Column

7 voordelen van het lezen van een ebook

ebook
Tegenwoordig kunnen we er bijna niet meer omheen, een ebook zit bijna vast aan elk fysiek exemplaar. Waar er in het begin nog maar een kleine hoeveelheid ebooks beschikbaar waren, kan je ze nu van vrijwel elk fysiek boek krijgen. Fijn, of juist niet?

De echte boekennerds zullen dit waarschijnlijk maar moeilijk toegeven, maar een ebook is op sommige punten echt beter dan een normaal boek. De minpuntjes zijn al snel op te noemen, je ziet ze niet in je kast staan, je krijgt niet het echte boekengevoel omdat je de bladzijde niet letterlijk kan omslaan. En misschien wel het belangrijkste, je ruikt ze niet!
Toch heeft een ebook ook zo zijn voordelen, die soms zelfs de voorkeur zullen geven voor een ebook.

Voordeel 1 is toch wel echt dat het zo ontzettend makkelijk is om mee te nemen! Een zware tas en dan ook nog eens dat dikke boek meenemen? Grote kans dat het niet eens past en je je boek thuis moet laten. Met een ebook is dit niet nodig, je ereader past vast wel ergens tussen. Mocht dit ook niet het geval zijn kan je altijd nog een app op je telefoon downloaden om je ebook te lezen!

Voordeel 2 is misschien niet helemaal van toepassing op de meeste, maar stiekem is het toch wel erg handig. Je kan met je ereader namelijk de letters groter maken! Wat nou slechte ogen? Gewoon die letters groter maken en je kan je boek weer ontzettend makkelijk lezen. Ideaal voor de mensen die vaak moeite hebben met gewone boeken of altijd hun bril erbij moeten pakken (al zal dit laatste soms ook met een ereader het geval zijn).

Voordeel 3 is toch wel dat je ZO veel boeken mee kan nemen tegelijk. Stiekem is dit ook wel een beetje een boekenhemel. Nooit meer een keuze maken of je dat ene boek mee moet nemen, of dat andere boek, want het staat toch allemaal op je ereader!

Voordeel 4 is waarschijnlijk ook erg herkenbaar. Waar je bij een fysiek boek goed moet onthouden waar je bent gebleven, of altijd een boekenlegger bij de hand moet hebben (ook al is dit helemaal niet zo zwaar, maar dat terzijde), doet je ereader dit speciaal voor jou! Dit is gewoon erg handig, geen discussie over mogelijk.

Voordeel 5 is zeker weten ook herkenbaar voor iedereen. Vakantie. Dit woord zegt vast al genoeg. Nooit meer kratten (tassen) vol met boeken meenemen op vakantie. Hou het lekker bij je ereader, zo heb je altijd genoeg boeken bij je en scheelt dit ook nog eens in ruimte! Natuurlijk is het heerlijk om op het strand te liggen met een fysiek boek, maar een ereader neemt gewoon zo veel minder plek in beslag.

Voordeel 6. Je boek van die geweldige serie is uit, op naar deel twee! Maar, oh wacht.. De boekenwinkels zijn allang gesloten en online bestellen duurt ook nog tot de volgende dag. Wat nu?! Kijk, dan is een ebook dus ideaal. Nooit meer wachten op je boek, direct kopen en downloaden op je ereader en verder lezen maar!

Voordeel 7. Een ebook kan nooit kapot! Tenzij je echt je best doet en je ereader volledig kapot maakt natuurlijk… Maar een groot voordeel, geen ezelsoren meer! (Al vind ik die stiekem wel iets hebben bij een boek, oeps).

Previous Post Next Post

17 Comments

 • Reply hetboekenik januari 14, 2016 at 14:42

  Wauw, zo herkenbaar 🙂

 • Reply Ayla januari 14, 2016 at 14:55

  Er zijn inderdaad zowel voordelen als nadelen aan een ebook! Een boek dat ik echt heel erg mooi vind, zowel qua verhaal als qua cover, koop ik graag ‘echt’, maar er zijn inderdaad zoooo veel boeken en het is zo makkelijk!

 • Reply Sabine januari 14, 2016 at 15:06

  Precies! Superfijn!

 • Reply Esther januari 14, 2016 at 15:24

  Herkenbaar. Maar toch heb ik liever een echt boek. 🙂

 • Reply Hannah Polman januari 14, 2016 at 15:51

  Nog een voordeel: Lezen in bed gaat veel makkelijker. Geen zere armen meer!

 • Reply Kelly januari 14, 2016 at 16:12

  Het enige voordeel wat mij betreft is dat het weinig ruimte in beslag neemt. Verder heb ik er niks mee. Helaas.

 • Reply Ashley januari 14, 2016 at 16:39

  Héél veel voordelen en ik heb nog een achtste: dat je niet meer op en neer naar de bieb hoeft om een boek te halen. Laatste tijd twijfel ik steeds meer om ook een e reader etc. aan te schaffen maar ik ben bang dat ik het boek fysiek zo ga missen!

 • Reply Marcia januari 14, 2016 at 18:28

  Voordeel drie vind ik persoonlijk meer een nadeel. Hoe moet je ooit kiezen welk boek je gaat lezen als je al die leuke titels bij de hand hebt?! De helft van mijn treinreis is voorbij, voordat ik gekozen heb wat ik ga lezen..

 • Reply Jolien januari 14, 2016 at 19:08

  Vooral op vakantie vind ik een e-reader een gigantisch voordeel! 🙂

 • Reply Anneke januari 14, 2016 at 22:19

  Inderdaad herkenbaar.
  Het kan ook ruzies voorkomen als je een partner hebt die geen boekenwurm is en het niet snapt dat je zoveel boeken hebt. Op de e-reader valt het niet op dat je een boel boeken hebt.

 • Reply Naomi januari 15, 2016 at 11:18

  Ik lees heel soms wel eens op de Ipad, wat natuurlijk minder fijn is omdat het scherm fel is. Voor af en toe vind ik het wel handig, maar ik heb toch liever fysieke boeken.

  x

 • Reply Anouk januari 15, 2016 at 11:54

  Ik ben het er hier zeker mee eens! Mijn e-reader gaat overal mee naartoe 🙂

 • Reply chantal januari 15, 2016 at 12:42

  Een e reader heeft zeker voordelen, maar als je alles van de bieb leent is een e reader niet handig

  • Reply Danique V. januari 15, 2016 at 16:32

   Je kan bij de meeste bibliotheken ebooks lenen online op de website van jou bibliotheek!

 • Reply Daniëlle januari 15, 2016 at 15:31

  Zeker waar! Ik houd echt van mijn ereader, al moet ik er zeker meer gebruik van gaan maken. Heb er al sinds 2011 eentje en ik kan eigenlijk niet zonder.

 • Reply Daisy januari 17, 2016 at 02:31

  Ik hou van mijn Kindle 🙂
  Toch koop ik nog vaak echte boeken.. de geur, en de pagina’s echt omslaan blijft toch fijn! Ik wissel het een beetje af 🙂

 • Reply Vivian januari 31, 2016 at 12:59

  Een artikel naar mijn hart: ik ben dol op ebooks =D Vooral het groter maken en de grote opslag vind ik echt ideaal.

 • Leave a Reply