Interview

7 vragen aan chicklitschrijfster Gillian King

Een van mijn favoriete chicklitschrijfsters is Gillian King. Ze schrijft niet alleen prachtige verhalen, maar is ook nog eens een super leuke en lieve vrouw. Haar nieuwste boek Alles of niets! verscheen vorige week donderdag, een chicklit waar Tedje en ik heel blij van werden. Wij stelden 7 vragen aan chicklitschrijfster Gillian King en dit zijn haar antwoorden!

Yes! Je schrijft in Alles of niets! weer over Den Haag. Wat is jouw favoriete plek in deze stad?
Mijn favoriete plek in Den Haag is absoluut het Zuiderstrand, in de lente en zomer ben ik heel vaak bij Millers Beach te vinden. Een latte macchiato in de ochtendzon. Met vriendinnen een wijntje terwijl de zon ondergaat. Genieten van de prachtige duinen en het geluid van de zee. Love it!

Merk je, doordat Alles of niets! nu je vijfde boek is, je schrijfproces anders is in tegenstelling tot de vorige boeken?
Haha, nee niet echt. Van tevoren bedenk ik me dat ik het bij mijn nieuwe boek heel heel heel planmatig en gestructureerd aan ga pakken zodat ik niet in tijdnood kom en zo min mogelijk kans heb ‘vast te lopen’. Maar in de praktijk is mijn schrijfproces alles behalve gestructureerd, eindigt het steeds weer in een race tegen de klok en wijk ik steevast af van wat ik voor ogen had. Maar ja, misschien past dat chaotische wel heel goed bij mij en heb ik het nodig om onder druk te schrijven.

Je gaf eerder aan dat Alles of niets! oorspronkelijk Het meisje in de trein zou gaan heten. Reis je zelf ook veel met de trein?
Ik reis best vaak met de trein. Ik vind het jammer genoeg niet zo fijn om over de snelweg te rijden, wat af en toe best beperkend kan werken. Dus als ik buiten Den Haag afspraken heb, dan ga ik altijd met de trein.

In Alles of niets! schrijf je vanuit het perspectief van zowel Roos als Nikki. Wie is jouw lievelingspersonage in dit verhaal?
Oef. Ze hebben allebei karaktertrekjes waar ik me in kan vinden. Wat ik heel leuk aan Nikki vind is dat zij zich schaamteloos kan verliezen in de liefde en dát is ook meteen wat ik minder leuk aan haar vind. Beetje dubbel, maar lezers zullen wel begrijpen wat ik ermee bedoel. Poeh lastig. Nikki of Roos? Ik denk dan toch Roos.

Wat inspireerde jou om Alles of niets! te schrijven?
Ik kreeg zelf een relatie op de middelbare school en we zijn nog altijd bij elkaar. Het sprak me dan ook aan om over jeugdliefdes te schrijven. Over hoe moeilijk het kan zijn om als je zelf eigenlijk nog een kind bent samen volwassen te worden, zonder uitgekeken te raken op elkaar en zonder afgeleid te worden door aantrekkelijke buitenstaanders die je relatie zomaar opeens kunnen verstoren wanneer je niet sterk genoeg in je schoenen staat.

Had je van te voren al een scenario in je hoofd hoe Alles of niets! zou eindigen?
Ja, ik had een heel verrassend einde voor ogen. Ik wist honderd procent zeker dat één van mijn vrouwelijke hoofdpersonages zou komen te overlijden. Ik zag het zó voor me, maar hoe meer hoofdstukken ik schreef, hoe groter de twijfel werd: is het wel zo’n goed idee dat ze doodgaat? Dat knagende gevoel bleef ik tot en met de allerlaatste pagina voelen. In de eerste versie ging ze daadwerkelijk dood, maar het voelde totaal niet goed, ondanks dat ik het zo zeker wist. Zo zie je maar dat ik van tevoren het einde niet moet bedenken, dat werkt niet voor mij.

Staan er al plannen uit voor de komende tijd om een nieuw boek te schrijven?
Absoluut! Ik vind het heerlijk om te schrijven, dus er komt zeker een nieuw boek. Alleen waar dat boek dan over gaat, dat weet ik nog niet…

Bedankt lieve Gillian voor het beantwoorden van deze vragen! We zijn erg enthousiast over Alles of niets! en kunnen het boek dan ook zeker aanraden aan iedereen die van chicklitverhalen houdt. Alles of niets! heeft een niet voorspelbaar einde waardoor wij helemaal blij verrast waren. Ben je benieuwd naar het boek? Lees dan hier de recensie waarin wij het boek 5/5 geven. 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.