54 minuten
Boekrecensies,  Young adult

54 minuten – Marieke Nijkamp

54 minuten van Marieke Nijkamp is nog geen maand uit, en in die tijd is het een heel spraakmakend boek geworden. Een verhaal over een heel actueel onderwerp: een schietpartij op een school in Amerika. Hoewel Marieke een Nederlandse schrijfster is, besloot het boek eerst uit te geven in Amerika en vervolgens in Nederland. Benieuwd wat ik van het verhaal vond?

10:00 uur
De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.

10:02 uur
De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10:03 uur
De auladeuren gaan niet open.

10:05 uur
Iemand begint te schieten. Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Stel je voor, je gaat nietsvermoedend naar school, begint aan de tweede helft van het schooljaar en opeens begint iemand te schieten na de toespraak van de rector. Het overkomt de leerlingen en medewerkers van Opportunity High School. 54 Minuten beschrijft het verhaal van vier leerlingen, in een tijdsbestek van 54 minuten. De 54 minuten dat de schutter aanwezig is op de school. Je leest het verhaal van Tómas, zijn zusje Sylv, Claire en Autumn. Alle vier totaal verschillende leerlingen, en op het moment van schieten bijna allemaal op een andere plek in de school. Zodra de toespraak van de rector is afgelopen, en iedereen de aula wil verlaten, komen ze erachter dat de deuren niet opengaan. Niet veel later loopt er iemand op hun af met een wapen in zijn hand. Het blijkt niemand minder dan de broer van Autumn, Tyler. Tyler heeft nogal een verleden met de school en wil wraak nemen. Zelfs zijn eigen zusje lijkt hem niet te kunnen stoppen. In 54 minuten beleef je de zenuwslopende minuten waarbij een groot deel van de school gegijzeld gehouden wordt, waar leerlingen die op dat moment net ergens anders waren, proberen te beseffen wat er gebeurt en er voor de school zich steeds meer bezorgde ouders verzamelen.

‘Ik heb nog nooit zo’n aangrijpend boek gelezen als 54 minuten’

Holy moly, wat een boek is 54 minuten. Eerst was ik zelfs een beetje bang om aan dit boek te beginnen. Waarom? Het leek me té heftig, té echt. Toch kon ik mijn nieuwsgierigheid niet in bedwang houden nadat ik veel lovende recensies las, dus begon ik aan dit boek. Nou, binnen een dag heb ik het uitgelezen. Ik moest blijven lezen, ik moest weten hoe het afliep. Ik vind het verhaal bijzonder verteld, vanuit vier personages. Dat vond ik aan de ene kant heel interessant, omdat je het zo uit vier totaal verschillende personen meemaakt, maar daarnaast was het af en toe een beetje langdradig. In de meeste hoofdstukken wordt namelijk een tijdsbestek van 3 minuten beschreven. Dat past ook bij dit verhaal, want waarschijnlijk maak je ontzettend veel mee in een korte tijd, maar omdat het vanuit vier personen verteld werd, vond ik het af en toe dubbelop. Toch zijn de vier personages weer dusdanig verschillend, dat het wel interessant blijft. De manier waarop het verhaal beschreven wordt, vind ik erg aangrijpend. De manier waarop de schutter wordt neergezet, vind ik goed beschreven. Al blijven er aan het einde van het verhaal nog wel heel veel vragen onbeantwoord. Zo weten we niet precies het motief van de schutter en vraag je jezelf af hoe het na de schietpartij op de school gaat. Het verhaal is heel heftig, omdat er ook doden en gewonden vallen tijdens de schietpartij. Heel aangrijpend hoe dit af en toe op papier is gezet, en ook erg knap. Door de adrenaline moest ik dit verhaal echt meteen uitlezen. Je wilde weten wie het overleefde en niet. Ik vond het echt vreselijk en heel triest dat er op het laatst nog één van de hoofdpersonen doodgaat. Ik kan echt uren over dit verhaal blijven praten, maar ik denk dat je het zelf moet lezen. Ik vind het bijzonder hoe Marieke Nijkamp dit op papier heeft gezet, het is een heel erg aangrijpend en actueel onderwerp en het lijkt me lastig om zoiets op papier te zetten als je het zelf niet hebt meegemaakt. Dit bijzondere verhaal is zeker een aanrader om te lezen.

Lees hier alle recensies van de boeken van Marieke Nijkamp.

54 minutenTitel: 54 minuten
Auteur: Marieke Nijkamp
Verschenen: 6 september 2016
Pagina’s: 320
Uitgever: HarperCollins

bol-button

Rating: 4/5

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.