Tips

5 tips voor het beginnen met boekbloggen

bloggen
Droom jij er al tijden van om te beginnen met boekbloggen, maar weet je niet zo goed waar je precies moet beginnen? Ik geef je vandaag 5 tips die je op weg kunnen helpen. Benieuwd wat je vooral wel en wat vooral niet moet doen? Lees snel mee!

1. De eerste keuze die je moet maken is natuurlijk de naam van je blog. Als je vooral over boeken gaat bloggen, kan ik het zeker aanraden om iets met ‘books’ of ‘boeken’ in de naam te verwerken. Waarom? Iedereen weet meteen waar jouw blog over gaat, waardoor ze sneller op je URL zullen klikken. Twijfel je of je alleen over boeken wil gaan bloggen? Dan is het misschien beter om een algemenere naam te kiezen, waar je ook andere creativiteit op kwijt kunt.

2. Zorg voor een overzichtelijke en responsive website. Zelf haak ik altijd af op onoverzichtelijke, drukke en rommelige websites. Zorg ervoor dat je website er ‘clean’ uitziet en dat het puur draait om de inhoud. Dat is ten slotte ook waar de lezers voor op je site terecht komen. Natuurlijk moet je layout wel aantrekkelijk zijn en niet te saai, maar kies een beetje voor neutrale kleuren zodat de afbeeldingen op je website niet vloeken met je layout. Daarnaast is het belangrijk dat je layout responsive is, zodat hij mooi mee schaalt als je de website bezoekt op een iPad of telefoon. Er zijn overigens genoeg (gratis) WordPress layouts verkrijgbaar waar je al flink mee vooruit kunt. Natuurlijk kun je er ook altijd voor kiezen om er een te laten maken of zelf te maken.

3. Wanneer je dan eenmaal een blog hebt opgezet, is het belangrijk dat je bedenkt wat voor soort content je wilt plaatsen. Zijn dat alleen recensies, of ga je ook informatieve artikelen over boeken schrijven? Misschien ook filmrecensies? Handig is het als je dit van tevoren al bedenkt, zodat je lezers ook weten wat ze voor content kunnen verwachten op je website. Probeer ook regelmaat in je artikelen te brengen. Post je 3 keer per week, 5 keer of iedere dag? Zorg voor afwisseling in de artikelen maar wel met structuur.

4. Verwacht niet meteen dat je gratis recensie-exemplaren ontvangt of dat je wordt uitgenodigd voor alle boeken evenementen. De eerste twee jaar hebben wij boeken gerecenseerd die we in ons eigen bezit hadden of bij de bibliotheek leenden. Pas na twee jaar kregen wij een keer een recensie-exemplaar aangeboden. Het is dus niet vanzelfsprekend dat wanneer je begint met bloggen, je ook meteen (gratis) leesexemplaren ontvangt. Als dit ook je insteek is om een blog te beginnen, denk ik niet dat de blog heel lang stand houdt. Je wordt vanzelf gemaild door uitgeverijen als jij interessant voor ze bent.

5. Zorg voor interactie met je lezers. In het begin zul je nog niet zoveel reacties op je blog krijgen, maar na een tijdje begint dit steeds meer te komen. Wat je kunt doen is social media-kanalen voor je website aanmaken, zodat je daar een beetje reclame voor je blog kunt maken. Ook kun je zo makkelijk met andere boekenliefhebbers praten en zullen zij je website ook eerder bezoeken. Wanneer lezers van je blog reageren op jou via social media of op je blog, probeer dan altijd te reageren. Zo zullen je lezers zich gewaardeerd voelen en zeker terugkeren naar je website.

En dit zijn maar enkele tips om een boekenblog te beginnen. Natuurlijk moet je aan nog véél meer dingen denken. Als jullie het leuk vinden kan ik een deel twee van dit artikel schrijven. Heb jij nog tips voor startende boekbloggers?

Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Bianca Schrijft maart 8, 2016 at 07:48

  Goeie tips, bij mij zijn boeken een klein onderdeel van mijn blog, maar ze komen wel regelmatig voorbij. Zelf vond ik het ook in het begin jammer dat uitgevers zelfs niet reageerde op mijn recensie, maar dan kom je ook snel met beide benen op de grond, want voor jou is het bijzonder en voor hun ben je er 1 uit, wat zal het zijn, duizenden.

 • Reply Emmy maart 8, 2016 at 09:20

  Mijn grote tip is vooral om jezelf te blijven en niet te willen worden wat een ander is.

 • Reply Bettie maart 8, 2016 at 11:03

  Ik vind mezelf niet echt een boekenblogger, maar toch schrijf ik wekelijks zeker 1 artikel over een boek die ik gelezen heb.
  Die laatste tip is goed voor elke blogger, ik probeer ook zovaak mogelijk te reageren op reacties van anderen.

 • Reply Esther maart 8, 2016 at 13:28

  Leuk! 🙂 Ik zou wel een deel 2 willen!

 • Reply Naomi maart 8, 2016 at 13:37

  Wat een goede tips!

  x

 • Reply Rosalie maart 8, 2016 at 16:06

  Leuk!! En goede tips! Deel 2 please! 😉

 • Reply Irene maart 8, 2016 at 17:56

  Goede tips! Mijn tip: Schrijf altijd voor jezelf en niet alleen om een publiek aan te spreken. 🙂

 • Reply Yolande maart 8, 2016 at 18:23

  Mijn tip is gewoon je passie volgen en dan zie je vanzelf wel waar je uitkomt. Op dit moment vind ik het boekbloggen echt geweldig en word ik er helemaal enthousiast van. Ik hoop dat gevoel nog een hele lange tijd vast te kunnen houden

  • Reply Maud juli 22, 2016 at 05:05

   Nice SiGa0#823&;treet post. I was checking constantly this weblog and I’m impressed! Very useful info specially the last part I handle such information much. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and good luck….

 • Reply Tineke maart 8, 2016 at 20:37

  Gewoon beginnen en doen wat je leuk vindt!

 • Reply Heidi maart 8, 2016 at 21:25

  Wat leuk om te lezen meid
  Super leuke tips

 • Reply Vivian maart 13, 2016 at 14:47

  Sterke tips! Vooral die interactie en het niet meteen verwachten van recensie-exemplaren is toch wel erg belangrijk.

 • Reply Jet maart 13, 2016 at 15:37

  Ik denk dat interactie heel belangrijk is, en ook dat je niet alleen schrijft voor volgers en recensie exemplaren. Je schrijft niet alleen voor jezelf, want je plaatst je recensies niet voor niets op het internet, dat betekent dat je graag wilt dat anderen het ook lezen, maar je moet zelf tevreden zijn met wat je schrijft.

 • Reply Boekenblog Hulpbronnen Plattegrond – Craving Pages april 12, 2018 at 09:12

  […] ADORABLE BOOKS >> 5 Tips voor het beginnen met boekbloggen […]

 • Leave a Reply