Boeken

5x Young Adult boeken die je echt gelezen moet hebben

young adult boeken

Vorige week stond het artikel ‘5x romans die je echt gelezen moet hebben‘ op onze site, en hij is onwijs goed ontvangen. Vandaag zet ik YA boeken op een rijtje die je écht moet lezen. Toen ik 15 jaar was (inmiddels al bijna 8 jaar geleden!) begon mijn YA liefde met de boeken van Twilight, alleen heette het toen nog geen YA. Toen heette het Fantasy. In de loop van de jaren is de wereld van YA flink veranderd en zijn er onwijs veel boeken bijgekomen die onze harten hebben veroverd. Het leek me leuk om vandaag 5 minder populaire YA boeken op een rijtje te zetten. Ik bedoel: we kennen immers allemaal al The Hunger Games of Divergent. Tijd voor de minder bekende boeken die je zeker moet lezen.

Ik geef je de zon

Ik geef je de zon – Jandy Nelson

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn onafscheidelijk, totdat er iets tragisch gebeurt waardoor ze compleet uit elkaar groeien. Noah probeert ondertussen zijn homoseksualiteit een plek te geven, terwijl Jude een verschrikkelijke eerste keer heeft gehad en steeds meer in zichzelf keert. Wisselend tussen de perspectieven van Jude als ze zestien is, en Noah als hij dertien is, komt de lezer er langzaam achter wat er is voorgevallen en hoe dat deze tweeling voor de belangrijkste jaren uit hun leven uit elkaar heeft gedreven.

Het allerbeste boek dat ik ooit heb gelezen: Ik geef je de zon. Ik hou van dit boek. Met zoveel liefde. Iedereen moet hem lezen! Ik vind het jammer dat dit boek nog niet heel bekend is bij het lezende publiek, zeker omdat hij zo goed is.
By the way: maandag komt de nieuwste Jandy Nelson uit genaamd De hemel begint bij je voeten. Ik hoop zó dat dit ook zo’n goed boek is!

De ravenjongens

De ravenjongens – Maggie Stiefvater

Blue Sargent komt uit een spirituele familie. Haar moeder is helderziende en kan de zielen zien van hen die gaan sterven. Blue heeft ze zelf nog nooit gezien, maar daar komt verandering in wanneer een jongen haar op een dag aanspreekt. Zijn naam is Gansey. Hij blijkt een rijke student op de lokale privéschool Aglionby te zijn. De jongens van Aglionby staan bekend als de Ravenjongens en betekenen niets dan problemen.
Zolang ze zich kan herinneren heeft de spirituele familie van Blue haar verteld dat zij haar ware liefde zal vermoorden. Ze had nooit voorzien dat dit een probleem zou worden. Maar nu haar leven verweven raakt met de sinistere wereld van de Ravenjongens, is ze daar niet zo zeker meer van…

Dit boek heb ik niet zelf gelezen, maar wel veel over gehoord. Danique V. heeft hem wél gelezen en zij is erg positief over het boek. Het verhaal en alle lovende recensies klinken zeker alsof je dit boek moet lezen, dus hup: lezen maar!

Legend

Legend – Marie Lu

Legend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming. De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek. Normaal gesproken zouden hun wegen zich nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start: zij wil haar broers dood wreken, terwijl hij probeert uit handen van de overheid te blijven en intussen ook nog zijn familie wil redden van een mysterieuze epidemie. Maar dan komt June erachter dat de overheid iets met haar broers dood te maken heeft en er alles aan doet om dat verborgen te houden.

Misschien heb je wel eens van Legend gehoord, het boek van Marie Lu. Het is een dystopisch boek en al een langere tijd verkrijgbaar voor maar vijf euro (meteen een reden om hem aan te schaffen!). Legend is een trilogie en dit is het eerste boek. Op zoek naar een spannende trilogie? Dan is dit boek zeker iets voor jou.

Fangirl

Fangirl – Rainbow Rowell

Cath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films.Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is.

Rainbow Rowell is een bekende schrijfster binnen de YA wereld. Zo schreef ze Eleanor & Park, maar ook Fangirl. Ik heb Fangirl een hele poos geleden gelezen en ik vind haar boeken echt fantastisch. Fangirl is lekker laagdrempelig en leest fijn weg. Ook is het verhaal heel leuk.

Godinnentest

De godinnenjacht – Aimee Carter

Het is een test die nog geen enkel meisje overleefd heeft… en nu is de beurt aan Kate! Omdat Kates ernstig zieke moeder zo graag terug wil naar haar geboorteplaats, verhuizen ze van New York naar het piepkleine Eden, waar Kate op een nieuwe school moet beginnen – zonder vrienden, zonder familie en met de angst dat haar moeder de herfst niet eens meer haalt. Tot overmaat van ramp toont de plaatselijke hunk belangstelling voor haar, wat de woede van zijn vriendinnetje Ava wekt. Het had Kate dus eigenlijk niet moeten verbazen dat het feestje in het bos waar Ava haar voor uitnodigt, er helemaal niet blijkt te zijn. Wat ze alleen nooit had kunnen voorzien, is dat Ava uitglijdt, met haar hoofd op een steen terechtkomt en doodstil blijft liggen. Maar dan écht dood. Kate heeft nog niet eens tijd gehad om hysterisch te worden wanneer er uit het niets een jongen opduikt – donker en adembenemend knap. Hoe hij het doet, is haar een raadsel, maar hij wekt Ava tot leven en verdwijnt. Maar niet voordat hij Kate een voorstel heeft gedaan: als zij naar zijn landgoed Eden komt en een reeks van zeven testen aflegt, kan ze niet alleen onsterfelijk worden, maar ook een heuse godin en… zijn bruid. En o ja, hij is Henry, de god van de onderwereld, ook wel Hades genoemd. Kate is ervan overtuigd dat hij getikt is, maar toch… Ze heeft met eigen ogen gezien wat hij met Ava deed. Zou hij haar moeder ook kunnen redden? Want in dat geval is ze tot élke test bereid! Alleen… wat als het haar niet lukt?

De Goddess Test serie van Aimee Carter is misschien wel een van de beste series die ik dit jaar heb gelezen. Wauw, wat spannend! Als je geïnteresseerd bent in de Griekse mythologie dan is dit zeker een leuk boek (en boekenreeks) voor jou! Er zijn drie boeken van uitgekomen en ieder boek vond ik heel spannend. Ook dit boek (en de hele serie) is lekker laagdrempelig en het leest fijn weg.

 

Heb jij bovenstaande boeken al gelezen? Wat is wat jou betreft een must-read binnen de YA?

15 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *