Algemeen

5 tips om meer lezen terwijl school weer is begonnen

Man, wat een gedoe is dat toch als school weer begint… Terwijl je de hele zomer onwijs veel tijd hebt gehad om te lezen, kom je in een hele andere wereld als school van start is gegaan. Huiswerk, met vrienden afspreken, werken, sporten en andere hobby’s. En natuurlijk weer in het ritme van school komen. Van lezen komt dan vaak niets. Als ik naar mezelf kijk dan zie ik dat ik toch wel problemen heb met lezen nu ik fulltime stage loop en nog op zaterdag werk. 6 dagen per week werken is toch best een hoop. Hoe zorg ik er voor dat ik dan toch vijf boeken in de maand kan lezen? Ik geef vandaag vijf tips om meer te lezen.

1. Lees tijdens het ontbijt. Deze tip gaf Danique V. me, maar dit werkt echt. Ik zit ’s morgens vaak drie keer het nieuws te bekijken omdat ik zoveel tijd overheb. In die tijd had ik ook een heel stuk van mijn boek kunnen lezen!

2. Lees voordat je gaat slapen ook een stuk. Ik ga bewust een half uur eerder in bed liggen dan ik wil slapen zodat ik nog even op mijn telefoon kan spelen, social media kan checken en nog wat kan lezen.

3. Neem je boek overal mee naar toe. Als je tijd tussendoor hebt, door bijvoorbeeld tussenuren of tijdens het wachten in het openbaar vervoer, dan kun je nog even lezen. Zo fijn!

4. Luisterboeken. Ze zijn ideaal om te beluisteren terwijl je thuis je make-up opdoet of op de fiets naar school/werk zit.

5. Beloon jezelf terwijl je huiswerk maakt of klusjes in huis doet zoals strijken of de afwas. Kwartier huiswerk, vijf minuten lezen. 1 klusje, 5 minuten lezen. Moet je natuurlijk wel oppassen dat je boek niet té spannend wordt, anders zit je uren te lezen en doe je geen huiswerk of klusje meer.

Photo door Ksenia Makagonova via Unsplash

Previous Post Next Post

16 Comments

 • Reply Ellis september 1, 2015 at 07:38

  Ik probeer het ook altijd en overal te doen: lezen. Maar dan komt er een bekende langs en dan ga ik toch liever staan kletsen 😛

 • Reply Emmy september 1, 2015 at 09:28

  Mijn grootste tip is om te lezen tijdens het ov. Ook al zit je maar 5 minuten in de trein. Ik zie altijd zoooo veel mensen de hele tijd op hun telefoon spelen.

 • Reply Madelon september 1, 2015 at 09:54

  Ik neem ook altijd een boek of tijdschrift mee als ik naar school ga. Er is zo vaak vertraging of je schooltijden sluiten niet aan, dat je gemakkelijk een hoop kan lezen. Daarnaast ga ik inderdaad ook altijd een half uurtje eerder naar bed om even te lezen, hihi.

 • Reply Myrthe september 1, 2015 at 10:36

  Ik heb altijd een boek bij me (vaak ook een ebook op mn mobiel; das echt super handig, want t weegt niets extra); als ik dan op de bus moet wachten (overstap van een kwatier), kan ik lekker even lezen. Ook als ik moet wachten op een vriend/in waarmee ik een afspraak heb, is een boek altijd een goed idee; dan heb ik tenminste iets leuks te doen als ik te vroeg ben (of zij te laat).

 • Reply G september 1, 2015 at 12:43

  Ik neem mijn boek altijd overal mee naar toe, zodat ik zo veel mogelijk kan lezen. Ik lees inderdaad ook ’s ochtends bij het ontbijt en voor ik ga slapen. Zorgt toch weer voor een paar extra bladzijdes per dag!

 • Reply Karlijn september 1, 2015 at 14:13

  Lezen tijdens het ontbijt deed ik ook heel vaak! Maar het is nu een beetje vervangen door het kijken naar YouTubefilmpjes :’)

 • Reply hetboekenik september 1, 2015 at 14:14

  Ik was nooit zo goed in het lezen als beloning; Ik kon mij te weinig houden aan de vooropgestelde tijden

 • Reply Vivian september 1, 2015 at 15:44

  Ik hoop dat ik het lezen erin kan houden komend studiejaar, want ik heb in de vakantie superveel gelezen en dat wil ik graag doorzetten! Gelukkig hoef ik geen enkele dag vroeg op, dus dat betekent dat ik ook voor het opstaan nog even lekker kan lezen. En sowieso veel in de taxi van en naar school!

 • Reply anouk september 1, 2015 at 18:36

  Oh lezen bij het ontbijt is super slim!

 • Reply Luna september 1, 2015 at 19:49

  Een tip waar iedereen de kriebels van krijgt, maar die wel werkt: je wekker een half uur eerder zetten en de dag lezend beginnen. Maar hij is hard, geef ik toe… want dat laatste half uurtje slaap is mij zoveel waard haha

  • Reply Yara september 9, 2015 at 14:25

   Dat zou ik echt niet kunnen, haha. Respect 😉

 • Reply Esther september 2, 2015 at 18:41

  Ik gebruik tip 3 onwijs vaak.

 • Reply Ano september 7, 2015 at 17:40

  Punt vijf is promanatuurlijk, maar de tijden zijn wel een beetje raar. Als je maar een lwartiertje aan je huiswerk zit en maar 5 minuten leest is het allebei nèt niets. Denk bijvoorbeeld aan een paragraaf samenvatten en een hoofdstukje lezen. Dan hou je je concentratie bij wat je doet.

  • Reply Danique V. september 9, 2015 at 09:39

   Het is natuurlijk maar een voorbeeld, en het ligt eraan wat voor huiswerk je hebt! Zo werkt het voor iedereen weer anders 🙂

 • Reply Jet september 14, 2015 at 20:57

  Beetje een late reactie, maar ik ben nog maar net begonnen met bloggen en zat een beetje door deze posts aan het kijken. Behalve punt 4 herken ik alle dingen bij mezelf, ik lees het liefst overal en er moet tijdens het huiswerk maken geen boek of eReader op tafel liggen….

 • Reply Lisa oktober 8, 2015 at 18:06

  Dat van die luisterboeken is geniaal! Dat ga ik eens proberen. 🙂

 • Leave a Reply