Boeken,  Tips

7 tips bij het uitzoeken/wegdoen van je boeken

library-438389_1920-1
Inmiddels ben ik een pro in het uitzoeken en weggeven/verkopen van boeken. Ja, écht. Kijk, soms is het nodig om je boekenkast uit te mesten. Vooral wanneer de boeken niet meer in de kast passen, weet je dat het tijd is voor een frisse wind door je boekenkast. En aangezien ik over een maandje ga verhuizen, bedacht ik me dat ik maar beter op tijd kon beginnen. Vandaag geef ik je een aantal tips voor wanneer je je boekenkast eens flink gaat uitmesten!

  1. Wees kritisch. Ik denk dat dit het allerbelangrijkste punt van allemaal zal zijn. Wees heel kritisch op je boeken en kijk welke je echt wil bewaren. Heb je een boek gelezen, maar vond je het niks? Dan kun je het beter wegdoen. Een boek dat al jaren in je boekenkast staat en nog nooit is aangeraakt, is ook een teken om een boek weg te doen.
  2. Haal alle boeken uit je boekenkast. Het is het beste om alles uit je kast te trekken, wat er maar in zit. Dan zie je het beste hoeveel boeken je hebt en kun je alle boeken één voor één langsgaan. Wanneer je alleen wat boeken uit je kast gaat trekken die je op het eerste gezicht niet meer wilt hebben, dan is de kans groter dat je boeken over het hoofd ziet.
  3. Maak stapels. Ik maak altijd een stapel van houden – deze zet ik vaak direct terug in de kast, een stapel weggeven, een stapel verkopen en een stapel ‘misschien’. Het is niet erg om een aantal boeken op die laatste stapel te leggen. Het is goed als je er nog even over na wil denken, we willen natuurlijk allemaal niet dat we spijt krijgen van een boek dat we hebben weggedaan.
  4. Als je eenmaal je boekenkast hebt uitgezocht, zijn er natuurlijk verschillende dingen wat je met de boeken kan doen die je niet meer hoeft. Allereerst bijvoorbeeld verkopen. Je kunt je boeken verkopen via fora op Facebook, Marktplaats, op een rommelmarkt etc. Een ding dat bloggers in hun achterhoofd moeten houden: verkoop nóóit boeken die je als recensie-exemplaar hebt ontvangen. Dat is echt not done. Wat ik met recensie-exemplaren doe die ik zelf niet meer hoef? Die geef ik weg aan familie/vrienden/collega’s.
  5. Geen zin om tijd/moeite te stoppen in boeken verkopen? Of zijn het wat oudere/minder bekende boeken? Dan kun je ze natuurlijk ook weggeven. Maak er bijvoorbeeld andere leesliefhebbers blij mee of doneer ze!
  6. Ruim regelmatig je boekenkast op. Als je dan eenmaal een grote schoonmaak in je boekenkast hebt gehouden, dan is het het beste om dit goed bij te houden. Lees je bijvoorbeeld een boek uit dat je niet zo leuk vond? Zet het dan niet in je boekenkast maar geef het gelijk weg. Zo voorkom je dat je boekenkast binnen de kortste keren weer uitpuilt.
  7. Koop minder boeken. Oké, dit is misschien een beetje flauw gezegd, maar wanneer je jezelf aan een bepaald aantal boeken in je boekenkast wilt houden, is het een tip dat voor ieder boek dat je koopt, je een boek uit je boekenkast moet halen. Zo zorg je er in ieder geval voor, dat je kast altijd gevuld is met boeken, maar dat deze niet uitpuilt.

Heb jij nog goede tips als het gaat om je boekenkast opruimen?

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *