Netflix

5 Tweede Wereldoorlog films op Netflix die je echt een keer moet zien #2


Films over de Tweede Wereldoorlog geven je misschien niet direct een fijn gevoel. Vaak zijn dit erg zielige films die de verschrikkelijke waarheid van vroeger tonen. Interessant en leerzaam, maar vaak ook ergens prachtig met een mooie achterliggende gedachten. Deze films zijn het zeker waard om een keer te bekijken.


Riphagen (2016)
De beruchte Amsterdamse crimineel Dries Riphagen (Jeroen van Koningsbrugge) werkt tijdens de Tweede Wereldoorlog fanatiek samen met de nazi’s. Riphagen wordt onmetelijk rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers, en waant zich hierbij onaantastbaar. Maar als hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent de jonge politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd (Kay Greidanus) de jacht op hem.


Inglourious Basterds (2009)
In het door Duitsers bezette Frankrijk is Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa (Christoph Waltz). Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een nieuwe identiteit aanneemt en een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, neemt een joodse groep soldaten, onder leiding van Lt. Aldo Raine (Brad Pitt) wraak op de nazi’s. De groep die bij de vijand bekend staat als ‘The Basterds’, zaait angst door de nazi’s op brute wijze te vermoorden. Met de hulp van de Duitse actrice Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) ondernemen ze een missie om de leiders van het Derde Rijk uit te schakelen bij een Duitse filmpremière in het filmtheater van Shosanna Dreyfus, waar ook Shosanna zelf haar kans schoon ziet om wraak te nemen…


Anthropoid (2016)
In 1941 werd Tsjecho-Slowakije bezet door de nazi’s en onder commando van SS Generaal Reinhard Heydrich geplaatst. Heydrichs bijnaam was de ‘slager van Praag’ en na een steile opgang in de SS-rangen was hij na Hitler en Himmler de derde in rang in de hiërarchie van het Derde Rijk. Zijn ongeziene wreedheid en schrikbewind over het Tsjecho-Slowaakse verzet noopten de Geallieerde authoriteiten in Londen ertoe om een zeer geheime missie te bedenken die de geschiedenis zou kunnen veranderen. Twee soldaten van het Tsjechoslowaakse leger werden – na een doorgedreven training door de Britse troepen – in hun thuisland gedropt met een gedurfde opdracht: de man vermoorden die Hitler als zijn natuurlijke opvolger zag.


Oorlogsgeheimen (2014)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Zuid-Limburgse jongens Tuur (12) en Lambert (12) beste vrienden. Tuur zijn vader zit bij het verzet, Lambert zijn vader is NSB’er. Maartje (13), nieuw in het dorp, vertelt alleen Tuur dat ze Joods is. De vriendschap knalt uit elkaar en het noodlot slaat toe.


Defying the Nazis: The Sharps’ War (2016)
Dominee Waitstill Sharp en zijn vrouw Martha zetten alles op het spel om duizenden mensen te redden die vluchten voor de Nazi’s. Ze hebben zich op vrijwillige basis aan deze gevaarlijke missie gewijd. De Sharp’s laten hun twee jonge kinderen achter in Wellesley, Massachusetts en reizen naar Tsjechoslowakije om vluchtelingen te helpen, op het moment dat de oorlog in Europa uitbreekt. Terwijl ze in het buitenland vertoeven bestrijden zij de politieke en sociale wetgeving en overtreden ze de wetten om voor mensen die in gevaar zijn een uitreisvisum te krijgen.

Bekijk hier deel één.

Danique V (1993) woont in Haarlem en is werkzaam als content creator bij de Bibliotheek. Naast feelgood, fantasy en thrillers leest ze ook veel non-fictie rondom spiritualiteit.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.