Tips

7 tips om uit een leesdip te komen

7tips
Een leesdip, iedereen heeft er vast wel eens last van (gehad). Ook ik had het een tijdje geleden. Ik had geen zin meer in lezen en elk boek dat ik oppakte was het gewoon net niet. De reden hiervoor? Geen flauw idee, maar soms staat je hoofd gewoon even niet naar het lezen. Of je hebt zo’n prachtig boek gelezen dat geen ander boek daar meer aan kan tippen. Dit zijn mijn tips om uit die leesdip te komen.

♥ Herlees een boek dat je echt onwijs leuk vond. Vaak helpt het om een verhaal te lezen dat je al kent, waardoor je je niet meer hoeft te concentreren op het verhaal.

♥ Lees eens een ander genre dan je normaal leest. Lees je alleen maar Young adult? Probeer eens een chicklit of juist een sterk roman. Juist deze wisseling van genre helpt het lezen misschien weer leuk te maken. Afwisseling is goed!

♥ Begin aan een nieuwe serie. Soms komt je leesdip door een bepaalde serie. Het kan zijn dat je de serie gewoonweg niet uit wil lezen, omdat het boek zo geweldig goed is. Maar het kan ook zijn dat de serie juist niet jouw ding is en je daardoor vast blijf zitten. Gooi dat boek aan de kant en begin heerlijk in een andere nieuwe serie.

♥ Laat het lezen gewoon even voor wat het is. Voor sommige mensen lijkt het wel een strijd. Zo veel mogelijk lezen. Als zij in een leesdipje komen breekt de hel los en weten zij echt niet meer wat ze moeten doen. Facebookgroepen worden overspoeld met de vraag wat zij hiertegen moeten doen. Mijn tip: geef je er gewoon aan over. Misschien heb jij die leesdip niet voor niks en betekent dit juist dat je even moet stoppen met lezen. Dit is echt niet erg, ook niet als lezen jouw favoriete hobby ooit is. Laat het even rusten tot het lezen weer begint te kriebelen.

♥ Ga naar de bibliotheek of je favoriete boekenwinkel. Zorg ervoor dat je niet op de tijd hoeft te letten en laat jezelf even gaan. Begin bij het begin van jouw favoriete genre en pak gewoon het eerste boek van de bovenste plank. Pak elk boek tot je een boek tegen komt dat je niet kent en wat je eigenlijk wel aanspreekt. Deze zoektocht kan er voor gaan zorgen dat je weer zin krijgt om te lezen. Juist omdat je zo veel tijd hebt gestoken in het vinden van een boek, in plaats van het gewoon uit je eigen boekenkast te pakken en al te weten waar het over gaat.

♥ Zoek boekenblogs af! Dit heeft mij goed geholpen. Veel boekenblogs behandelen vaak boeken die je niet kent. Probeer de achterflap niet te lezen van het boek en laat je volledig begeleiden door de blogger. Vond hij/zij het een goed boek en is het jouw genre? Probeer hem gewoon! Doordat je geen idee hebt wat je gaat verwachten (behalve dat het waarschijnlijk een goed boek is), kan je jezelf nog verrassen.

♥ Zorg dat het lezen van een boek een soort doel krijgt (maar niet te overdreven!). Toen ik in mijn leesdip zat, probeerde ik mezelf er aan te herinneren dat als ik het boek uit had, ik weer een recensie kon schrijven en daar reacties op zou krijgen. Deze reacties kunnen een soort boost geven om het boek toch uit te lezen. Daarnaast vind ik recenseren gewoon erg leuk!
Heb jij geen doel voor jezelf? Misschien vind je het dan ook erg leuk om voor een keertje te recenseren. Wij zoeken vaak gastrecensies!

Heb jij wel eens een leesdip gehad?

Previous Post Next Post

10 Comments

 • Reply Anneke april 11, 2015 at 08:48

  Ik moet vooral niet teveel van hetzelfde achter elkaar lezen, dan raak ik snel in een leesdip.

 • Reply G april 11, 2015 at 09:38

  Pas geleden had ik ook een kleine leesdip, maar ik heb er niet aan toegegeven. Ik hoorde op booktube veel over het genre fantasy en ben dat maar eens gaan uitproberen! En dat werkte meteen 🙂

 • Reply Dorien april 11, 2015 at 10:15

  Fijne tips, want iedereen heeft inderdaad wel eens zo’n dipje. Maar hoeft helemaal niet erg te zijn, die zin om te lezen komt altijd vanzelf wel weer terug denk ik 🙂

 • Reply Esther april 11, 2015 at 11:26

  Super goede blog dit! Ik heb vaak een leesdip als ik net een ontzettend goed boek uit heb. 🙂

 • Reply Jolien april 11, 2015 at 12:07

  Leuke tips! Bij mij helpt het om in een boek te beginnen dat ik echt ontzéttend graag wil lezen 🙂

 • Reply Nikita april 11, 2015 at 13:08

  Ik had in november vorig jaar een leesdip, en toen heb ik een beetje gelezen en kwam ik er langzaam aan uit. Maar echt eruit ben ik pas in januari gegaan denk ik, want toen begon mijn reading challenge opnieuw.

 • Reply shirley april 11, 2015 at 13:09

  Goeie tips!
  Ik heb zelf nog wel eens een leesdip, en wat ik dan doe is het dichtstbijzijnde boek erbij pakken, en gewoon eens beginnen. Vaak helpt het wel!

 • Reply Annabel april 11, 2015 at 20:09

  Ik had ook een tijdje een leesdip. Ik had het ‘continu druk’, las vooral in bed op de momenten dat ik zo goed als in slaap viel (en dat hielp ook niet), en daardoor kwam er nooit iets van. Heb van de week 2 boeken besteld, We Were Liars en The Death Cure, en ben nu weer lekker aan het lezen geslagen, al heb ik tentamens 🙂 Zo zie je, als je iets koopt waar je al heel lang naar hunkert lees je vanzelf wel weer!

 • Reply beautifulday4makeup april 11, 2015 at 22:25

  DAt van een ander genre is een heel goede tip. Als je voortdurend hetzelfde genre leest, word je die even beu.

 • Reply Madelon april 13, 2015 at 09:18

  Ik heb nu ook al een tijdje een leesdip. Eerst heb ik gewoon even niks gelezen, maar toen kwam er een recensie-exemplaar dat ik moest / wilde lezen. Toen heb ik twee boeken gelezen, maar eigenlijk had ik nog steeds een dip. Ik heb net met moeite een boek uitgelezen, maar ga nu idd een boek lezen waar ik helemaal op verzot ben, zodat ik zeker weet dat ik het leuk vind 🙂 Hopelijk ben ik daarna van mn dip af.

 • Leave a Reply