jij vroeger ook sowieso gelezen! #bringsbackmemories 

1. Lena Lijstje

De Lena Lijstje-boeken van Francine Oomen waren misschien wel de leukste boeken die ik vroeger ooit heb gelezen. Ik kon me zó verplaatsen in Lena die overal lijstjes van maakte. En ken je het hondje Bibberbert nog? En wat dacht je van zwerver vriend Theo? Francine Oomen bracht 4 boeken van Lena Lijstje uit: Lena Lijstje, Het geheim van Lena Lijstje, De reis van Lena Lijstje en De droom van Lena Lijstje.

2. Alle boeken van Carry Slee 

Spijt, Pijnstillers, Afblijven, Razend, Kappen!, Paniek, Kapot, Radeloos, Lover of Loser… Je hebt ze vroeger waarschijnlijk allemaal gelezen. Een aantal boeken zijn verfilmd, waaronder Afblijven, Kappen, Spijt, Lover of Loser en Radeloos. Ze gingen altijd over een heftig onderwerp, maar vooral pesten kwam heel vaak terug. Deze boeken hebben mega veel indruk op me gemaakt, dat merkte ik eigenlijk pas toen ik de verfilmingen van de boeken keek. Ik kreeg die gevoelens van toen weer helemaal terug. Het zou me niet verbazen dat alle boeken van Carry Slee verfilmd gaan worden, ze zijn allemaal zo goed!

3. De Timboektoe-serie 

Deze. Serie. Vond. Ik. Zo. Leuk. Ik heb de boeken vroeger meerdere keren gelezen en deze boeken speelden als een film af in mijn hoofd. Zo weet ik nog dat er een bepaalde rivier was die ze over moesten steken naar de camping (geen idee of het klopt, maar dat beeld heb ik heel duidelijk in mijn hoofd). In 2007 kwam de film van Timboektoe uit. Deze heb ik nog nooit gezien, maar ik wil hem wel echt heel graag zien eigenlijk! Uiteindelijk kwamen er vijf boeken van Timboektoe uit: See you in Timboektoe, 100% Timboektoe, Timboektoe Rules!, Timboektoe Rocks! en Missing Timboektoe.

4. Hoe overleef ik-serie 

Ook de Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen kan absoluut niet in dit lijstje ontbreken. Ik was in de ban van deze serie! Het begon allemaal in 1998 met Hoe overleef ik mijn vakantie. Ik was toen 5, dus op dat moment heb ik dat boek nog niet gelezen. Maar in de jaren daarna verscheen er bijna ieder jaar wel weer een nieuw boek, waar ik altijd met smart op zat te wachten. Hoe overleef ik het jaar 2000? Hoe overleef ik de brugklas? Hoe overleef ik mijn eerste zoen? Oh, wat leefde ik mee met Rosa en wat konden we ons allemaal goed identificeren met haar karakter. In totaal kwamen er 16 delen uit, waarvan ik de laatste paar boeken niet meer heb gelezen. Toen was ik eigenlijk te oud!

5. Hot or Not, your choice 

Dit boek is ook van Carry Slee, maar hoort niet echt thuis in het  rijtje van Kappen en Afblijven. Het gaat wel weer over een heftig onderwerp: het gevaar van internetdaten, maar in dit boek kon je zelf weten hoe het afliep. Natuurlijk las je beide scenario’s, maar ik vond dit toen echt heel erg leuk gedaan.

6. Meester Jaap 

Ja! Wat waren we fan van Meester Jaap. Deze verhalen van Jaques Vriens werden vaak in de klas voorgelezen, zo leuk! De tekeningen van Annett Schaap staan nog in mijn geheugen gegrift, geweldig!

7. De bende van de Korenwolf 

Nog zo’n leuke serie: De bende van de Korenwolf van Jaques Vries. Het ging over vier kinderen die in een klein hotel in Zuid-Limburg woonden. Ouders altijd aan het werk, kinderen moeten zichzelf maar vermaken. Ken je de ruige Pepijn nog met zijn groene haar? Of Eefie met haar toneelstukjes? Of Joost, de technicus en kleuter Nina die zich altijd wil verkleden?

8. Achtste groepers huilen niet 

Allemaal hebben we gehuild om de zieke Akkie. Zowel bij het boek als bij de film die in 2012 uitkwam. Zo zielig en zo herkenbaar, het zou zo iemand uit je eigen klas kunnen zijn.

9. Boeken van Roald Dahl

Matilda, de GVR, de Heksen, Sjakie en de chocoladefabriek… Roald Dahl was al overleden toen ik geboren werd, maar zijn boeken leven voort. Zo mooi om te zien! En dat zijn werk gewaardeerd wordt, dat blijkt wel!

 

Wat is jouw favoriete boek van vroeger? 

13 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *