Tips

5 tips voor het beginnen met boekbloggen #2

kaboompics.com_Modern creative workspace
Een tijdje geleden gaf ik jullie vijf tips voor het beginnen met boekbloggen. Er werd heel erg leuk op het artikel gereageerd en ook gevraagd of er een tweede deel kwam, dus vandaag lezen jullie een tweede deel van deze serie! Heb je het eerste deel nog niet gelezen? Lees die dan eerst even hier!

1. De voornaamste reden dat je een blog start is natuurlijk het delen van passie. Wanneer jij een enorme passie voor iets hebt (in ons geval voor boeken), gaat het schrijven en runnen van een blog eigenlijk vanzelf! Ja, je moet er wel tijd in steken, maar als het je passie is vind je dit waarschijnlijk geen probleem om te doen! Zorg er dus écht voor dat je over een onderwerp schrijft dat jou aanspreekt.

2. Wanneer je dit leuk lijkt, kun je ervoor kiezen om naar bepaalde bloggermeetings te gaan. Hierdoor leer je ontzettend veel andere bloggers kennen en kun je ook gelijk netwerken. Wanneer je wat groter wordt, zul je waarschijnlijk vanzelf uitgenodigd worden voor perspresentaties, maar dit heb je natuurlijk in het begin nog niet. Op deze presentaties kun je heel goed netwerken en je blog nog bekender maken. Maar ook als je naar een kleine meeting gaat met allemaal andere bloggers, kun je jezelf heel goed op de markt zetten! En daarnaast is het ook nog eens méga gezellig om met andere boekenliefhebbers over bloggen te praten!

3. Zorg voor mooie foto’s op je website. Foto’s zijn het eerste wat mensen op jouw website zien (naast de lay-out natuurlijk). Foto’s zorgen meteen voor een eerste indruk, dus zorg ervoor dat deze verzorgd overkomen. Natuurlijk hoef je niet meteen de allerduurste camera aan te schaffen, ik begon ook ooit met mijn telefoon! Maar zorg er wel voor dat je bijvoorbeeld geen rommelige achtergrond op de foto’s hebt. Daarnaast kom je ook al een heel eind uit de voeten met foto’s van uitgeverijen of PR bureau’s (bijvoorbeeld cover foto’s van boeken).

4. Wil je écht opvallen in de grote blogmarkt? Zorg er dan voor dat je jezelf goed onderscheid. Wat bij ons heel erg heeft geholpen, is dat we op het juiste moment zijn gestart met de site. Op het moment dat ik Adorable Books oprichtte (in 2011), waren er nog geen of amper Nederlandse boekenblogs. Nu zijn er natuurlijk al veel meer! Daarnaast onderscheiden wij ons doordat we met z’n vieren deze blog runnen en proberen de blog ook wat meer persoonlijk te maken. Kijk wat bij jou past en probeer dat met je blog uit te stralen!

5. Heb geduld! Les nummer één bij het starten van een blog is toch zeker geduld hebben! Hoe langer jij het volhoudt om je blog draaiende te houden, hoe sneller je merkt dat je meer naamsbekendheid aan het creëren bent. Op een gegeven moment zullen de leuke dingen (zoals het ontvangen van boeken en uitgenodigd worden voor presentaties) dan vanzelf naar je toe komen! Natuurlijk heeft niemand die op dag 1 een blog begint meteen duizenden bezoekers. Probeer het vol te houden en je zult merken dat het makkelijker gaat!

Zo, dit zijn weer een aantal tips waarmee ik hoop dat ik jullie kan helpen. Mocht jij nou nog een super tip hebben, zet die dan zeker in de comments! Wie weet komt er dan ook wel een deel 3 🙂

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *