Tips

5 tips voor het schrijven van een boekrecensie

kaboompics.com_Woman's hand using a pen noting on notepad
Op onze blog komen regelmatig boekrecensies voorbij. Niet gek natuurlijk, want dat is ten slotte een groot deel waar Adorable Books om draait. Nu lijkt het simpel om een boekrecensie te schrijven, maar er komen vaak heel veel dingen bij kijken om een goede en duidelijke recensie te schrijven. Vandaag geef ik je 5 tips!

  1. Wat écht het allerbelangrijkste is bij het schrijven van een boekrecensie is dat je eerlijk bent. Niets is vervelender dan recensenten die het boek in een mooier daglicht gaan zetten, dan dat het boek waard is. Het kan zijn dat mensen dit doen omdat ze bang zijn voor reacties van uitgeverijen, auteurs etc. Wij vinden het enorm belangrijk dat onze recensies eerlijk zijn. Kijk, het blijft altijd een mening, maar we willen niet dat jullie heel veel van een boek gaan verwachten als het eigenlijk bagger is. Daarom staat eerlijkheid bovenaan. Uiteindelijk val je toch door de mand als je niet eerlijk bent tegenover je lezers!
  2. Daarnaast is het erg belangrijk dat je foutloos een recensie kan schrijven. Niets is vervelender als een recensie vol met stijl-, spel- en interpunctiefouten. Als er in één regel al drie spelfouten staan, haak ik af. Vind jij dat nou lastig? Vraag dan of iemand even je recensie wil nakijken op spelling, zodat jij hem foutloos online kan zetten!
  3. Zorg ervoor dat je bij de recensie verschillende aspecten behandelt. Zo kun je bijvoorbeeld eerst een korte samenvatting geven over de inhoud (zonder spoilers!), vertel je vervolgens iets over de schrijfstijl en geef je je mening over het geheel.
  4. Wanneer je het boek uiteindelijk een cijfer geeft, zorg dan dat het aansluit bij je recensie. Niets is vreemder om het boek helemaal af te kraken en vervolgens alsnog 4 uit 5 sterren te geven.
  5. Wil je je recensie helemaal af maken? Kies er dan voor om er zelfgemaakte foto’s bij te plaatsen. Zorg ervoor dat de foto’s helder zijn en dat de cover van het boek duidelijk zichtbaar is.

Schrijf jij ook boekrecensies?

15 Comments

  • Sabine

    Handige tips! Heb dit artikel meteen even opgeslagen. Ik ga binnenkort een boekrecensie schrijven, iets dat ik nooit doe. Dus kon precies nu wel wat handige tips gebruiken 🙂

  • Bianca Schrijft

    Handige tips. Zelf ben ik altijd eerlijk, dit zorgt soms wel voor geïrriteerde reactie, maar het is een mening. Dit kan positief en negatief uitwerken. Mijn spelling zal hier en daar inderdaad wel eens manco’s bevatten. ?

  • Jantine

    Dit zijn zeker fijne tips 🙂 Eerlijkheid vind ik zelf ook het belangrijkst! Juist daardoor kan het trouwens wel eens voorkomen dat de recensie en het cijfer niet helemaal lijken te kloppen; soms zijn er wat dingen in een boek (platte personages, niet origineel etc.) die ik voor de eerlijkheid wel wil benoemen, terwijl ik echt van het boek genoten heb. Dat kan ook, een boek enorm fijn vinden ondanks de imperfecties – en dat is niet raar, dat is het leven, zo gaat dat soms. Ik wil eerlijk blijven, dus dan maar een recensie/cijfer die niet helemaal op elkaar aangepast zijn.

    (Ps in je puntje na die over spelling etc. is het behandelT, 😉 Ik moest stiekem een beetje grinniken, is dat heel gemeen?)

  • Eveline

    Vooral punt 2 vind ik heel belangrijker. Met één fout kan ik nog wel leven, maar zodra er meerdere fouten in een alinea (of zelfs in één zin) staan, haak ik ook af. Er zijn bepaalde blogs die ik hierdoor niet meer bezoek.

    • Jeana

      LO#2;8230;I&#8&17Lm sure many people visit these blogs, but probably don’t bother to write anything. I do that with some blogs I visit (but usually the ones that already have 20+ comments on them).

  • Story addict

    Inderdaad belangrijke punten allemaal. Ik moet toegeven dat ik 4 nog het lastigste vindt: sowieso is een cijfer geven soms lastig, maar soms ben ik ook iets meer uit aan het wijden over de positieve dingen terwijl ik het boek toch een lager cijfer waar vond, en dan lijkt het inderdaad niet meer te matchen. Dan zit er niets anders op dan te herschrijven…

  • Tamára

    Goede tips! Ik hamer zelf ook altijd op de spelling, maar dat lijkt tegenwoordig allemaal wel mee te vallen haha. Of ik volg tegenwoordig blogs met meer kwaliteit.

    Een aanvullende tip is jezelf afvragen wat je wilt bereiken met de tekst die je schrijft. Wil je mensen informeren of juist meer overtuigen? En als je ze gaat informeren, wat wil je dan dat ze weten? Ik zit tegenwoordig in een eindredactie en daar zie ik zie soms (opinie-)artikelen voorbij komen die qua spelling en grammatica prima zijn, maar qua opbouw heel raar in elkaar zitten. Soms zelfs artikelen waarbij ik dacht dat er iets mis met m’n browser was, omdat het zo resoluut in het midden van het verhaal werd afgekapt, alleen dat bleek daadwerkelijk het einde te zijn van het artikel. Vaak zijn dat de artikelen waarbij ik denk ‘oke goed verhaal, leuk idee, maar wat wil je nou eigenlijk zeggen?’. Door na te denken over het doel van de tekst, is het schrijven van een artikel vaak ook een stuk makkelijker!

    Ik had nooit verwacht dat ik ooooooooooit nog iets zou doen met wat ik in havo5 heb geleerd bij Nederlands, maar het bleek dus allemaal best relevante informatie te zijn haha.

    • Tamára

      Hier moeten nog alineas tussen staan, alleen dat doet dit thema klaarblijkelijk niet haha. Lijkt nu net alsof ik een hele bult aan onleesbare tekst heb geschreven. Nog een tip: maak niet te lange alineas, zeker niet op het internet!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *