tips om minder boeken te kopen
Algemeen

Tips om minder boeken te kopen

Boeken kopen en boeken lezen zijn twee losse hobbies. Ik ben dol op boeken kopen maar soms is het een uit de hand gelopen hobby en geef ik veel te veel geld uit aan boeken. Wil je even een hand op de knip en geen boeken kopen? In dit artikel geef ik tips om even géén boeken te kopen.

Laatste update: februari 2024

Tips om minder boeken te kopen

1. Denk van te voren na of je het boek écht nodig hebt en bouw vervolgens denktijd in.

Hoe verleidelijk het ook is om boeken te kopen die goedkoper zijn, het bedrag stapelt zich toch op. Vraag jezelf af: ga je dit boek direct lezen, of kan je bestelling nog wel even wachten? Zet een boek om die reden op je leeslijst en denk er even over na.

2. Maak een afspraak met jezelf

Ik probeer een afspraak met mezelf te maken: lees vijf boeken en koop er vervolgens één van je leeslijst. Wat een goede deal, vinden jullie niet? Met mijn oneindige to be read lijst is dit ideaal.

3. Leen boeken van vrienden, familie, collega’s en kennissen

Heb je vrienden om je heen die ook lezen? Leen boeken van hen! Zo hoef je niets te betalen. Of, wat dacht je van een boekenruilavond? Vaak worden boekenruilavonden gehouden bij boekhandels. Nadeel is wel dat je dan je boek kwijt bent, maar mocht je toffe boeken hebben om te ruilen is dit geen probleem.

4. Sluit een bibliotheekabonnement af

Het kost vaak niet zo heel veel en je kunt meerdere boeken tegelijkertijd lenen. Als er dan toch een pareltje tussen zit dat je zou willen hebben, kun je hem vooralsnog later aanschaffen. En het beste? Je kunt ook nog eens gebruikmaken van de online Bibliotheek-dienst en daarmee e-books en luisterboeken lenen.

5. Vraag boeken voor je verjaardag of de feestdagen

Wil je heel graag een specifiek boek hebben? Je hebt ‘m al op je leeslijst gezet, dus vraag hem voor je verjaardag of voor de feestdagen!

6. Maak leeslijsten en houd je hier ook aan

Probeer niet alleen een afspraak met jezelf te maken over hoeveel boeken je moet hebben gelezen om nieuwe te kopen, maak ook een leeslijst. Zo werk je die leeslijst ook nog eens weg en mag je jezelf belonen met dat nieuwe boek!

7. Stel een ‘no buying books’ periode in

Tijd voor een no-buy? Koop een tijdje geen boeken. Een maand, bijvoorbeeld. Of misschien een heel jaar! Lees je leeslijst weg, leen boeken van je vrienden of van de bieb en je hebt voldoende boeken om komende tijd te lezen.

8. Stel een maandelijks maximum in voor hoeveel je aan boeken mag uitgeven

Wat is jouw maandelijkse boekenbudget? Door een budget in te stellen, en je daar aan te houden, geef je hopelijk minder geld uit aan boeken.

Vond je dit een leuk artikel om te lezen? Dan is dit ook wat voor jou!

 

14 Comments

 • Rosa

  Ik heb ook een afspraak met me elf dat ik mijn nieuw gekochte boeken eerst allemaal uitlees voordat ik weer nieuwe ga kopen. Dit werkt echt goed en je blijft zo gemotiveerd om te lezen.

 • Lieke

  Ik denk dat het voor mij ook wel een goed idee is om eerst iets van vijf boeken te lezen voordat ik een nieuwe mag kopen. De boeken stapelen zich maar op en m’n bankrekening wordt er ook niet zo gelukkig van xD

 • Sabine

  Hahaha zoooo herkenbaar! Nu koop ik (bijna) nooit meer boeken, maar een paar jaar geleden wel 🙂 Nu ik een e-reader heb en cd’s met letterlijk duizenden boeken, ben ik wel even zoet haha

 • Madelon

  Ik heb het met vlagen. Maar ik ben ook heel snel verleidt door mooie prijsjes. Of van die acties van 3 halen 2 betalen ofzo. Soms heb ik voor ik het weet wat in mijn winkelmandje zitten. Dan moet ik mezelf echt streng toespreken en mezelf vragen of ik die boeken wel echt nu moet kopen of niet.

 • Myrthe

  Ik heb zoiets niet lang geleden met mezelf afgesproken. Ik heb zoveel boeken die ik nog nmoet lezen (zeker nadat er nog een aantal te voorschijn zijn gekomen die bij mijn ouders lagen). Vandaar dus even geen nieuwe boeken. Eerst maar eens kijken wat ik voor kerst krijg en dan als ik een baan heb (hopelijk kan ik in januari beginnen) kan ik weer wat meer kopen. Maar minder lezen, dus hoe dat werkt weet ik nog niet…

 • Annabel

  Die afspraken heb ik zo vaak met mezelf gemaakt haha. Maar ik ben nu wel op een punt dat ik boeken echt alleen maar koop als ik ze echt graag wil. Of als het een vervolg is op een serie zoals Throne of Glass, enz. Dit zijn ook de boeken die ik vaak meteen ga lezen.

 • Rowan I My Pink Fairytale

  Pff ik koop eigenlijk ook echt te veel boeken.. Maar als ik dan zo’n fantastische deal op Facebook of Marktplaats voorbij zie komen kan ik het gewoon niet níet kopen. En dat terwijl mijn stapel met ongelezen boeken echt rond de 50 zit. Een ‘no buying books’ periode zou voor mij niet goed werken denk ik, maar ik heb wel met mezelf (en met een vriendinnetje) afgesproken dat we vanaf januari écht onze ongelezen boeken gaan lezen omdat het zonde is als die ongelezen blijven.

 • Naomi

  Ik koop eigenlijk bijna altijd boeken waarvan ik weet dat ik ze gelijk gaat lezen. Ik heb ook nooit een hele stapel boeken liggen die ik nog moet lezen, wat ik eigenlijk wel jammer vind hahaha.

  x

 • Annabel Rianne

  Wauw, succes hoor! Ik had al op Instagram gezegd dat me dat niet zou lukken, en ik ben deze week al gezwicht 😉 las The Unbecoming Of Mara Dyer uit en die was super! Dus deel 2 maar besteld 🙂 en My True love gave to me, omdat ik graag een kerstboek wil lezen dit jaar! Ik ontmoette een tijdje terug wel een meisje dat ook YA leest, dus misschien kan ik met haar wat boeken ruilen om te lezen 🙂
  Liefs XXX

 • Esther

  Ik kocht opgegeven moment elke week 1 boek. Ik heb hierdoor ook echt een stuk of 50 boeken die ik nog moet lezen, terwijl ik ondertussen gewoon door koop. Nu probeer ik eerst de boeken, die ik nog moet lezen, te lezen. 🙂

 • Vivian

  Ik ga het komend jaar beginnen met lezen wat er in mijn kast staat en zo langzaam maar zeker mijn boekenvoorraad uitmesten. Elke keer als er ruimte op een plank is, mag ik een boek kopen van een van mijn verlanglijstjes op Bol.com!

 • Sabrina

  ik heb met mijn moeder de afspraak tot het einde van het jaar geen boeken te kopen met mezelf tot eind februari. heb wel mijn meest gewilde boeken op de verlanglijstjes gezet. vanaf feb tot eind april mag ik alleen boeken kopen die ik ook echt die maand nog zal gaan lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *