Lijstjes,  Tips

5 tips voor een georganiseerde boekenkast


Voor echte boekenliefhebbers is de boekenkast toch wel hun grote trots. Het is het pronkstuk van de woon-, slaap- of hobbykamer. Het maakt niet uit waar hij staat in huis, hij moet gezien worden. Er zijn verschillende manieren om je boekenkast in te delen of te organiseren. Vandaag geef ik jullie vijf tips hoe je je boekenkast kan inrichten.

 1. Richt je boekenkast in op genre. Dit heb ik zelf gedaan, waarbij ik ervoor gezorgd hebt dat series bij elkaar staan. Op mijn bovenste planken staan al mijn Young Adult boeken, gevolgd door fantasy boeken en New Adult. Mijn onderste planken bestaan uit chicklits, romans en jeugdboeken.
 2. Je kunt je boekenkast ook indelen op kleur. Ik heb deze samen met het eerste punt gecombineerd. Ik vind het mooi als alle donkere, lichte en gekleurde boeken bij elkaar staan. Dit zorgt ervoor dat ze er allemaal op hun eigen manier uitspringen. Ook zorgt het voor rust in je boekenkast omdat er niet veel verschillende kleuren door elkaar staan. Je kunt daarnaast je boekenkast ook op een regenboogmanier indelen. Ziet er super vrolijk uit!
 3. Op hoogte van de boeken. Je kunt je boeken dus bijvoorbeeld ook van groot naar klein neerzetten, of andersom. Door veel verschillende formaten boeken naast elkaar neer te zetten, oogt het al vaak rommelig. Als je het strak wilt houden, kun je dus het beste van groot naar klein werken.
 4. Op schrijver. Wil jij een boekenkast die er uitziet als die in de bibliotheek? Zet je boeken dan neer op alfabetische volgorde. Dit kan er misschien iets slordiger uitzien, omdat je dan met verschillende kleuren kaften en verschillende boekformaten kampt, maar het is wel héél handig als je een bepaald boek zoekt in je boekenkast.
 5. De kleur van de boekenkast bepaald ook of een kast er georganiseerd uitziet of niet. Als jij een hele drukke boekenkast hebt, die van zichzelf al geel of groen ziet, dan oogt dit veel drukker dan bijvoorbeeld een witte boekenkast. Zelf heb ik een witte boekenkast, omdat ik vind dat hierdoor mijn boeken nóg mooier uitkomen. En daar gaat het uiteindelijk om toch? Alle prachtige pareltjes die in je boekenkast staan.

Hoe zorg jij ervoor dat je boekenkast georganiseerd blijft?

18 Comments

 • Emmy

  Mijn boeken staan vooral op uitgever en op taal. De Engelse staan meer op genre, maar de Nederlandse meer op uitgever; dan zijn de hoogtes van de boeken vaak ook gelijk.

 • Lara

  Ik heb ze op hoogte staan. Ik heb laatst een boek uitgelezen waar ook een deel twee van is maar die is hoger als deel een. Dus nu wacht ik op een andere uitgave waarvan ik hoop dat die even groot is als deel een want anders staat of deel twee niet naast deel een of heb ik een hoogte verschil en binnen vind ik lelijk in de boekenkast. Lastiggg!

 • Gerrianne

  Mijn boeken staan ongeveer op genre. Series staan bij elkaar en voor de rest staat alles van dezelfde auteur ook bij elkaar. De boeken van één auteur staan op volgorde van jaar van uitgave. Tja, je bent een perfectionist of je bent het niet 😉 Ik vind op kleur ook heel mooi staan, maar ik kan er echt niet tegen als mijn series en auteurs door elkaar staan, haha!

 • Melissa Charlotte

  Leuk artikel. Mijn boeken staan georganiseerd op auteur maar ook op Uitgeverij. Zo heb ik bijvoorbeeld veel boeken van The House of Books, die hebben ook allemaal ongeveer dezelfde grootte dus dat vind ik mooi staan 🙂

 • Casey

  Ik heb ze op hoogte staan! Dat oogt inderdaad het minst rommelig, en daar hou ik wel van 🙂 Op kleur vind ik trouwens ook erg mooi, maar dan staat alles zo door elkaar. Boeken van dezelfde serie zijn meestal toch even hoog en kunnen op deze manier wel mooi bij elkaar staan.

 • Vivian

  Ik sorteer vooral op schrijver en verder maakt het me eigenlijk niet veel uit, maar ik probeer wel de kleurenschema’s een beetje bij elkaar te laten passen: zo heb ik een plank met donker gekleurde boeken, een plank met beigeachtige historische romans, een plank met pastelkleurige lichte romans en nog meer van dat soort dingen.

 • Madelon

  Ik heb mijn TBR georganiseerd op hoogte. Dit omdat ik dat er het rustigst uit vind zien voor het oog. Wat voor mij wel fijn is, want ze staan op mijn nachtkastje. Voor de rest heb ik in mijn boekenkast series bij elkaar staan en ook auteurs. Daarna heb ik ze gesorteerd op uitgever. Maar als die groepjes staan wel kris kras door elkaar heen eigenlijk, hihi.

 • Patriecia

  Ik heb mijn boeken op schrijver gesorteerd, anders kan ik nooit iets terugvinden! Bovendien staan zo de series ook bij elkaar. als je het op kleur sorteert heb je kans dat deel 1 heel ergens anders staat dan deel 2!

 • Shureska

  Ik heb op dit moment mijn boeken nog staan op genres… en per genre staat het op alfabet. Heb wel gelezen onlangs, dat dit betekend dat je psychopatische trekken hebt… oeps!

  Zodra ik mijn nieuwe boekenkast heb gemaakt in mijn “leesnis” doe ik het waarschijnlijk op kleur. Bovenaan beginnen met de lichte kleuren en onderaan eindigen met zwart. Hier heb ik (dankzij de vele thrillers) het meeste van.

  Als je op deze volgorde werkt kun je dus ook beter de boekhoogte onder controle houden.

 • mascha

  Op schrijversalfabet. Maar dan extreem. Dus per letter staat t ook op volgoorde. Haha. Wordt een gedoe als ik nieuwe boeken koop
  Want dan moet ik haast alles verplaatsen. haha

 • Sandra

  Op alfabetische volgorde van de achternaam van de auteur. En inderdaad, als er nieuwe boeken bijkomen betekent dat dat het hele circus op moet schuiven/ een plank lager moet. En dat is met 600 boeken best even werk… maar zoooo gemakkelijk om iets terug te vinden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *