Algemeen

7x tips om minder boeken te kopen

geenboekenkopen

De afgelopen weken heb ik echt teveel boeken gekocht. Even snel iets kopen bij een budgetproof webshop, Ik geef je de zon die afgeprijsd is naar €15 en nog wat extra boeken die ik bestel op het internet omdat ‘je geen verzendkosten wilt betalen’ met de gedachtegang ‘deze boeken had ik later alsnog gekocht’. Geloof het of niet: in november en december (tot nu toe) heb ik €100 uitgegeven aan boeken. Even een hand op de knip, vandaag geef ik tips om even géén boeken te kopen.

1. Hoe verleidelijk het ook is om boeken te kopen die goedkoper zijn, het bedrag stapelt zich toch op. Vraag jezelf af: ga je dit boek direct lezen, of kan je bestelling nog wel even wachten? Ik koop veel te vaak boeken die ik niet direct ga lezen, zonde.

2. Maak een afspraak met jezelf. Op Instagram werd ik getipt door volger Elke die zei dat ze met haar vriend had afgesproken dat ze 5 boeken moest lezen en dán pas een nieuw boek mocht kopen. Wat een goede deal, vinden jullie niet? Met mijn oneindige to be read lijst is dit ideaal.

3. Vraag eens aan vrienden of je in hun boekenkast mag snuffelen om boeken te lenen. Als je dan een tof boek vindt, hoef je niets te betalen maar leen je hem. Of regel een boekenruilavond. Vaak worden boekenruilavonden gehouden bij boekhandels. Nadeel is wel dat je dan je boek kwijt bent, maar mocht je toffe boeken hebben om te ruilen is dit geen probleem.

4. Sluit een bibliotheekabonnement af. Het kost vaak niet zo heel veel en je kunt meerdere boeken tegelijkertijd lenen. Als er dan toch een pareltje tussen zit dat je zou willen hebben, kun je hem vooralsnog later aanschaffen.

5. Zet je duurste boeken op je verlanglijstje voor op de feestdagen. Zo las ik De test trilogie op mijn ereader maar wil ik ze ook als fysiek exemplaar hebben. Ik vraag ieder jaar voor mijn verjaardag of voor de feestdagen weer een nieuw boek van die serie zodat hij op den duur compleet is. (ik heb nu De test en Het examen, hopelijk is hij in januari compleet!)

6. Probeer niet alleen een afspraak met jezelf te maken, zorg er ook voor dat je een ’to be read’ lijstje maakt waar bijvoorbeeld de boeken op staan die je komende tijd wil lezen. Op mijn lijst staat Girl online: on tour en de Bridget Jones boeken. Ohja, en De ijzeren prins.

7. Stel een ‘no buying books’ periode in. Ik ga tot en met 1 februari géén boeken voor mezelf kopen. Even mijn ’to be read’ lijst afwerken. Na die tijd wil ik maandelijks maximaal €20 uitgeven aan boeken, maar wél pas als ik 5 boeken heb uitgelezen.

Geef jij wel eens teveel geld aan boeken uit?

14 Comments

 • Rosa

  Ik heb ook een afspraak met me elf dat ik mijn nieuw gekochte boeken eerst allemaal uitlees voordat ik weer nieuwe ga kopen. Dit werkt echt goed en je blijft zo gemotiveerd om te lezen.

 • Lieke

  Ik denk dat het voor mij ook wel een goed idee is om eerst iets van vijf boeken te lezen voordat ik een nieuwe mag kopen. De boeken stapelen zich maar op en m’n bankrekening wordt er ook niet zo gelukkig van xD

 • Sabine

  Hahaha zoooo herkenbaar! Nu koop ik (bijna) nooit meer boeken, maar een paar jaar geleden wel 🙂 Nu ik een e-reader heb en cd’s met letterlijk duizenden boeken, ben ik wel even zoet haha

 • Madelon

  Ik heb het met vlagen. Maar ik ben ook heel snel verleidt door mooie prijsjes. Of van die acties van 3 halen 2 betalen ofzo. Soms heb ik voor ik het weet wat in mijn winkelmandje zitten. Dan moet ik mezelf echt streng toespreken en mezelf vragen of ik die boeken wel echt nu moet kopen of niet.

 • Myrthe

  Ik heb zoiets niet lang geleden met mezelf afgesproken. Ik heb zoveel boeken die ik nog nmoet lezen (zeker nadat er nog een aantal te voorschijn zijn gekomen die bij mijn ouders lagen). Vandaar dus even geen nieuwe boeken. Eerst maar eens kijken wat ik voor kerst krijg en dan als ik een baan heb (hopelijk kan ik in januari beginnen) kan ik weer wat meer kopen. Maar minder lezen, dus hoe dat werkt weet ik nog niet…

 • Annabel

  Die afspraken heb ik zo vaak met mezelf gemaakt haha. Maar ik ben nu wel op een punt dat ik boeken echt alleen maar koop als ik ze echt graag wil. Of als het een vervolg is op een serie zoals Throne of Glass, enz. Dit zijn ook de boeken die ik vaak meteen ga lezen.

 • Rowan I My Pink Fairytale

  Pff ik koop eigenlijk ook echt te veel boeken.. Maar als ik dan zo’n fantastische deal op Facebook of Marktplaats voorbij zie komen kan ik het gewoon niet níet kopen. En dat terwijl mijn stapel met ongelezen boeken echt rond de 50 zit. Een ‘no buying books’ periode zou voor mij niet goed werken denk ik, maar ik heb wel met mezelf (en met een vriendinnetje) afgesproken dat we vanaf januari écht onze ongelezen boeken gaan lezen omdat het zonde is als die ongelezen blijven.

 • Naomi

  Ik koop eigenlijk bijna altijd boeken waarvan ik weet dat ik ze gelijk gaat lezen. Ik heb ook nooit een hele stapel boeken liggen die ik nog moet lezen, wat ik eigenlijk wel jammer vind hahaha.

  x

 • Annabel Rianne

  Wauw, succes hoor! Ik had al op Instagram gezegd dat me dat niet zou lukken, en ik ben deze week al gezwicht 😉 las The Unbecoming Of Mara Dyer uit en die was super! Dus deel 2 maar besteld 🙂 en My True love gave to me, omdat ik graag een kerstboek wil lezen dit jaar! Ik ontmoette een tijdje terug wel een meisje dat ook YA leest, dus misschien kan ik met haar wat boeken ruilen om te lezen 🙂
  Liefs XXX

 • Esther

  Ik kocht opgegeven moment elke week 1 boek. Ik heb hierdoor ook echt een stuk of 50 boeken die ik nog moet lezen, terwijl ik ondertussen gewoon door koop. Nu probeer ik eerst de boeken, die ik nog moet lezen, te lezen. 🙂

 • Vivian

  Ik ga het komend jaar beginnen met lezen wat er in mijn kast staat en zo langzaam maar zeker mijn boekenvoorraad uitmesten. Elke keer als er ruimte op een plank is, mag ik een boek kopen van een van mijn verlanglijstjes op Bol.com!

 • Sabrina

  ik heb met mijn moeder de afspraak tot het einde van het jaar geen boeken te kopen met mezelf tot eind februari. heb wel mijn meest gewilde boeken op de verlanglijstjes gezet. vanaf feb tot eind april mag ik alleen boeken kopen die ik ook echt die maand nog zal gaan lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.