5 redenen waarom boekenhypes soms niet zo leuk zijn - Adorable Books
Boeken, Lijstjes

5 redenen waarom boekenhypes soms niet zo leuk zijn


Iedereen in de boekenwereld kent het wel: één keer in de zoveel tijd wordt er een bepaald boek gehyped. Een bijzonder verhaal, een nieuw boek van een populaire auteur of een boek waar eindelijk de Nederlandse vertaling van uit is gekomen. Er zijn verschillende redenen waarom een bepaald boek veel onder de aandacht wordt gebracht. Dat kan heel leuk zijn, maar soms ook vervelend…

 1. Het boek kan tegenvallen

  Eerlijk is eerlijk, als een boek gehyped wordt, heb je er al snel hoge verwachtingen van. Dan kan het zo zijn dat je eerder teleurgesteld raakt wanneer je het boek leest. Omdat je verwachtingen hoog zijn, kan het nou eenmaal sneller tegenvallen. En dat is stom!

 2. Je weet al vooraf hoe het verhaal gaat en hoe het afloopt

  Het risico om een spoiler per ongeluk te lezen is ook veel groter wanneer het boek veel gehyped wordt. Je kunt zomaar even het kopje ‘spoiler’ over het hoofd zien en nietsvermoedend verder lezen. En dan weet je dus precies al hoe het verhaal gaat. Dat is ook stom!

 3. En als het boek niet leuk is…

  Dan kom je er ook niet van af. Het achtervolgt je overal! Stiekem ben je dan allang klaar met het boek, maar blijf je het overal tegenkomen. Van jou mag er dan wel weer een nieuwe hype beginnen.

 4. Je kunt bijna zeker een boekverfilming verwachten

  Kijk, op zich is het hartstikke leuk als een leuk boek verfilmd wordt, maar het kan ook voor teleurstellingen zorgen. Het komt bijna nooit voor dat de verfilming namelijk het boek evenaart of zelfs maar overtreft. En dat is dan ook weer jammer.

 5. Wekenlang zie je enkel dat boek voorbijkomen op blogs/goodreads/facebook

  En weet ik veel waar. Als je fan bent, geen probleem. Want dan kun je er lekker over meepraten! Maar af en toe iets over een ander boek lezen, is ook wel weer leuk!

Wat vind jij minder leuk aan boekenhypes?

Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Aniek april 29, 2017 at 23:00

  Ik vind #2 het échte minpunt van een gehyped boek lezen! Vaak weet je door alle reviews al hoe een boek gaat aflopen. Verder wil je met een boekenblog graag als eerste een review plaatsen, want anders ben je een van de zovelen die een mening over een boek op het internet gooit. Persoonlijk vind ik het wel leuk om meerdere reviews te lezen nádat ik het boek heb gelezen. Benieuwd of mijn mening overeen komt met die van bloggers en hun bezoekers.

  • Reply Jessica april 29, 2017 at 23:56

   Ik lees recensies meestal ook achteraf. Tenzij ik nog wil bepalen of ik een boek daadwerkelijk ga kopen of niet, dan wil ik nog wel eens kijken naar de beoordeling en een stukje van de recensie.

 • Reply Anneke mei 1, 2017 at 14:54

  Vaak is het een boek dat helemaal niet bij mij past, maar doordat iedereen dan zo enthousiast is wil ik het ook lezen. Meestal koop ik het en belandt het boek ergens in een kast. Of ik lees het en het valt tegen. Dan koop ik liever een boek dat echt bij mij past.

 • Reply Nikita juli 23, 2017 at 13:22

  Iets wat ik jammer vind aan gehypte boeken is dat alle onbekende pareltjes achterwege blijven steken…

 • Leave a Reply