Documentaires

15x documentaires die het kijken waard zijn

A post shared by BBC Earth (@bbcearth) on

De laatste tijd ben ik helemaal into documentaires. Documentaires over de natuur, over de wereld, maar ook verhalende documentaires over bijvoorbeeld een land. Ik vind het super interessant en zet daarom 15 documentaires op een rij die het kijken waard zijn!


Racing Extinction

Oscarwinnende regisseur Louie Psihoyos brengt serieuze bedreiging van onze diersoorten onder de aandacht. Het uitsterven van de dieren op aarde gaat momenteel in zo een snel tempo dat wellicht binnen honderd jaar de helft van alle diersoorten niet meer bestaat. Redenen: de illegale handel in bedreigde dieren en de klimaatverandering veroorzaakt door CO2-uitstoot. Om aandacht te vragen voor deze catastrofe die op dit moment al onder onze ogen plaatsvindt en direct door de mens wordt veroorzaakt, heeft regisseur Louie Psihoyos (bekend van de Oscarwinnende documentaire ‘The Cove’) samen met een groep kunstenaars en activisten de film ‘Racing Extinction’ gemaakt.

Wauw, wauw, wauw. Deze documentaire heeft zoveel indruk op mij gemaakt. Wat allemaal plaatsvindt in de oceanen in Azië, dat is ongelooflijk. Dieren sterven uit. Ik vind dit echt een aanrader, je krijgt veel te zien van Azië en hoe zij omgaan met dieren afkomstig uit de oceaan. Ze hebben ook een Instagram account waar bizarre vondsten worden gedeeld.
Deze documentaire is te bekijken via YouTube.

First contact: lost tribe of the Amazon

Geïsoleerde inheemse stammen hebben jarenlang in het Amazonewoud geleefd, zonder enig contact met andere stammen. Een antropoloog waagt zich diep in het Amazonewoud om na te gaan of de ontdekking van een lang verborgen stam het einde inluidt van mensen die in volledige afzondering leven. Hij bezoekt Xani en Shirimaku en hun families, om er achter te komen hoe ze leefden, waarom ze zo lang geïsoleerd konden leven en wat ze uiteindelijk uit hun isolement bracht.

Het idee dat er een complete bevolking bestaat, die niets afweet van ons bestaan. Van de modernisering. Van de wereld om ons heen. Ongelooflijk en bizar. Ik kan het me niet voorstellen dat ik niets zou afweten van de wereld om me heen. Ik heb met veel ongeloof gekeken naar deze documentaire en kan hem zeker aanraden, zeker omdat het een onderwerp is dat eigenlijk niet meer van deze tijd is. Deze documentaire is te bekijken via Netflix.

Before the flood

Een blik op hoe de klimaatveranderingen invloed hebben op onze omgeving en wat de samenleving kan doen om het uitsterven van bedreigde soorten en inheemse gemeenschappen een halt toe te roepen en om de ecosystemen te beschermen. De documentaire volgt Leonardo DiCaprio, de vredesambassadeur voor de Verenigde Naties. Hij reist de wereld rond als getuige van de klimaatveranderingen die men niet meer kan ontkennen en roept op om actie te ondernemen.

De natuur blijft me verbazen, en zeker de global warming is iets dat me bezighoudt. Door ons, de mensheid, wordt de natuur aangetast. Co2 is een belangrijke speler wat dit betreft. De veeteelt (met name runderen), auto’s, vliegtuigen, etc. Alles speelt een belangrijke rol om ons heen. In deze documentaire leer je meer over de klimaatveranderingen en dat is behoorlijk indrukwekkend.

Blue Planet (1 & 2)

The Blue Planet is een Engelse documentaire van de zender BBC One. Het opnemen van The Blue Planet 1 heeft maar liefst 5 jaar geduurd en kostte meer dan 10 miljoen dollar. Een wereld waarvan we minder weten dan de maan. In de serie gaan ze verder en dieper de zee in dan ooit te voren.

Deze mag echt niet ontbreken in je lijstje als je een documentaire gaat kijken. Mijn vriend heeft deze documentaires aan mij geïntroduceerd en iedere keer zit ik vol verwondering te staren ernaar. Alles zit zo goed in elkaar. Het is ZO mooi gefilmd. De muziek klopt. Zeker mijn favoriet uit dit lijstje!

Blackfish

Overal ter wereld vergapen volle tribunes zich aan watershows met orka’s: schijnbaar zonder moeite doen de begeleiders de kolossale zwart-witte walvissen gracieus door de lucht vliegen. Maar de orka blijft een gevaarlijk roofdier: in Sea World beet de orka Tilikum maar liefst drie begeleiders dood. In de vrije natuur zijn orka’s niet agressief noch gevaarlijk voor de mens, wat bezielde dit ‘gedomesticeerde’ exemplaar dan?

Dit was de allereerste documentaire die ik ooit keek! Vroeger was ik een liefhebber van de films Free Willy (wie heeft de films niet gezien?!) en mijn fascinatie voor dolfijnen en walvisachtigen begon dan ook heel jong. Toen ik ouder werd, kwam ik erachter dat de orka’s (en dolfijnen) in dolfinaria helemaal niet zo goed leven als wordt gezegd, en in deze documentaire zie je daar meer over.

Minimalism: a documentary about the important things

Hoeveel spullen bezit je? Voor de meeste mensen zijn er dat teveel om op te noemen en er wordt constant op zoek gegaan naar iets nieuws. Je mobiele telefoon die ooit het allernieuwste model was, is nu gedateerd en een bron van ongeluk geworden terwijl hij eigenlijk nog perfect werkt. Het consumentisme viert hoogtij met stress en ongeluk tot gevolg.

Deze documentaire werd me aangeraden door een lezeres van Adorable Books, namelijk Rowan, zij zei dat het een aanrader was. Nu ben ik zelf heel erg bezig met minimalisme en heb ik mijn hele huis (nog net niet mijn hele leven) laatst omgegooid. Heel interessant om te zien!

Africa

Deze serie is een tocht door vijf zeer verscheiden delen van dit schitterende continent; de kijker wordt naadloos meegenomen van ruige, unieke landschappen naar intieme inkijkjes in het leven van de bewoners ervan.
Van de verstilde schoonheid van de Atlastoppen naar Kaap de Goede Hoop en van het broeiende oerwoud van Congo naar de beukende golven van de Atlantische Oceaan: een tocht door ongerept regenwoud, nooit eerder gefilmde bergketens en zelfs een besneeuwde woestijn. Vanuit de dynamische spanning tussen de wildernis en haar bewoners ontvouwt zich de dramatische schoonheid en kracht van dit majestueuze continent: prehistorisch ogende schoenbekooievaars strijden om de macht, dartele hagedissen verschalken letterlijk over de rug van leeuwen een maaltje en giraffen ontpoppen zich als meedogenloze vechters.
Iedere aflevering belooft intieme oog in oog ontmoetingen met bijzondere dieren, betreedt nog onontdekte gebieden en toont nooit eerder gezien gedrag, zelfs van dieren die ons het meest bekend zijn.

Afrika, oh Afrika. Ik heb zo’n fascinatie voor dit land met de verschillende landschappen die het te bieden heeft. The Big Five staan nog hoog op mijn lijstje om ooit eens te zien en ik wil echt graag ooit langer door Afrika heen reizen. Het lijkt me zo gaaf. Deze documentaire heb ik ook nog net niet met een open mond bekeken, zo mooi vond ik ’t.

Virunga

Het Virunga National Park lijdt onder de politieke turbulentie in Oost-Congo. Terwijl burgeroorlogen elkaar in snel tempo opvolgen, lijden mens en dier onder de excessen van het vele stropen en kappen. Een kleine maar dappere groep parkwachters probeert met de moed der wanhoop dit UNESCO-erfgoed te beschermen tegen stropers, gewapende milities en andere donkere krachten die uit zijn op Congo’s natuurlijke rijkdommen.

In deze documentaire zie je meer over de politieke invloeden op het National Park Virunga. Zo ontzettend bizar om te zien wat er met de natuur gebeurt door politiek.

The Cuba Libre Story

The Cuba Libre Story documentaireserie vertelt de tumultueuze geschiedenis van Cuba, meermaals bezet en het resultaat van Koude Oorlog-politiek, maar ook een land van vrijheidsstrijders.

Cuba heeft me altijd in zijn greep gehouden, ik vind het zo’n bizar land. Wat daar allemaal heeft plaatsgevonden, ik kan het me bijna niet voorstellen. In deze documentaire leer je meer over het land en haar rijke geschiedenis.

A Plastic Ocean

In A Plastic Ocean stuit journalist Craig Leeson tijdens zijn zoektocht naar de illustere blauwe walvis op een enorme plastic soep waar een schone oceaan zou moeten zijn. In deze documentaire werkt Craig’s team samen met duikster Tanya Streeter en een internationaal team van wetenschappers en onderzoekers. Ze reizen in een periode van vier jaar naar twintig locaties over de hele wereld om de fragiele staat van onze oceanen te onderzoeken. Ze komen achter de alarmerende waarheid van de plastic vervuiling in onze oceanen en laten werkende oplossingen zien die direct gebruikt kunnen worden.

Na het kijken van deze documentaire besloot ik om minder plastic te gaan gebruiken. Het is al super goed dat we in Nederland leren te betalen voor plastic tassen, maar veel mensen weten niet dat plastic super slecht is voor het milieu. Als je deze documentaire bekijkt dan weet ik zeker dat je met een ander oog naar plastic gaat kijken.

How to change the world

In 1971 vaart een groep vrienden een nucleaire testzone binnen. Hun protesten spraken tot de verbeelding van velen. Gebruik makende van archiefmateriaal dat nooit eerder het daglicht zag, proberen de filmmakers een licht te schijnen over de pioniers die aan de basis stonden van Greenpeace en de hedendaagse groene beweging in het algemeen.

Deze documentaire vertelt je het verhaal van de oprichting van Greenpeace! Een heel bizar verhaal dat echt het kijken waard is.

The Ivory Game

De Afrikaanse olifant wordt met uitsterven bedreigd. Documentairemakers Kief Davidson en Richard Ladkani infiltreren in het corrupte en wereldwijde ivoorsmokkelnetwerk en hekelen de meedogenloze stropers. Ze gingen hiervoor 16 maanden undercover, met de hulp van een team van specialisten en activisten.

Dat de Afrikaanse olifant wordt bedreigd vanwege stropers die hen doden voor ivoor, dat wist ik. Maar hoe ontzettend erg het daadwerkelijk is, dat zie je terug in deze documentaire. Vreselijk.

Cartel Land

Cartel Land is een klassieke western die zich afspeelt in de 21e eeuw, waarin burgerwachten aan beide kanten van de grens tegenover de wrede Mexicaanse drugssyndicaten staan. Deze film stelt vragen bij wetteloosheid, de afbrokkeling van orde en of het gerechtvaardigd is wanneer burgers wapens ter hand nemen om geweld met geweld te bevechten.

Dat het in Mexico sterft van de cartels, dat is algemeen bekend denk ik. Zo zie je dat heel goed terug in de Netflix serie Narcos. In deze documentaire zie je hoe het er nu echt aan toe gaat.

Chasing Ice

James Balog, fotograaf voor National Geographic, heeft een missie; hij wil de krimpende ijskappen in beeld brengen. Samen met enkele avonturiers tast hij de grenzen af van de technologische (en menselijke) mogelijkheden. Hij brengt de diepgevroren wereld op een sprookjesachtige manier in beeld; met behulp van time-lapse technologie worden jaren weergegeven in seconden, we zien eeuwenoude ijslandschappen voor onze ogen veranderen. Chasing Ice brengt de klimaatverandering op verbluffende manier in beeld en vertelt tegelijk het verhaal van een man met onstuitbare passie en drive.

Klimaatveranderingen en documentaires, het lijkt wel alsof het het gouden recept is voor een geweldige beeldsensatie. Met deze documentaire leer je meer over de invloed van de klimaatveranderingen op de ijskappen, die aan het krimpen zijn.

Chasing Coral

In de voor een Oscar genomineerde docu Chasing Ice trok regisseur Jeff Orlowski met een natuurfotograaf naar de noordpool om met behulp van timelapsefotografie vast te leggen hoe snel het ijs daar smelt. In dit vervolg duikt hij de oceaan in om op dezelfde wijze te tonen hoe de koraalriffen verdwijnen als gevolg van klimaatopwarming. Vrolijk word je er niet van, maar de film zit vol prachtige beelden en aanstekelijke natuurliefhebbers, en blijft relatief luchtig van toon. Bekroond met de publieksprijs op het Sundance-festival.

Nadat ik Chasing Coral had gezien wist ik: hoe wij leven, is niet normaal. De invloed van de uitstoot van Co2 is groter dan ooit en al het koraal gaat langzamerhand dood. Deze documentaire was echt een eye-opener, en ik hoop vurig dat het koraal niet allemaal doodgaat.

Heb jij nog goede documentaire-tips voor ons?

2 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *