Adorable Bookclub,  Roman,  Thriller

Een perfecte illusie – Annette van Luyk

Een perfecte illusie
De afgelopen maand las Emily de debuutroman van de Haagse schrijfster Annette van Luyk: Een perfecte illusie. Benieuwd wat zij ervan vond? Lees dan verder.

Volledig in de ban raken van een man op een datingsite. Hoe dom kun je zijn? Dat vraagt Ellen – gescheiden, kinderen het huis uit – zich ook af, wanneer ze bedrogen uitkomt na een hevige online verliefdheid. Gedesillusioneerd en bijna bankroet, besluit ze het er niet bij te laten zitten. Ze gaat op zoek naar de man die haar zo heeft belazerd. Dat brengt haar naar Ghana, Afrika, waar ze zich steeds verder verdiept in de praktijken van de “Sakawa-boys’, jongens die op slinkse wijze Westerse vrouwen tot hun slachtoffer maken. Maar haar zoektocht is niet zonder gevaren…

In ‘Een perfecte illusie’ word je als lezer direct meegenomen in de wereld van Ellen, een moeder (van dochter Charlotte en zoon Michiel) van boven de vijftig, die net is begonnen met daten. Volgens haar goede vriendin Jeanine had Ellen hiermee al veel eerder moeten beginnen. In de eerste paar hoofdstukken wordt in een sneltreinvaart ingegaan op een paar mislukte dates van Ellen maar al snel vindt zij op de datingsite haar ideale man: John. Wanneer John in beeld komt verschijnen ook de hoofdstukken van waaruit Solomon zijn verhaal doet. Hij is de Ghanese jongeman die achter John schuilt: het alter ego dat hij gebruikt om Westerse vrouwen van geld te ontdoen. Hoewel Solomon niet van plan was zich in de praktijken van de “Sakawa-boys” te mengen wordt hij hierin toch meegezogen als blijkt hoeveel geld deze boys verdienen. Solomon blijkt erg goed in het verleiden van vrouwen en weet Ellen dan ook volledig in te palmen. Ondanks dat komt hij toch over als een sympathieke, hardwerkende man.

Door de verdeelde hoofdstukken worden beide kanten van het verhaal belicht, wat het verhaal boeiend maakt om te lezen. De verhaallijn van Solomon voegt echt iets toe aan het boek. Het zwart-witte beeld dat bestaat van mannen die vrouwen bedriegen voor geld, wordt door de verhaallijn van Solomon van een andere kant benaderd.
Jammer is dat in het verhaal van Ellen grote sprongen in tijd worden gemaakt. Voor het contact met “John” is dit logisch, echter de bij-personen lijken hierdoor aan het begin van het boek alleen toegevoegd zodat het leven van Ellen realistisch overkomt. Door de sprongen in tijd lezen de hoofdstukken wat ongemakkelijk weg. Het verhaal is vanuit Ellen geschreven in de ik-vorm, waardoor het enigszins “simpel” overkomt. De hoofdstukken die geschreven zijn vanuit andere personen lezen wat mij betreft prettiger.

‘Een perfecte illusie leest gemakkelijk weg door de simpele stijl waarin het geschreven is’

Nadat Ellen er na een aantal teleurstellingen achter komt dat John niet echt bestaat, gaat zij met haar kinderen en Jeanine op onderzoek uit. Ellens zoon Michiel kan er via wat digitale handigheid achter komen van waaruit John precies heeft gehandeld. Ondanks dat Ellens omgeving het in eerste instantie een slecht idee acht, staat zij erop om naar Ghana te gaan om deze man hier niet zomaar mee weg te laten komen. Omdat Michiel er ondertussen achter is gekomen dat Solomon de foto’s van de Facebook van een Amerikaans arts heeft geplukt, legt Ellen contact met hem om te laten weten dat zijn foto’s worden misbruikt. Riccardo blijkt dicht bij Ghana een project te hebben voor zijn werk als arts, en het toeval doet dat de vriend van Ellens dochter geneeskunde studeert en met Riccardo mee kan om stage te lopen. Charlottes vriend, Steven, is op deze manier in de buurt mocht er iets met Ellen gebeuren. Ellen heeft met haar omgeving afgesproken om dagelijks contact op te nemen en pas actie richting Solomon te ondernemen als Riccardo en Steven haar komen ondersteunen. Ellen is echter eigenwijs en besluit al eerder op de mannen achter de IP-adressen af te stappen.

Vanaf dit moment raakt Ellen betrokken in een soort spirituele mishandeling van de Sakawa-boys onder leiding van hun leider Juju. Ellen raakt vermist en omdat haar kinderen en Riccardo niks van haar horen besluiten zij een zoektocht op te zetten. Riccardo reist Ellen achterna maar raakt hierdoor ook betrokken in de praktijken van de Sakawa-boys waardoor het einde spannend blijft en de band tussen Ellen en Riccardo versterkt..

Een perfecte illusie leest gemakkelijk weg door de simpele stijl waarin het geschreven is. De spanning wordt niet echt opgebouwd doordat de beschrijving van het boek al een groot deel weggeeft. Hierdoor weet je als lezer al wat er tot de helft van het boek gaat gebeuren; Ellen gaat “haar” John achterna. Wat verrassend is, is dat het verhaal achter de man die John moest zijn wordt verteld: wat mij betreft een van de betere verhaallijnen in het boek. Wat zich in Ghana afspeelt komt wat onrealistisch over maar zorgt wel voor een origineel verhaal. De schrijfstijl had naar mijn mening beter gekund. Dat neemt niet weg dat het verhaal laagdrempelig is geschreven. Wil jij een origineel en spannend verhaal lezen? Dan is dit boek iets voor jou!

illusie

Titel: Een perfecte illusie
Auteur: Annette van Luyk
Verschenen: mei 2018
Pagina’s: 304
Uitgever: Uitgeverij de Fontein

bol-button

Rating: 2/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.