3PAK 2022
Young adult

3PAK 2022 – Boekenweek van jongeren geschenk

Het is eindelijk Boekenweek van jongeren! Dit jaar loopt Boekenweek van jongeren van 16 september tot en met 25 september. Drie geweldige auteurs schreven de 3PAK, het geschenk dat je deze week gratis kunt krijgen.In deze recensie vertel ik je meer over de bundel!

3PAK 2022 auteurs

De 3PAK wordt al een lange tijd uitgegeven. Ieder jaar schrijven drie andere auteurs de bundel. Dit jaar is de 3PAk geschreven door Chinouk Thijssen, Daan Heerma van Voss, Gershwin Bonevacia. Zij hebben ieder een kort verhaal geschreven dat dicht bij hen staat. Zo schreef Chinouk Thijssen een thriller, schreef Daan Heerma van Voss een kort verhaal en schreef Gershwin Bonevacia allerlei gedichten.

Waar haal je de 3PAK?

Ben je benieuwd geworden naar de 3PAK? Je kunt hem gratis en voor niets lezen! Je kunt de bundel halen bij je boekhandel en bieb. Ook is het boek te lezen via Storytel (luisterboek) of via de online Bibliotheek (e-book). Het leuke is dat veel boekhandels en bibliotheken allerlei activiteiten organiseren die in het teken staan van de Boekenweek van jongeren.

Mijn mening over de 3PAK

Al jarenlang haal ik de 3PAK en lees ik de bundel met veel plezier. Iedere keer worden auteurs geselecteerd die naar mijn idee supergoed aansluiten bij de doelgroep. Ook deze keer is dat weer het geval. De bundel is perfect voor mensen die willen starten met lezen – het zijn namelijk allerlei korte verhalen waar je doorheen vliegt. Ik vond dat ergens ook wel jammer, want ik had eigenlijk wel graag willen doorlezen. Maar het leuke is dat iedere auteur aan het eind van zijn verhaal een aantal boeken aanraadt waar je mee aan de slag kunt. Dus mocht je na het lezen denken: ‘ja, die auteur is tof!’, dan kun je gewoon doorgaan.

You’re next, geschreven door Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen is een auteur die ik al jarenlang ken en volg. Ik was dan ook ongelofelijk trots toen ik las dat ze 3PAK-auteur was! Ik heb een aantal boeken van haar gelezen en ze schrijft geweldige Young Adult thrillers die je nog dagenlang achterna zitten. Ook dit verhaal blijft je nog even achtervolgen – ondanks dat het maar 10 pagina’s is! Het verhaal draait om Farah, ze gaat samen met haar vrienden naar Spanje. In haar hotel wordt een meisje neergestoken. Al snel krijgt ze een briefje met ‘You’re next’, wat de stemming definitief zal veranderen.
Het verhaal is ongelofelijk spannend. Als je klaar bent, denk je meteen: was dit maar een boek!

Ook als je ze wist, geschreven door Gershwin Bonevacia

Nieuw in de 3PAK: een bundel met gedichten. Heel tof! Gershwin Bonevacia schreef zeven gedichten en met Ook als je ze wist vraagt hij zich af wie zijn identiteit bepaalt: hijzelf of de samenleving. Bonevacia is voormalig stadsdichter van Amsterdam en hij stelt zichzelf in de bundel de vraag ‘Wat als ik opnieuw in de brugklas zat?’.

De gedichten brachten ook mij weer terug naar de brugklas, wat ik erg leuk vond. Ik denk dat het een perfecte keuze is geweest om Bonevacia te vragen als 3PAK-auteur, zeker omdat hij laat zien hoe tof gedichten zijn.

Solaro, geschreven door Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss is een auteur die ik nog niet kende. Hij schreef de meer ‘literaire kant’ van de 3PAK en schreef het verhaal Solaro. Solaro gaat over een toevallige vriendschap tussen een journalist en een bankier, die op zoek is naar het perfecte maatpak. Wat is belangrijker? Vriendschap of schoonheid? Die vraag is als het ware de rode draad door het verhaal.

Solaro is een fijn verhaal om op te pakken. Wellicht wel wat moeilijk voor jongeren, maar ik denk dat het een mooie trigger kan zijn voor jongeren om een boek op te pakken. Het verhaal zet je namelijk gegarandeerd aan het denken en het laat je niet meer los!

Haal de 3PAK in de Boekenweek van jongeren (die loopt tot en met 25 september) in je lokale boekhandel, bij de bieb en op school. Wil je hem liever digitaal? Luister het boek dan via Storytel of leen het e-book bij de online Bibliotheek!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *