Boeken

10 redenen waarom je iedere dag zou moeten lezen

Wanneer heb jij voor het laatst een boek gelezen? Wat mij betreft zou lezen in je dagelijkse patroon moeten verschijnen. Net als je dagelijkse rondje Instagram en Facebook. Ik geef je redenen waarom je iedere dag zou moeten lezen.

1. Mentale stimulatie

Onderzoeken wijzen uit dat als je mentaal gestimuleerd blijft, je minder snel Alzheimer of dementie krijgt, omdat je je brein actief houdt. Net als je spieren, moeten je hersenen ook getraind en gezond blijven. Puzzelen en schaken zouden ook helpen.

2. Minder stress

We willen allemaal minder stress, toch? Hup, pak een boek en ga lezen! Hoeveel stress je ook hebt in je werk of in je persoonlijke leven, het gaat allemaal even weg wanneer je je verliest in een verhaal. Een goed boek kan je even meenemen naar een andere wereld.

3. Kennis

Alles wat je leest, vult je hoofd met stukjes informatie. Je weet maar nooit wanneer je die informatie weer kan gebruiken! Even een beetje food for thought: ook al raak je alles kwijt, je huis, je baan, je geld, je kennis blijft altijd bij jou.

4. Woordenschat

Als je veel leest, zul je merken dat je woordenschat groter wordt. Je leert meer woorden kennen die je weer kan gebruiken in je dagelijks leven. Lezen is ook goed als je een nieuwe taal wil leren. Hoe meer woorden je kent, hoe beter je ze in context kunt plaatsen.

5. Onthouden

Als je leest, moet je veel verschillende dingen onthouden: de karakters, hun achtergronden, ambities, geschiedenis en hoe ze in het leven staan. Bij iedere nieuwe herinnering die je maakt, ontstaan er nieuwe hersenbanen en versterk je je bestaande hersenbanen. En dit helpt weer bij het terugroepen van herinneringen op korte termijn. Handig!

6. Analytisch denken

Heb je ooit een geweldige mystery trhiller gelezen en het probleem opgelost voordat je het boek uit had? Ja? Dan kun jij analytisch denken door alle details die je hebt gekregen tijdens het lezen. Dat analytisch denken komt ook goed uit om het plot te bekritiseren, te zeggen of het een goed boek was of niet en of de karakters goed uitwerkt waren.

7. Focus en concentratie

In onze internetgekke wereld is het moeilijk om onze concentratie erbij te houden. Je wordt de hele tijd afgeleid en we worden gedwongen om heel veel te multitasken. In een tijdspanne van 5 minuten zal een gemiddeld persoon niet 5 minuten aan het werk zijn, maar hun e-mail tussendoor checken, chatten via Whatsapp of Slack, op hun telefoon kijken als ze een berichtje binnenkrijgen en kletsen met hun collega’s. En dit zorgt natuurlijk voor veel minder productiviteit. Als je een boek leest, is alle aandacht die je hebt op het verhaal gericht. De rest van de wereld valt weg (zorg dat je die telefoon in een andere ruimte legt!) en je kunt ieder woord uit het boek absorberen. Probeer eens een kwartier te lezen voordat je naar je werk gaat en je zal verrast zijn over het feit dat je je beter kunt concentreren.

8. Schrijfskills

Deze gaat samen met de uitbreiding van je woordenschat. Door veel te lezen, krik je ook nog eens je schrijfskills omhoog. Als je blootgesteld wordt aan goede schrijfstijlen, zal dit ook jouw schrijfskills naar het volgende level brengen.

9. Rust

Lezen betekent ontspannen. En het kan tegelijkertijd zorgen dat je je ‘inner peace en tranquility’ terugvindt. Wist je dat spirituele teksten ervoor kunnen zorgen dat je bloeddruk lager wordt en dat je veel rustiger wordt?

10. Gratis entertainment

Boeken zijn niet goedkoop, dat is een feit. Breng daarom een bezoek aan de bibliotheek, daar hebben ze altijd de nieuwste boeken en je raakt er nooit uitgelezen. Ook een goed idee: wissel boeken uit met vrienden of familie. There it is, je gratis entertainment. En nu: tijd om die telefoon weg te leggen en een boek te pakken. Let’s read!

Ga jij iedere dag lezen?

Foto’s: Unsplash

Lees ook: Langer achter elkaar lezen, zo doe je dat? 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply