Tips om je leeslijst kleiner te maken
Algemeen

Tips om je leeslijst kleiner te maken

Een periode lang bleef mijn to be read (TBR)-lijst alleen maar groeien en groeien. Ik zag mijn boekenkast de pan uit groeien en ik kon op den duur niets meer kwijt. Vandaag geef ik je 5 tips om je leeslijst kleiner te maken. Tips die mij enorm hebben geholpen en jou hopelijk ook helpen.

Laatste update: februari 2024

Tips om je leeslijst kleiner te maken

1. Een tip die ik al vaker geef: schrijf je to-be-read lijsten op en vink boeken af zodra je ze hebt gelezen. Ik vind het afvinken misschien nog wel het leukste om te doen. Je kunt je leeslijst natuurlijk ook digitaal bijhouden, via bijvoorbeeld Goodreads.

Lees ook: tips om je leeslijst bij te houden.

2. Koop écht geen boeken meer tot je een aantal boeken uit hebt. Boeken kopen en boeken lezen zijn twee verschillende hobby’s, dat weten we allemaal. Wat mij altijd helpt is om een afspraak te maken met mezelf. Dus bijvoorbeeld: lees vijf boeken en dan mag je pas een nieuw boek kopen.

3. Maak je to-be-read lijst niet alleen op papier, maar ook op een website als Goodreads. Je vinkt daar heel snel boeken aan die je wilt toevoegen aan je leeslijst waardoor je ook nog eens minder snel gaat kopen. Mensen kunnen reageren op je statusupdates, waardoor je ook nog eens extra gemotiveerd bent om te lezen. En het allerbeste is (vind ik) dat je kunt zien wat andere mensen van het boek vinden. Moet je wel oppassen dat je geen spoilers leest.

4. Plan momenten in om te lezen. Blokkeer in je agenda momenten om te lezen, bijvoorbeeld in de pauze als je thuis aan het werk bent. Of juist als je thuis bent na een lange dag werken en  Maar ook thuis: hoe heerlijk is het om thuis ’s avonds, als het nog licht is, even een stukje in je boek te lezen.

5. Daag jezelf uit. Stel een doel voor jezelf, zoals: 100 pagina’s per dag lezen, een uur per dag lezen of juist een leesmarathon organiseren.

Vond je dit een leuk artikel? Dan zijn dit ook leuke artikelen voor jou!

9 Comments

 • Vivian

  Ik probeer dit vooral te doen door af en toe eens kritisch naar mijn kast te kijken zodat ik weer weet welke boeken ik allemaal heb. Mijn TBR op Goodreads gebruik ik eigenlijk niet, die is verre van volledig… ik wil binnenkort mijn boeken in een notitieboekje gaan inventariseren zodat ik echt een lijst heb van wat ik allemaal nog moet lezen. Goeie tips!

 • Luna

  Gewoon niet meer tellen 😉
  Zonder gein, laat het los, dat geeft zoveel opluchting, vrijheid en speling. Wat je niet wilt lezen, lees je toch niet en waar je niet op kunt wachten, pak je vanzelf wel. Jezelf wat vaker inhouden in de winkel helpt al een boel.

 • Esther

  Ik koop nu minder boeken. Ik moest eerst letterlijk van elk geld dat ik extra kreeg of over had, boeken kopen. In mijn hoofd had ik al hele lijsten met boeken die ik dan zou kopen. Nu vraag ik mijzelf heel sterk af waarom ik dat boek wil hebben. Omdat iedereen zegt dat het boek goed is? Wat een onzin. Misschien vind ik hem wel niets. Etc.. Dat helpt wel. 🙂

 • Charlie

  Wat voor mij ontzettend helpt, is regelmatig met de bezem door mijn TBR gaan. Zo kan ik er boeken tussenuit halen waar ik niet meer geïnteresseerd in ben en mijn to-be-read is van meer dan 200 boeken naar 60 gegaan, wat goed te doen is!

 • Eveline

  Ik zet de boeken die ik binnen nu en een korte tijd wil lezen op een opvallende plek in de woonkamer. Ik kijk er dan onbewust vaak naar, waardoor de zin in het lezen wordt gestimuleerd. Het helpt wel (al lees ik eigenlijk nog steeds te weinig…).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *