Tips

6 tips om meer te lezen

tfj

Grote kans dat jij verbaasd kijkt naar de hoeveelheid boeken die sommige mensen kunnen lezen per jaar. Waar halen zij de tijd vandaan? Ja, ook ik kan soms verbaasd kijken naar mensen die 140 boeken in een jaar kunnen lezen. Dat zijn 12 boeken per maand, dus drie per week. Ehm, waar komt die tijd vandaan? Aangezien ik mijn reading challenge heb verhoogd dit jaar, ben ik gaan kijken naar tips om meer te kunnen lezen!

Maak tijd.
Tip één is toch wel tijd vrij maken. Als jij in je vrije tijd een serie gaat kijken, en daardoor “niet aan lezen toekomt”, is dat vrij logisch. Je deelt je vrije tijd namelijk anders (of verkeerd?) in. Probeer het meer af te wisselen. Laat die serie een keer voor wat het is en pak dat boek erbij! De serie kan je ook nog ‘s avonds laat erbij pakken als je ogen te moe zijn om nog een bladzijde te lezen.

10 minuten.
De tweede tip is toch wel eentje die voor mij heel goed werkt. Ik heb een druk (studenten)leven en daardoor vrij weinig vrije tijd. De tijden dat ik écht vrij ben, ben ik aan het werk om mijn leuke studentenkamertje te kunnen betalen. En dan heb ik daarnaast nog de geweldige boeken voor Adorable Books, daar moet ik dus goed tijd voor vrij kunnen maken. Hierdoor probeer ik elke dag sowieso twee keer tien minuten te lezen. Dat zijn weer twintig minuten per dag en dat betekent voor mij weer twintig bladzijdes gelezen. Dat zijn 140 bladzijdes in een week, dus grote kans dat je dat boek in twee weken uit hebt. Enne… Omdat tien minuten erg kort zijn en je vaak net in het verhaal zit kom je uiteindelijk op veel meer minuten per dag. Voor mij werkt dit veel beter dan een uur vrij maken per dag!

Afwisseling.
Afwisseling helpt ook vaak goed als je meer wil lezen. Tenzij je één genre leuk vindt natuurlijk…
Na al die Young Adult boeken vind ik het altijd heerlijk om af te wisselen met een luchtige chicklit of een spannende thriller. Andersom trouwens ook, na een aantal chicklits ben ik echt toe aan een boek met een moeilijkere inhoud. Hierdoor blijft het lezen leuk en krijg je ook meer zin om te lezen.

Lijstjes.
Ik maak lijstjes van boeken die ik echt graag wil lezen. Hierdoor raak je gemotiveerd om je andere boek uit te lezen zodat je zo snel mogelijk kan beginnen aan het andere boek. Het werkt natuurlijk niet voor iedereen. Sommige kunnen dat ene boek dan heel makkelijk wegleggen voordat het uit is, en beginnen in een ander boek. Probeer dit dus níet te doen! Eerst de een uitlezen, dan pas de ander. Door je lijstje af te werken en jezelf daardoor een doel te geven gaat het lezen vaak makkelijker.

ds
Reizen.
Niet iedereen, maar ik denk dat veel van jullie elke dag een stuk reizen. Misschien met de trein naar je school/werk. In die tussentijd kan je mooi je boek erbij pakken! Al lees je alleen maar in de trein, dan zal je per jaar toch een hoop boeken verslijten. Een handige (en vrij logische) tip, maar jammer genoeg niet voor iedereen bestemd. Sommige reizen niet naar hun werk/school, of kunnen niet lezen in de trein of bus. Ik ben zelf namelijk ook een ramp als het gaat om lezen in de bus. De lettertjes gaan dansen voor mijn ogen en ik word misselijk, geen toffe combinatie.

Stel een doel in.
Misschien wel de beste. Geef jezelf een uitdaging, stel deadlines op. Zorg ervoor dat je per maand (of misschien wel per week) van jezelf “zoveel” boeken moet uitlezen. Als je écht gemotiveerd hierdoor raakt kan je je doel steeds een stukje hoger zetten. Als voorbeeld, wij hebben allemaal de reading challenge! Deze kan je invoeren op Goodreads.

Hebben jullie nog tips om meer te lezen?

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Sanne februari 18, 2014 at 08:06

  Neem overal een boek mee waar je ook heen gaat! Ik lees altijd in de trein en dat gaat dan opeens toch best snel.

 • Reply Emmy februari 18, 2014 at 09:17

  Ik ben ook een van die mensen die belachelijk veel lezen en ik kan me voorstellen dat iedereen dat bizar vindt. Ik moet echter lezen om mijn hoofd leeg te maken en als het niet lukt, weet ik meteen of ik niet goed in mijn vel zit.
  Verder lees ik heel veel in de trein en ik kijk bijvoorbeeld amper tv. Ik lees veel liever!

 • Reply Eva februari 18, 2014 at 11:04

  Leuke tips!

 • Reply Madelon februari 18, 2014 at 16:54

  Super handig lijstje! Ik verbaas me ook altijd over 140 boeken per jaar kunnen lezen. Ik moet er nu 5 per maand en dat vind ik al super krap. Veel van deze tips doe ik al wel. Ik pak tegenwoordig sneller een boek dan een film te kijken en ik ga altijd half uurtje eerder naar bed om nog even wat te kunnen lezen.
  Verder inderdaad wat Sanne zegt: zorg dat je altijd een boek bij hebt, vooral als je trein vertraging heeft xD Ik heb altijd m’n e-reader bij me, maar ik vergeet hem altijd als m’n trein niet rijdt ofzo en ik lang moet wachten. Zo frustrerend xD

 • Reply Maaike februari 18, 2014 at 20:43

  Handige tips! Grappig dat ik de meeste eigenlijk al zelf toepas zonder het te weten en dat ik andere vaker zou kunnen toepassen (in het OV lezen bijvoorbeeld). Ik vind de leestip om lijstje op de stellen het beste (want die werkt bij mij heel goed), op de een of andere manier ga je daar sneller van lezen 😀 Wat ik zelf ook altijd goed vind werken is om een paar dunnere boeken te lezen, nadat ik een dik boek heb gelezen. Dan heb je het gevoel sneller dan normaal te gaan en dat motiveert ook weer 🙂

 • Reply Annelieke februari 19, 2014 at 00:39

  Ik moet me denk ik vooral meer aan tip 1 houden denk ik. Dit is al wel veranderd in de afgelopen twee maanden en ik ben nu weer lekker op dreef. Ik moet mezelf gewoon dwingen meer te lezen en minder series te kijken of op mijn laptop te zitten en als ik eenmaal in een boek zit dan is hij zo uit.

 • Reply Leonie februari 19, 2014 at 10:56

  Leuke tips! Ik doe nu mee aan #100daysofreading van ziensjen.nl en daarmee daag ik mezelf uit om de Game of Thrones serie (Engels) uit te lezen en iedere dag een mooie foto over het verhaal te posten. Dat gaat niet als je niet leest, dus ja nu moet ik wel! En Goodreads. Hartjes voor die site en de challenge 🙂

 • Leave a Reply

  Social Media  Follow on Bloglovin