Films

5 X leuke onbekende Nederlandse films

Nederlandse films

Komt een vrouw bij de dokter, Zwartboek, Alles is Liefde, die films kennen we allemaal wel. Vandaag zet ik een aantal Nederlandse films op een rijtje die je misschien nog niet gezien hebt, maar wel de moeite waard zijn om te kijken!

Johan (2005)
De film gaat over Johan Dros (Michiel Huisman) en zijn familie, en speelt zich af in de voetbalwereld. Johan wil het liefst zingen en is verliefd op zijn buurmeisje Evy (Caro Lenssen), net als zijn broer Johnny (Johnny de Mol), die profvoetballer is. Als Johan zijn passie voor de muziek kan delen met zijn buurmeisje, breken zijn andere tien broers door bij grote voetbalclubs. Vader Rinus (Huub Stapel) is trots: zijn elftal is bijna compleet. Echter, Johan blijft zijn zinnen zetten op de muziek. Evy moet kiezen, wordt ze liever voetbalvrouw of gaat ze toch voor haar eerste liefde Johan?

Een minder bekende Nederlandse film volgens mij, maar ik vind hem heel erg leuk! De liedjes die erin voorkomen blijven nog dagen in je hoofd zitten (positief!) en het is natuurlijk heel fijn dat Michiel Huisman hierin speelt. Toen was hij al een knapperd…

Oorlogswinter (2008)
Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel (Martijn Lakemeier) die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

Ik ben altijd heel erg geïnteresseerd in films die over de oorlog gaan. Zo ook Oorlogswinter. Geweldig om te zien hoe Martijn Lakemeier, die voor deze rol een Gouden Kalf heeft gekregen, Michiel vertolkt.

Schermafbeelding 2015-04-16 om 22.02.11

Liever Verliefd (2003)
Anna (Miryanna van Reeden) wordt op vakantie hopeloos verliefd op Dirk, een Belg die haar na drie weken ineens vertelt dat hij getrouwd is. Dan heeft ze het gehad, geen mannen meer! Tot ze Sander (Romijn Conen) ontmoet. Een hele gevoelige en serieuze jongen die ze wel erg leuk vindt. Maar Rob (Chris Zegers) is ook leuk en die ontmoet ze doordat hij met een verbouwing per ongeluk een rondvliegende engel op haar hoofd laat vallen. Samen vormen ze de perfecte man: Rob voor de klusjes in huis en de goede seks en Sander voor de romantiek en de goede gesprekken. Wat Anna alleen niet weet is dat Rob en Sander huisgenoten zijn…

Zin in een avondje verstand op nul? Dan moet je deze film kijken. Eigenlijk is hij helemaal niet zo goed, maar toch is ‘ie erg vermakelijk en Chris Zegers ziet er in 2003 toch nog best leuk uit.

Süskind (2012)

Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee Walter Süskind honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden. Terwijl de razzia’s toenemen en het net zich verder sluit rond de Joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held. Een even aangrijpende als adembenemende, waargebeurde geschiedenis.

Weer een film over de Tweede Wereldoorlog. Met Walter Süskind als centraal personage behandelt de film het drama de dubieuze praktijken van de Joodsche Raad, die in de Tweede Wereldoorlog werd opgericht om onder meer het transport van Joden uit Amsterdam te versoepelen. Deze film grijpt je en laat je niet meer los!

Bro’s before ho’s (2013)

Blowen, zuipen en zoveel mogelijk chicks regelen. Dat is het leven van videotheekmedewerker Max (Tim Haars) en zijn geadopteerde broer Jules (Daniël Arends), tevens beste vriend. Samen hebben ze een pact: ze willen nooit een relatie want dat is te veel gezeik. Zij leven het leven waar elke man van droomt, totdat ze allebei verliefd worden op Anna (Sylvia Hoeks).

Even een heel ander soort film: een film die normaal vrienden onder elkaar kijken. Ik keek hem samen met mijn vriend en ik moet toegeven dat ik hem ook wel erg grappig vond. Soms gaat hij wat te ver en je moet zeker van dit genre houden, maar ik kon hem wel waarderen! Misschien kun je deze film kijken samen met je vriend, kan je hem daarna verplichten om een romantische film met je te kijken 😉

Heb jij deze films al gezien?

Tedje (1993) leest het liefst romans, maar een spannende thriller wordt ook altijd gewaardeerd. Ze werkt als freelance content creator en je kunt haar wakker maken voor lekker eten.

9 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.