Algemeen

5 tips om je to be read lijst kleiner te maken

Een periode lang bleef mijn to be read (TBR)-lijst alleen maar groeien en groeien. Ik zag mijn boekenkast de pan uit groeien en ik kon op den duur niets meer kwijt. Vandaag geef ik je 5 tips om je TBR lijst kleiner te maken. Tips die mij enorm hebben geholpen!

1. Een tip die ik al vaker geef: schrijf je to-be-read lijsten op en vink boeken af zodra je ze hebt gelezen. Ik vind het afvinken misschien nog wel het leukste om te doen.

2. Koop écht geen boeken meer tot je een aantal boeken uit hebt. Ik heb de afspraak met mezelf dat ik pas een nieuw boek mag kopen als ik 5 boeken heb gelezen. Nu ik het wat rustiger heb en minder tijd heb om te lezen, koop ik mezelf niet rot aan boeken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik (tot nu toe) héél weinig boeken heb gekocht dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar.

3. Maak je to-be-read lijst niet alleen op papier, maar ook op een website als Goodreads. Je vinkt daar heel snel boeken aan die je wilt toevoegen aan je TBR-lijst waardoor je ook nog eens minder snel gaat kopen. Mensen kunnen reageren op je statusupdates, waardoor je ook nog eens extra gemotiveerd bent om te lezen. En het allerbeste is (vind ik) dat je kunt zien wat andere mensen van het boek vinden. Moet je wel oppassen dat je geen spoilers leest.

4. Ga meer lezen! Zeker nu de zomer voor de deur staat is het een ideaal moment om even te lezen. Heerlijk in je achtertuin of op het balkon, of als je geen tuin of balkon hebt in het park vlakbij je huis. Maar ook thuis: hoe heerlijk is het om thuis ’s avonds, als het nog licht is, even een stukje in je boek te lezen. We geven vaker tips over meer lezen. Hier lees je een artikel waarin we tips geven, en hier.

5. Stel je prioriteiten. Bovenin mijn TBR-lijst ligt vaak een boek met een hoge prioriteit en onderop een boek met een lagere prioriteit. In mijn geval is een boek met een lagere prioriteit een boek dat al langer uit is of al gerecenseerd is, een hoge prioriteit is bijvoorbeeld een boek dat bijna verschijnt of een boek van een schrijver die ik mag interviewen.

Hoe zorg jij ervoor dat je TBR-lijst kleiner wordt? 

Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply Emmy juni 11, 2016 at 08:58

  Ik denk dat de belangrijkste tip die ik kan geven is: lees waar je zin in hebt. Niks is meer killing dan geforceerd lezen.

 • Reply Vivian juni 11, 2016 at 15:20

  Ik probeer dit vooral te doen door af en toe eens kritisch naar mijn kast te kijken zodat ik weer weet welke boeken ik allemaal heb. Mijn TBR op Goodreads gebruik ik eigenlijk niet, die is verre van volledig… ik wil binnenkort mijn boeken in een notitieboekje gaan inventariseren zodat ik echt een lijst heb van wat ik allemaal nog moet lezen. Goeie tips!

 • Reply Henriet juni 11, 2016 at 15:23

  Meedoen aan reading challenges helpt mij ook wel! Of buddyreads, dat zorgt er bij mij altijd voor dat ik iets meer doorlees!

 • Reply Luna juni 11, 2016 at 21:06

  Gewoon niet meer tellen 😉
  Zonder gein, laat het los, dat geeft zoveel opluchting, vrijheid en speling. Wat je niet wilt lezen, lees je toch niet en waar je niet op kunt wachten, pak je vanzelf wel. Jezelf wat vaker inhouden in de winkel helpt al een boel.

 • Reply Esther juni 11, 2016 at 21:44

  Ik koop nu minder boeken. Ik moest eerst letterlijk van elk geld dat ik extra kreeg of over had, boeken kopen. In mijn hoofd had ik al hele lijsten met boeken die ik dan zou kopen. Nu vraag ik mijzelf heel sterk af waarom ik dat boek wil hebben. Omdat iedereen zegt dat het boek goed is? Wat een onzin. Misschien vind ik hem wel niets. Etc.. Dat helpt wel. 🙂

 • Reply Charlie juni 12, 2016 at 06:09

  Wat voor mij ontzettend helpt, is regelmatig met de bezem door mijn TBR gaan. Zo kan ik er boeken tussenuit halen waar ik niet meer geïnteresseerd in ben en mijn to-be-read is van meer dan 200 boeken naar 60 gegaan, wat goed te doen is!

 • Reply Eveline juni 12, 2016 at 21:05

  Ik zet de boeken die ik binnen nu en een korte tijd wil lezen op een opvallende plek in de woonkamer. Ik kijk er dan onbewust vaak naar, waardoor de zin in het lezen wordt gestimuleerd. Het helpt wel (al lees ik eigenlijk nog steeds te weinig…).

 • Reply Madelon juni 13, 2016 at 12:04

  Ik heb dit doel opgegeven. Het is hopeloos bij mij. Er komen gewoon teveel leuke boeken uit xD

 • Reply Rowan juni 13, 2016 at 16:14

  Goede tips! Ik heb nog zooveel om te lezen haha.

 • Leave a Reply