Adorable Bookclub, Boekrecensies, Roman

19% kans op geluk – Yvanka van der Zwaan


Laura van de Adorable Bookclub las de roman 19% kans op geluk van Yvanka van der Zwaan. Benieuwd wat zij van dit boek vond? Lees snel verder!

Alleenstaande moeder Ava leidt met haar dochter Cléo een overzichtelijk en gestructureerd leven als dat van de ene op de andere dag helemaal overhoop raakt. Door een overname op haar werkt dreigt ze haar baan te verliezen en tot overmaat van ramp komt haar ex Thijs weer thuis wonen. Alsof dat nog niet genoeg is, raakt ze met dank aan haar beste vriendinnen verzeild in de wereld van online daten, waar ze niks van begrijpt. Maar Ava zou Ava niet zijn als ze er op geheel eigen wijze iets van probeert te maken. Of dat lukt is nog maar de vraag, hilarisch is het in ieder geval.

Ava is een super georganiseerde vrouw, ze heeft overal lijstjes voor en wijkt niet af van haar planning. Ze is hierin mega strak, als iemand afwijkt raakt ze dan ook deels in paniek. Voor haar werk is ze een eventmanager. Wanneer ze te horen krijgt op haar werk dat ze worden overgenomen, is de paniek en stress al vrij snel aanwezig. Die wordt versterkt op het moment dat haar nieuwe baas, Sophie, de medewerkers gaat indelen op kleur. Als nieuw beleid op de werkvloer krijgt iedereen een kleur; geel voor creativiteit en spontaniteit en blauw voor te gestructureerd en strak. Je raadt het al… Ava krijgt blauw en wordt door Sophie benadert. Ava krijgt als laatste kans de komende 3 maanden te veranderen in “geel”. Anders verliest ze haar baan.

Cléo is Ava’s puberdochter van veertien die nogal eigenwijs is. Ze hebben regelmatig discussies en ruzietjes. Cléo is een typische puber die overal om zucht en met haar ogen rolt. Wanneer Ava’s ex-man Thijs weer op de stoep staat, omdat hij is gedumpt door zijn nieuwe vriendin, weigert Ava hem in eerste instantie binnen. Maar omdat Cléo aandringt, mag Thijs zolang daar verblijven. Dat zorgt ook weer voor de nodige stress en problemen. Ondertussen zijn haar vriendinnen Jiske en Katja op de hoogte van alles en proberen Ava te helpen. Ava’s nieuwe buurvrouw, Melanie, komt met een goed idee. Inschrijven op een datingsite. Hier ontmoet Ava de meest uiteenlopende mannen. Dan heeft ze ook nog eens de pech op iemand te ontmoeten uit haar verleden, die ze niet wilde zien. Ava’s leven verandert volkomen door deze momenten en ze weet nog niet hoe ze hiermee moet omgaan. Dit maakt het allemaal erg grappig om te lezen.

‘Op sommige momenten herkende ik echt mezelf in meerdere personages’

Het boek ziet er super vrolijk en uitnodigend uit, hierdoor raak je meteen geprikkeld om het boek op te pakken. Het heeft een multifunctionele omslag, wat erg leuk is om te bekijken. Er staat op de andere kant van de omslag een leuke quote. Yvanka van der Zwaan heeft in een leuke en makkelijke leesstijl het verhaal geschreven, waardoor je op elk moment het boek weg kan leggen en weer op kan pakken. Je zit weer zo in het verhaal. Ze heeft de typische momenten van een vrouw op zoek naar geluk grappig beschreven. Op sommige momenten herkende ik zelfs delen van mezelf in Ava, Katja en Jiske. Kortom, een erg leuk roman die je zo wegleest omdat het verhaal gewoon hilarisch is.

19 procent kans op geluk

Titel: 19% kans op geluk
Auteur: Yvanka van der Zwaan
Verschenen: 2018
Pagina’s: 270
Uitgever: The House of Books

bol-button

Rating: 4,5/5

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Annemieke november 10, 2018 at 23:49

    Fijne recensie! Ik ben dit boek nu ook aan het lezen en vind het ook ontzettend grappig ?

  • Leave a Reply